Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

13. 08. 2019. Smederevo

Izvor: spomenicikulture.org.rs

Nova arheološka iskopavanja u Smederevskoj tvrđavi

Za jesen 2019. godine planirana su zaštitna arheološka istraživanja sektora Varoške kapije Smederevske tvrđave u organizaciji Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo, a u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije i Gradom Smederevom.

Arheološka istraživanja imaju za cilj utvrđivanje stepena očuvanosti temeljne zone nedostajuće kule, dela Varoškog bedema i Varoške kapije koji su srušeni u eksploziji 1941. godine.

Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo je od 2018. godine u procesu izrade dokumentacije neophodne za reviziju Glavnog projekta obnove centralnog dela Varoškog bedema Smederevske tvrđave – sektor Varoške kapije I iz 2007-2009. godine, čija realizacija bi trebalo da bude finansirana sredstvima iz pretpristupnih fondova Evropske unije - IPA fonda Jačanje konkurentnosti kroz inovacije i razvoj turizma.

Finansijska sredstva za arheološka istraživanja obezbedilo je Ministarstvo kulture i informisanja RS Sektor za međunarodne odnose i evropske integracije u oblasti kulture.

Nema komentara.

Ostavi komentar