Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Apel Sektora za rizike ogranka TE-KO Kostolac: Ne palite biljne ostatke na njivama
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

05. 09. 2019. Kostolac

Izvor: Energija Kostolac

Apel Sektora za rizike ogranka TE-KO Kostolac: Ne palite biljne ostatke na njivama

U redakciju Boom93 stigao je apel Sektora za rizike TE-KO Kostolac koji prenosimo u celosti.

Zbog opasnosti od požara molimo da građani i poljoprivrednici ne pale rastinje pored puta i ostatke useva na njivama. Prethodnih nedelja na području Kostolca povećan je broj požara na otvorenom prostoru zbog čega apelujemo na građane da odgovornim postupanjem spreče izbijanje požara i doprinesu očuvanju prirode i imovine.

U periodu pripreme zemljišta, poljoprivrednici često spaljuju korov i ostatke useva, pa postoji opasnost da se vatra prenese na susedne parcele, šume i voćnjake, kao i na objekte od državnog značaja, što može prouzrokovati veliku materijalnu štetu građanima i EPS-ovom ogranku „TE-KO Kostolac“. Česti su i slučajevi nekontrolisanog spaljivanja suve trave i niskog rastinja pored puteva, u blizini šuma i vikend naselja.

Rizik od požara predstavlja i spaljivanje smeća ili biljnih ostataka na otvorenom prostoru prilikom uređivanje ekonomskih dvorišta.

Zakon o zaštiti od požara zabranjuje spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća na otvorenom prostoru. Zabranjeno je i loženje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim, vidno obeleženim mestima.

Za nepoštovanje zakonskih mera zaštite od požara predviđene su prekršajne kazne u iznosu od 300.000 do 1.000.000 dinara za firme, za odgovornu osobu u firmi od 10.000 do 50.000 dinara, za preduzetnika od 150.000 do 500.000 dinara i za građane u iznosu od 10.000 dinara. Ukoliko požar prouzrokuje štetne posledice po život ili imovinu većih razmera, vinovnici podležu i krivičnoj odgovornosti.

pet

06.09.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 07:46

Smeće

To je dozvoljeno jer je to pod nadzorom JKP. Komunalna inspekcija neće sama sebi pisati prijavu niti sprečiti.Eto kako su zakoni selektivni, pametnom dosta

Odgovori
čet

05.09.

2019.

Kostolčanin [neregistrovani] u 15:37

Kazna

Uz novčanu kaznu za fizička lica treba uvesti i zatvorsku od 10 do 30 dana u zavisnosti od veličine požara. I onda će ljudi da se smire malo

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije