Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

11. 09. 2019.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Koliko ste zadovoljni zdravstvenom zaštitom u ustanovama?

Anketiranje zadovoljstva korisnika zdravstvenom zaštitom u zdravstvenim ustanovama Braničevskog okruga koja je sprovedeno krajem prošle godine, pokazalo je da su građani u prilično visokom procentu iskazali zadovoljstvo pruženim uslugama. Ovo se odnosi kako na domove zdravlja, tako i bolnice.

Posmatrajući srednju ocenu zadovoljstva korisnika primarne zdravstvene zaštite na teritoriji Braničevskog okruga, u posmatranoj i prethodnoj godini može se zaključiti da je u svim domovima zdravlja došlo do porasta zadovoljstva osim u DZ Malo Crniće gde su korisnici nezadovoljniji.

Na nivou Braničevskog okruga srednja ocena zadovoljstva u 2018. godini je 3,93 i je veća u odnosu na prošlogodišnju  (3,79).

Sagledavajući stepen zadovoljstva u periodu od 2011. do 2018. u službama opšte medicine, pedijatrije i ginekologije posmatranog okruga, može se zapaziti blagi trend opadanja srednje ocene zadovoljstva. Stepen zadovoljstva pruženim uslugama u navedenim trima službama objedinjeno primarne zdravstvene zaštite u Braničevskom okrugu u periodu od 2011 do 2018. takođe pokazuje blagi trend opadanja.

Srednja ocena zadovoljstva posmatrana u osmogodišnjem periodu (od 2011. do 2018.) pokazuje trend porasta zadovoljstva korisnika u službama stomatološke zdravstvene zaštite na nivou Braničevskog okruga. Komentari roditelja su se odnosili pre svega na pohvale rada dečjih preventivnih stomatologa, u smislu stručnosti, ljubaznosti, ali i na potrebu zanavljanja opreme i prostora.

U toku prijema i otpusta iz bolnice pacijenti su uglavnom bili zadovoljni nešto više nego prethodnih godina. Najviše su zadovoljni ljubaznošću osoblja, ali uopšteno opšti utisak prilikom otpusta je iskazan visokim procentom zadovoljstva 97,1% (2017-95,6%).

U sagledavanju zadovoljstva anketiranih tokom boravka u bolnici pruženim uslugama od strane lekara koji je vodio brigu o njima, zapaža se da postoji visok stepen zadovoljstva od 93,9% do 98,1% i nešto jeviši nego u 2017. godini (od 92,1% do 95,7%). Više od polovine pacijenata je veoma zadovoljno svim definisanim karakteristikama kao što su opšte zadovoljstvo lekarskim uslugama, davanje uputstava pri otpustu, temeljitost u ispitivanju, sposobnost dijagnostikovanja zdravstvenog problema, poštovanje i ljubaznost prema pacijentima, spremnost da odgovaraju na pitanja, objašnjenje testova, procedura, rezultata i uspešnost lečenja.

Sagledavajući odgovore anketiranih, koji se odnose na ishranu tokom boravka u bolnici, može se zaključiti da su sada nezadovoljniji nego u 2017. godini. Opšti utisak uslugama hrane u bolnicama Braničevskog okruga ocenjen sa 3,96 za razliku od prošle godine kada je bio 3,98.

Što se tiče samog smeštaja ispitanika tokom boravka u bolnici, zaključuje se na osnovu odgovora da su sada nezadovoljniji nego prethodne godine. Srednja ocena zadovoljstva smeštajem iznosi 3,97 i manja je nego u prošlogodišnjem istraživanju kada je iznosila 4,08.

 

KOMPLETNA ANALIZA SA POKAZATELJIMA

pet

13.09.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 19:22

Re: sumnjam

A gde je bila ova anketa?

Odgovori
pet

13.09.

2019.

Miodrag - Požarevac [neregistrovani] u 00:40

HA - HA / 2

Pa verovatno su i zapošljeni nezadovoljni - jer su nevidljivi !

Odgovori
čet

12.09.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 19:08

Svima je jasno...

Zdravstveni sistem i ponašanje zaposlenih su tako koncipirani da odvrate pacijente od pomisli da se leče. Plaćam zdravstveno a lečim se privatno, znači dva puta im plaćam! O stručnosti se isto može pričati...

Odgovori
čet

12.09.

2019.

paz da nije [neregistrovani] u 02:38

android

ljudi moji, pa zar i ove ankete samo botovi popunjavaju

Odgovori
sre

11.09.

2019.

Miodrag - Požarevac [neregistrovani] u 23:59

? ! ?

Ovu ,,Anketu" (ako je uopšte i rađena ? ) mora da su je popunjavali zapošljeni u Zdravstvenim ustanovama, i njihova rodbina, prijatelji ... Ovo - kako se radi u Zdravstvenim ustanovama u gradu i okolini nema nigde ! Predlažem da se izađe na ulice, da se pišu peticije ... - jer ovo ne može da izađe na dobro ! Zakazivanje pregleda u bolnici moguće je jedino po rođačkoj liniji, ili uz dobar ,,podmaz" - a tu glavnu reč vode sestre - koje ne prezaju ni od koga ( jer verovatno doture neki dinar i doktorima ) , Pošta im je izgleda odavno isključila telefone jer kad pokušate da zakažete pregled, kontrolu kod doktora - telefoni ostaju nemi . Predugačak je spisak ( potencijalnih ) korisnika usluga ! Ne znam zašto država ne reaguje, ako im je cilj da sve pređe u privatne ruke - pa u redu, ali bar ovo isterajte na ulicu ( gde im je i mesto ) !

Odgovori
sre

11.09.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 15:20

Re:

Ne bi ste verovali, da su i zaposleni jako nezadovoljni.. Prvo rade za tri radnika, plate bedne, uslovi katastrofalni, pacijenti prljavi i bezobrazni, pa nas niko ne pita..

Odgovori
sre

11.09.

2019.

Rajko [neregistrovani] u 14:34

Neverovatno

Gledam rezultate i ne mogu da verujem, ovo su zaposleni popunjavali ove ankete.

Odgovori
sre

11.09.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 12:23

Bolnica

Ono je strasno. Biti pacijent u letnjem periodu, užas.

Odgovori

Ostavi komentar