Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

10. 09. 2019. Požarevac

Autor: N.Stojićević Izvor: Boom93,Tanjug

Koje to prekršaje najčešće pravimo u saobraćaju?

Prema podacima istraživanja o poštovanju Zakona o saobraćaju čije je rezultate objavio sajt Polovniautomobili.com, više od polovine ispitanika je reklo da je u proteklih godinu dana napravilo bar jedan prekršaj, a najčešće je to bilo prekoračenje brzine.

Zbog počinjenog prekršaja bilo je zaustavljeno 26% od ukupno 18.118 vozača koliko je učestvovalo u istraživanju.

Pored prekoračenja brzine, jedan od najčešćih prekršaja je svakako i korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje, 12 odsto anketiranih je potvrdilo da su vozili pod dejstvom alkohola, dok je njih 11 odsto prošlo kroz crveno svetlo. Takođe, trećina ispitanika je platila bar jednu kaznu u poslednjih godinu dana, s tim da polovina njih i nakon plaćanja kazne nije promenila svoje ponašanje tokom vožnje.

Kazne za saobraćajne prekršaje su odnedavno pooštrene, ali ni to nije uspelo da koliko toliko disciplinuje vozače, jer prema podacima više od 60 odsto njih i dalje vozi kao i ranije dok oko trećine kaže da sada prave manje prekršaja.

Većina vozača već zna gde su postavljene kamere, pa tako voze pažljivije u tim područjima.

Mito, kao nešto čemu pribegava većina vozača, kako ne bi platili kaznu i dalje je zastupljen u velikoj meri, pa je njih 28 odsto reklo da je i dalo mito kako ne bi bili kažnjeni.najčešći iznos mita koji su vozači u Srbiji dali je između 1.000 i 3.000 dinara, a kao razloge za to navode da su ovi iznosi manji od kazni koje bi inače morali da plate.

Proteklog vikenda u Požarevcu su se dogodile tri saobraćajne nezgode, što pokazuje da ni Požarevljani ne poštuju saobraćajne propise.

Kako ističu stariji sugrađani, prekršaje uglavnom prave mlađi koji tek što su seli za volan i žele da pokažu svoju moć dok su u skupim automobilima. Prema njihovim rečima kada bi vozili prosečne automobile itekako bi pazili tokom vožnje, jer bi ih kazne koštale papreno.

Mlađi, pak kažu da je uglavnom u pitanju trenutak nepažnje, ali da ima i onih koji se zaista bahate tokom vožnje i kojima nije bitno da li će da naprave prekršaj, jer uglavnom oni već imaju određeni broj kazni.

Većina Požarevljana se slaže da zaista treba povesti računa tokom vožnje, ali da mnogi i pored brojnih kazni, pa i nezgoda i dalje ne menjaju svoj način ponašanja u saobraćaju.

 

 

 

 

 

sre

11.09.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 08:14

Priznajem

Vozim kao da sam pijan. Razlog je prost izbegavam šahte i zakrpe,normalno i rupe

Odgovori

Ostavi komentar