Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Zaposleni preko agencija imaće sva prava iz oblasti radnog odnosa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

17. 08. 2019. Beograd, Požarevac

Autor: 2 Izvor: Tanjug

Zaposleni preko agencija imaće sva prava iz oblasti radnog odnosa

Novim Predlogom zakona o agencijskom zapošljavanju dodatno se unapređuje položaj radnika angažovanih preko agencija.

Oni će imati podjednaka prava na zaradu, naknadu zarade, radno vreme, odmore, odsustva i druga prava iz oblasti radnog odnosa, baš kao i zaposleni koje poslodavac korisnik neposredno zapošljava.

Kako je navodi u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, prema Predlogu novog zakona, koji je upućen Skupštini na razmatranje, onemogućava se dosadašnja praksa agencijskog angažovanja van radnog odnosa, a osim toga, uvodi se i ograničenje broja agencijskih zaposlenih kod poslodavca korisnika.

Poslodavac korisnik ne može angažovati više od 10 odsto agencijskih zaposlenih u radnom odnosu na određeno vreme u odnosu na ukupan broj zaposlenih kod tog poslodavca korisnika.

Jedna od novina predviđena novim Predlogom zakona je mogućnost da agencija sa zaposlenim zaključi ugovor o radu na neodređeno vreme ili ugovor o radu na određeno vreme koje je jednako vremenu ustupanja poslodavcu korisniku, u skladu sa Zakonom o agencijskom zapošljavanju i zakonom kojim se uređuje rad.

Osim toga, zaposleni koji sa agencijom imaju zaključen ugovor o radu na neodređeno vreme uživaju svu zaštitu i imaju pravo na naknadu zarade između dva ustupanja ili pravo na otpremninu u slučaju utvrđivanja viška kada agencija ne može da im obezbedi posao kod drugog poslodavca korisnika.

Takođe, poslodavac korisnik može da angažuje agencijske zaposlene koji su u radnom odnosu na određeno vreme samo ako taj poslodavac ispunjava uslove propisane Zakonom o radu kojim je uređen rad na određeno vreme.

Vreme angažovanja jednog lica, bilo preko agencije, bilo neposredno kod poslodavca korisnika, računa se u maksimalno ograničenje od 24 meseca za rad na određeno vreme kod istog poslodavca korisnika.

Po isteku tog perioda, poslodavac korisnik može isto lice da zaposli samo na neodređeno vreme ili da ga angažuje preko agencije kod koje je taj zaposleni takođe u radnom odnosu na neodređeno vreme.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja izdaje dozvolu za rad agenciji za zapošljavanje, vodi registar izdatih dozvola agencijama i objavljuje ga na svojoj internet-stranici.

Trenutno 123 agencije imaju licencu Ministarstva, dodaje se u saopštenju.

pon

19.08.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 23:33

PP poslovi

A u koju grupu spadaju oni koje zaposljava Bane Spasovic po javnim preduzecima? Nijedan direktor ne sme da produzi ugovore dok Bane ne da saglasnost, a on to oteze i oteze...Ljudi postaju nervozni i spremni na sve, kako bi dobili posao. Ne cini li vam se ovo kao klasican primer korupcije?! Mozda mi se ipak samo cini, ali ima dosta slicnosti sa sudskom praksom iz ove oblasti, sto ce potvrditi svaki tuzilac.

Odgovori
pon

19.08.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 13:41

Fantastic!

Trenutno 123 agencije imaju licencu Ministarstva, dodaje se u saopštenju.

U čijem su vlasništvu te agencije? Objavite spiskove da oni koji aplaudiraju, lažno se smeškaju, padaju u nesvest i raduju se nepostojećim uspesima shvate da su namagarčeni!

Odgovori
pon

19.08.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 12:15

Radiće se besplatno

Glasajte i sledeći put za SNS .

Odgovori
sub

17.08.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 17:28

A sta je iza paravana?

Sta radi agencija? Sklapa ugovore sa radnicima pronalazi im radna mesta i zna se primer plata 45000 dinara ali se agenciji daje 20000, a radniku ostane manje od minimalca. Kazu radno vreme 8 sati, ali se ostaje dva, dva i po sata posle da se obrise i sredi radni prostor, roba iz magacina spakuje ako je takva vrsta posla i slicno i to se naravno ne placa.

Odgovori
sub

17.08.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 11:54

vau

evo botovi niste za džaba gutali one suve sendviče

Odgovori

Ostavi komentar