Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

18. 08. 2019. Beograd, Požarevac

Autor: 2 Izvor: Politika, B92

Ko pola godine ne uplati doprinose ostaje bez staža

Oni koji sami sebi uplaćuju doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje ostaće bez upisanog staža ako šest meseci od dospelosti rešenja ne uplate doprinose.

Tako glasi član 15 Zakona o PIO, što do nedavne izmene ovog zakona nije bio slučaj.

Međutim, prema novim izmenama zakona, više nije moguće naknadno uplatiti doprinose.

Ukoliko je prošlo pola godine od poslednje uplate onak ko sebi uplaćuje staž ne može da nastavi s uplaćivanjem, piše "Politika".

Fond će svim samostalcima utvrditi prestanak osiguranja sa poslednjim danom do kog su uplaćeni doprinosi. Kako se ne bi dogodilo da samostalci budu iznenađeni, iz fonda šalju rešenja svima koji nisu u datom roku izmirili obaveze, da bi ih obavestili kako je došlo do prestanka osiguranja.

Rešenje za osiguranika znači prestanak obaveze uplate doprinosa, kao i obračune kamata za dospele, a neplaćene doprinose. Praktično, ova rešenja osiguranike oslobađaju duga.

Iz Fonda PIO poručuju da ukoliko neko sebi nije blagovremeno uplaćivao doprinose i zna da je od poslednjeg plaćanja proteklo više od pola godine, ne treba da uplaćuje novac jer ta uplata neće biti prihvaćena.

Inače, doprinosi onima koji ih sami uplaćuju prvi put na naplatu dospevaju po donošenju rešenja i njegovom izvršenju i to u roku od 15 dana. Kasnije doprinosi na naplatu stižu 15. u mesecu za prethodni mesec.

uto

20.08.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 23:11

Opamećivanje

Ovom narodu treba prevaspitavanje na Staljinov način.

Odgovori
pon

19.08.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 13:34

Malo je to...

Treba mu oduzeti i svu imovinu, notari kuću na doboš da daju a novac od zarade na račun stranke! Neverovatno je čega sve neće neuka SNS vlast da se doseti! Nikom normalnom ovo na um ne bi palo!

Odgovori
ned

18.08.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 13:29

neustavno

Ovi kreteni bi da ukidaju vec ostvarena prava.

Odgovori
ned

18.08.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 12:12

Sramota od drzave

Nasa drzava izgleda cini sve da se osecamo kao u koncentracionom logoru, bez ikakve nade za buducnost.
Cak ni onima koji su mogli makar nekako da obezbede svoju starost, na bilo koji nacin, uskracuje im se sansa.
Umesto da omoguci onim stotinama hiljada ljudi, koji su godinama radeci na crno "ostvarili" rupe u svojoj radnoj knjizici, neki nacin da otkupe sami svoj radni staz na jednostavan nacin, ova zemlja se ponasa kao da smo njeni taoci, a ne drzavljani.
Izgleda da ce prosjaka, koji se mnoze na nasim ulicama, u buducnosti biti sve vise i izgleda da nasu otadzbinu nije ni briga za to.

Odgovori

Ostavi komentar