Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  U najavi projekti za Čačalicu, Tulbu i drvorede u dve ulice
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

10. 09. 2019.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

U najavi projekti za Čačalicu, Tulbu i drvorede u dve ulice

U budžetu Požarevca je ove godine 6 miliona dinara namenjeno da se potroši za izradi projekata za zamenu, revitalizaciju i formiranje novih drvoreda u gradu. Projekti se odnose na gazdovanje spomen-parkom Čačalica, revitalizaciju park-šume Tulba-Tabana i obnovu drvoreda u Bosanskoj i Šumadijskoj ulici.

Izrada Programa razvoja i osnove gazdovanja spomen-parkom Čačalica trebalo bi  da košta do 3 miliona dinara. Ciljevi su da se obezbede dugoročne smernice za očuvanje spomen obeležja sa

predlogom uređenja i unapređenja celokupnog kompleksa, sa obogaćivanjem sadržajima primerenim funkciji ovog memorijalnog prostora.  Realizacijom programa trebalo bi da se  očuva, unapredi i dalje razvija i bogatstvo flore i faune. Programom bi trebalo da se predvide uslovi za rekreativne i edukativne sadržaje. Ovo bi se postiglo unapređenjem infrastrukture i kroz sadržaje poput botaničke bašte sa označenim biljnim vrstima. Čitav kompleks bi trebalo da se ogradi i obezbedi stručnim nadzorom, kako bi se sprečila devastacija.

 

 

Projekat revitalizacije park-šume „Tulba-Tabana“ trebalo bi da košta do 2,4 miliona dinara. Ciljevi su da se devastiran prostor predviđen za park-šumu uredi i privede nameni i obogati raznim rekreativnim sadržajima.

Na ovom prostoru bi trebalo da se uredi česma i tri izvora sa prilaznim stazama, čitav kompleks ogradi i obezbedi nadzorom.

Projekat bi trebalo da pruži smernice za dalje negovanje i održavanje park-šume.

 

Kroz poseban projekat bi trebalo i da se predvidi revitalizacija drvoreda u ulicama Bosanskoj i Šumadijskoj. U ovim ulicama je prema dokumentaciji drvored neujednačen sa jednim brojem stabala koja su u lošem stanju. Trebalo bi da se predvidi revitalizacija drvoreda sa adekvatnim vrstama i formama koje bi uspevale u ograničenim prostornim mogućnostima. Ovaj projekat bi trebalo da košta najviše do 600.000 dinara.

 

Javna nabavka je raspisana i podeljena u tri partije. Ukupna procenjena vrednost navedenih projekata je 6 miliona dinara.

sre

11.09.

2019.

Abc [neregistrovani] u 07:26

Budalastine

Prvo...i prvo...ovde je postala praksa da se sve radi bez pripremljenih projekata obnove i revitalizacije bilo cega...primer je hipodrom koji je unakazen i privatizovan...drugo Cacalica je poseban problem jer umesto da se ta zelena oaza prosiri i oplemeni..godinama nista nije ulozeno...e sad svi znamo treba cepati asvalt u Sumadijskoj i Bosanskoj...a verovatno vrlo brzo i u sindjelicevoj kad se asvaltira jer ce se neko setiti da i u njoj nema drvoreda ili parkinga..Palanka..

Odgovori
sre

11.09.

2019.

Miodrag - Požarevac [neregistrovani] u 02:04

A putevi, staze na Čačalici ?

Pojedini delovi puteva i staza na Čačalici su po - odavno u katastrofalnom stanju, tako da predstavljaju p0tencijalnu opasnost za posetioce Spomen parka . Verujem da se nema dovoljno para za kompletnu obnovu, ali, bar za pojedine delove moraju se naći sredstva ! I ove godine na Čačalici ćemo videti razne vojne delegacije povodom obelećavanja Oktobarskih praznika, ali šta ako neko od gostiju uvrne zglob, ili - ne daj bože polomi nogu ?

Odgovori
uto

10.09.

2019.

Penelopa [neregistrovani] u 22:59

Vrednice male

Auuu, dosetili se i Čačalice. Vlast tako revnosno krči drveće kao da joj život zavisi od toga. Neverovatno!

Odgovori
uto

10.09.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 16:00

Re: može

trajalo bi 15 meseci

Odgovori
uto

10.09.

2019.

Trol kod ruskog spomenika [neregistrovani] u 15:00

Vratite nam Svetlanu

Čačalicu prepustiti putarskim preduzećima da je lepo betoniraju i asvaltiraju......

Odgovori

Ostavi komentar