Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Početak školske godine, da li je roditeljska plata dovoljna da pokrije troškove?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

04. 09. 2019. Požarevac

Autor: N.Stojićević Izvor: Boom 93

Početak školske godine, da li je roditeljska plata dovoljna da pokrije troškove?

Školska godina je počela, ali muke roditelja oko nabavke školskog pribora još uvek nisu završene. Polazak dece u školu svake godine roditeljima predstavlja ozbiljan udar na kućni budžet. Prema nekim računicama kompletna oprema za đaka prvaka sa knjigama može da košta i do 200 evra.

Gužvi u knjižarama ima, jer kako kažu prodavci iako su roditelji već kupovali školski pribor uvek se vraćaju, jer je početak školske godine i uvek se nešto dodaje na spisak onoga što je đacima potrebno.

Kako Boom 93 saznaje cene se razlikuju od knjižare do knjižare, ali nema veće razlike. Sveske A4 se kreću u rasponu od 26 do 150 dinara koliko treba izdvojiti za mirišljavu svesku, A5 12-45, sa Diznijevim junacima 120 dinara, tempere 180-590, rančevi 500-5000, drvene bojice 60-780, flomasteri 80-400, vodene bojice 90-150, plastelin 90-520, olovke 30-150. 

Komplet knjiga košta od 7.220 za prvi razred do 16.000 dinara za starije razrede. Da bi preživeli sve ove troškove, roditelji uglavnom kupuju tamo gde može na rate i odloženo plaćanje. Većina tako nabavlja i knjige. Već od marta, preko škole, počnu da otplaćuju komplete udžbenika za naredni razred. 

Ali tu je nabavka za prvi septembar tek započela. Osim jeftinog školskog pribora po koji roditelji sve češće idu u veće hipermarkete, zna se za koje predmete sveske moraju da budu ukoričene, koje marke tempere i bojice da bi služile svrsi, koji šestar se ne lomi na prvoj nacrtanoj kružnici... Samo za osnovni spisak đačkog pribora treba bar 4.000 do 5.000 dinara, bez novog ranca. Ako se i to kupuje, e onda bar još toliko. 

Ako se ovome dodaju i nove patike, farmerke i poneka majica i još ako su u kući dva školarca - roditeljska plata teško može da pokrije sve ove troškove.

Većina roditelja je mišljenja da deci treba priuštiti sve ono što im treba za prestojeću školsku godinu, ali bez preterivanja u trošenju novca, jer kako kažu isto se piše i u jeftinoj i u skupoj svesci, dok ima i onih koji su spremni da izdvoje i par hiljada dinara kako bi deci kupili najkvalitetniji školski pribor.

čet

05.09.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 11:01

Jeste

Kada mogu da roditelji imaju telefone u proseku od 500 evra a pojedina deca i skuplje znači da školovanje nije skupo

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije