Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Veliko Gradište i Požarevac među transparentnijima u Srbiji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

10. 09. 2019.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93, Transparentnost Srbija, Pressek

Veliko Gradište i Požarevac među transparentnijima u Srbiji

Na osnovu istraživanja organizacije Transparentnost Srbija, Grad Požarevac je u 2019.godini po transparentnosti javne uprave zauzeo 9. mesto u republici, među 145 lokalnih samouprava. Susedno Veliko Gradište je još bolje i zauzelo je 4.mesto na rang listi.

Međutim, koliko je zabrinjavajuća situacija u pogledu transparentnosti  rada u opštinama i gradovima u Srbiji najbolje pokazuje to što je od mogućih 100 poena za transparentnost, Veliko Gradište dobilo 64, a Požarevac 57, odnosno što i opštine u samom vrhu rang liste imaju veliki broj kriterijuma za koje su dobile nula poena ili nisu ni ocenjene. U slučaju Požarevca to je više od polovine indikatora koji su određivali kriterijume transparentnosti i ulazili u konačnu ocenu.

Inače, najbolja lokalna samouprava u Srbiji, Plandište ima 67 indeksnih poena. Najniži indeks transparentnosti u Srbiji ima Smederevska Palanka sa svega 12 indeksnih poena, a u Braničevskom okrugu Kučevo sa 33 poena.

Transparentost Srbija sprovela je tokom ove godine istraživanje, ocenjivanje i rangiranje svih gradova i opština na osnovu kriterijuma transparentnosti, određenih preko 95 indikatora.

Što se Požarevca i Velikog Gradišta tiče, obe lokalne samouprave su popravile svoj rezultat od istraživanja sprovedenog 2015.godine. Požarevac je od tada napredovao za 9 indeksnih poena, a Veliko Gradište za čak 32 poena.

Na predstavljanju rezultata programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić je ocenio da najveći izazov povećanju transparentnosti lokalnih samouprava u Srbiji predstavlja nepostojanje nacionalne politike koja bi se bavila tim pitanjem.

On je rekao da su bez takve politike, dobri rezultati najčešće posledica predanosti pojedinaca u lokalnim samoupravama.Nenadić je naglasio  da su rezultati najbolji u oblastima gde postoji izričita zakonska obaveza, kao što je sklučaj sa javnim nabavkama. Ali čak i u takvim slučajevima kada 80% ili 90% JLS ima pozitivne indikatore, nema prostora za zadovoljstvo jer to znači da 10 ili 20% JLS ne ispunjava zakonske obaveze.

Prema rezultatima istraživanja i rangiranja svih opština i gradova, prosečna ocena cele Srbije je 40.

INDIKATORI: POŽAREVAC - KOSTOLAC

RANG LISTA I MAPA LOKALNIH SAMOUPRAVA

Nema komentara.

Ostavi komentar