Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

11. 09. 2019. Požarevac

Autor: N.Stojićević Izvor: Boom 93

Akcija Dan pešačenja i u Požarevcu 14. septembra

Nacionalna akcija „Dan pešačenja – Srbija 2019“ po sloganom „Srbija šeta“ biće održana 14. septembra u Požarevcu i još 60 gradova širom Srbije.

Cilj ove akcije je pre svega promocija zdravog načina života, očuvanje prirode i rekreacija, a organizator akcije je Planinarski savez Srbije.

U Požarevcu akciju pešačenja organizuje Planinarski klub Vukan, a okupljanje učesnika je do 9 časova ispred Ekološkog doma na Čačalici.

Učesnici će moći da biraju između tri staze, Čačalica u dužini 2,7 km, vreme pešačenja 1,5 sat, druga staza su Minine vode u dužini od 8,7 kilometara, a pešači se 3,5 sata, dok je treća staza ujedno i najduža, Manastir Rukumija, duga 13 kilometara i pešačenje traje 5 sati.

Prva staza polazi ispred Ekološkog doma i kreće se obodom parka po uredenoj zemljanoj stazi . Ova staza je predviđena za predškolce i za decu sa posebnim potrebama. Staza koja ide do Mininih voda, polazi ispred Ekološkog doma zatim kroz šumoviti deo parka do gornje kapije parka. Preko Sopotske grede do Mininih voda gde je predviđena pauza. Zatim u početku istom stazom do Reke Mlave do puta za Nabrđe. Sledi uspon na Sopotsku gredu do Crvenog krsta gde je predviđena pauza zatim se nastavlja do Ekološkog doma na Čačalici gde je i kraj akcije. Treća I najduža staza polazi ispred Ekološkog doma i ide kroz šumoviti deo parka do gornje kapije parka. Nastavlja se makadamskim ulicama na Sopotskoj gredi ka severu. Kod ciglane prelazi se magistralni put za Veliko Gradište. Zatim dalje ka severu Sopotskom gredom napušta se reon grada . Prelazi se obilaznica oko Požarevca. Prolazi se sopotskom gredom iznad sela Ćirikovac . Zaobilazi se stari površinski kop u reonu reke Mlave. Posle sledi manji uspon i dolazak u manastir Rukumija. Posle odmora od 1h povratak autobusima u Požarevac. Sve staze su obeležene.

Dan pešačenja" je besplatna akcija za sve učesnike i tog dana pešačenju se mogu pridružiti porodice, tinejdžeri, penzioneri, studenti... Pešačiće se omiljenim šetalištem, parkom, izletištem, prirodom ili planinama Srbije...

Budući da planinarstvo nije samo sport već i način života, Planinarski savez Srbije je od ove godine pokrenuo kampanju "Planine zovu" sa ciljem promocije planinarstva i planina Srbije.

 

sre

11.09.

2019.

Tabačnica Resident [neregistrovani] u 14:17

Rukumijooo stižeeeeem....

...................................................................

Odgovori

Ostavi komentar