Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Do 250.000 EUR bespovratnih sredstava za uvođenje robotike
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

22. 08. 2019. Beograd, Požarevac

Izvor: Ozonpress, EKapija

Do 250.000 EUR bespovratnih sredstava za uvođenje robotike

Projekat DIH² započinje svoj prvi otvoreni poziv za finansiranje sa ciljem da pospeši upotrebu robotike i srodnih tehnologija u oblasti proizvodnje kroz program finansiranja kompanija bespovratnim sredstvima.

Kao centar regionalne izvrsnosti u robotici primenjenoj u industriji, Elektrotehnički fakultet u Beogradu je jedan od realizatora ovog projekta Evropske komisije koji je deo Horizont 2020 programa i u okviru koga će se dodeljivati bespovratna sredstva u visini do 248.000 EUR konzorcijumima sačinjenim od sistem integratora i malih i srednjih preduzeća (MSP) koja se bave proizvodnjom, kako bi im pomoglo da usvoje i unaprede tehnologije vezane za robotiku.

Kroz svoju mrežu 26 evropskih regionalnih centara izvrsnosti u industrijskoj robotici (Digital Innovation Hubs – DIH), projekat DIH² je objavio svoj prvi poziv za finansiranje kompanija koji traje do 31. oktobra, i samo tokom sledećih osam meseci kroz ovaj projekat će biti plasirano blizu 3 mil EUR, a do kraja 2022. godine i čitavih 8 mil EUR.

Po pravilima prvog otvorenog poziva biće izabrano 13 projektnih konzorcijuma kojima će biti dodeljeno bespovratno finansiranje do 248.000 EUR. Svaki konzorcijum koji konkuriše za finansiranje treba da ima najviše 3 učesnika (3 pravna lica) i mora da uključi pružaoca tehnologije (npr. sistem integrator, start-ap, MSP, istraživačku organizaciju, centar izvrsnosti, ili bilo koji drugi vid pružaoca usluga iz oblasti tehnologije) i MSP koje se bavi proizvodnjom.

Mnogi veliki proizvođači i kompanije su razvili sopstvena tehnološka rešenja radi optimizacije svoje proizvodnje. Sa druge strane, proizvodna MSP se još uvek susreću sa značajnim izazovima pri automatizaciji svoje proizvodnje i stoga nisu u mogućnosti da brzo reaguju i priliagode se promenama na tržištu i potrebama kupaca. Glavne prepreke na putu ka usvajanju prilagodljive proizvodnje su nedostatak znanja i ekonomska ograničenja.

Prvi otvoreni poziv DIH² nastoji da ukloni ove prepreke i omogući proizvodnim MSP da sarađuju sa pružaocima tehnologija. Pružaoci tehnologija će raditi sa firmama kako bi integrisali robote u njihovu proizvodnju i olakšali usvajanje procesa prilagodljive proizvodnje. Pored finansijske podrške koja je kroz ovaj program obezbeđena kako za proizvodno preduzeće tako i za pružaoca usluga, članovima predloženog projekta će na raspolaganju biti i usluge iz oblasti tehničkog savetovanja, biznisa, i edukacije od strane jednog od evropskih centara izvrsnosti u robotici među kojima je i Elektrotehnički fakultet u Beogradu.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Nema komentara.

Ostavi komentar