Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

17. 09. 2019. Požarevac

Autor: N.Stojićević Izvor: Boom 93,Večernje Novosti

Medicinskim sestrama od novembra najveće povećanje plata

Oko pola miliona zaposlenih u javnom sektoru može da očekuje više novca na svojim računima shodno povećanju koje su najavili iz Vlade Republike Srbije. Najveće povećanje očekuje medicinske sestre i tehničare, kojih u zdravstvenom sistemu ima oko 54.000, i to 15 odsto.

To znači da će se na njihovim računima naći po 6.200 dinara više. Plata medicinskih sestara razlikuje se od ustanove u kojoj rade, pa će sestre u bolnicama već krajem godine imati platu oko 47.500 dinara, umesto dosadašnjih 41.300. S druge strane one koje rade u intenzivnoj nezi imaće nešto veću platu, pa će im se na računima umesto 42.890, naći oko 49.323 dinara, dok će one koje rade u domovima zdravlja primati nesto više od 41.000.

Da li je povećanje plata dovoljno da medicinske sestre ostanu u Srbiji?

Kako je za Boom 93 ranije rekla Milica M. medicinska sestra koja se sprema da ode na rad u inostranstvo, pored malih plata, problem je i u obimu posla koji sestre obavljaju, a i pored najavljenog povećanja plata, one i dalje nisu srazmerne poslu koji sestre rade, naročito one u bolnicama.

S druge strane, ima i onih koje su zadovoljne povećanjem, jer kako ne mogu da ostave porodicu i nađu posao u inostranstvu, svako povećanje plate dobro dođe, jer u porodičnom budžetu uvek ima rupa koje treba zakrpiti.

Požarevačku bolnicu je do sada prema poslednjim podacima napustilo oko 24 radnika, ali je zato kako je ranije za Boom 93 rekao direktor Danko Nikolić u prošloj godini u bolnici je zaposleno 49 medicinskih tehničara, a ova praksa je nastavljena i u ovoj godini, pa su pored primljenih tehničara zaposlene i dve medicinske sestre koje su ove godine završile Medicinsku školu. Ovaj trend pokazuje da pored odlaska ima i stalnih dolazaka novih radnika u požarevačku bolnicu.

Zdravstveni radnici prvenstveno odlaze u Nemačku, jer je procedura za pronalazak posla lakša, a da li će najavljeno povećanje plata umanjiti migracije medicinskih sestara i tehničara, treba sačekati kraj godine za kada je povećanje i najavljeno.

Nešto manja povećanja mogu da očekuju lekari specijalisti, doktori medicine i stomatolozi. Njima će plate biti povećane za 10 odsto, tako da će doktor medicine umesto 69.884 primati 76.872 dinara.

Povećanje od devet odsto mogu da očekuju zaposleni u osnovnim i srednjim školama. Isto povećanje čeka zaposlene u visokom obrazovanju i vrtićima, a takođe na ovoj listi za povećanje od devet odsto su i Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane, BIA, zatim sudije i tužioci zaposleni u Sudu za organizovani kriminal, kao i u Tužilaštvu za ratne zločine, ali i oni koji rade u ustanovama socijalne zaštite i zaposleni u lokalnim samoupravama.

Najmanje povećanje, ono od osam odsto mogu da očekuju zaposleni u ministarstvu prosvete, pravde, kulture i ministarstvu za rad, ali i poreznici, carinici, nemedicinsko osoblje, zaposleni u RFZO, Fondu PIO, NSZ, ali i oni koji rade u Narodnoj skupštini.

Kako je najavljeno krajem godine jednokratnu pomoć će dobiti svi penzioneri u iznosu od 5.000 dinara, a nakon ovoga najstarije sugrađane očekuje povećanje penzija od 1. januara 2020. godine.  

pon

23.09.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 21:26

Najmanji je problem...

Nikoga ne brine što najbolji svršeni studenti odlaze iz zemlje, to je motorna snage svake privrede. Plate se povećavaju zbog onih koji i nemaju nameru da se isele, kupuju se glasovi pred izbore. Sestre će i dalje da nerviraju pacijente, da se ponašaju kao da su im pacijenti koji ih plaćaju nešto u životu skrivili...
Predlog da se neko sa fakultetom prekvalifikuje u srednje-medicinskog tehničara na nivou je o kome sam pisao!

Odgovori
pon

23.09.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 21:14

Re: Re: Eps

Penzioneri u Epsu drže radna mesta

To apsolutno nije tačno! Navedi nekoliko primera!

Odgovori
sre

18.09.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 14:40

Platni razredi

To smo gurnuli pod tepih, treba pred glasanje kupiti glasače.

Odgovori
sre

18.09.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 14:28

Re: pravda

Ne znam ko od vas sa fakultetom ima manje plate od medicinskih tehnicara,a ako mislis da je to tako lak posao ti se prekvalifikuj,mozes i za Nemacku.

Odgovori
sre

18.09.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 14:19

Re: Eps

Penzioneri u Epsu drže radna mesta

Odgovori
sre

18.09.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 05:53

naopako

penzioneri se vraćaju na radna mesta a mladi odlaze jer nece da rade za ovu platu.Sjajno šta reći

Odgovori
uto

17.09.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 21:14

510 evra

jadne sestre,ni sa najnovijim povećanjem plata nemaju tih 510 evra plate gde se svuda piše o tome

Odgovori
uto

17.09.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 19:58

Pravda?

Medicinska sestra sa srednjom školom imaće platu kao ja sa fakultetom? Da tako se uređuju plate u normalnoj zemlji, ali zato pred izbore medicinskih sestara ima 1000 puta više nego radnika moje struke.

Odgovori
uto

17.09.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 15:49

Super

Ako je ovo sa povećanjem plata kakva je bila pre toga. Nadam se da ćete imati za kurs Nemačkog jezika

Odgovori

Ostavi komentar