Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Svečano otvaranje rekonstruisane Ramske tvrđave u avgustu?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

22. 07. 2019. Požarevac

Autor: M. Veljković Izvor: Boom93

Svečano otvaranje rekonstruisane Ramske tvrđave u avgustu?

Rekonstrukcija na Ramskoj tvrđavi je završena i trenutno se radi na uređenju arheološke postavke. Prema planu arheološka izložba otkrića biće postavljena u nekadašnjoj zgradi škole preko puta ostataka Karavansaraja.

Ramsku tvrđavu je 1483. godine podigao slultan Bajazit drugi i služila je kao artiljeriska pogranična tvrđava.

Turska Agencija za međunarodni razvoj i saradnju (TIКA) uložila je preko 1,5 miliona evra u obnovu devastirane Ramske tvrđave, koja je bila obrasla gustim rastinjem i zatrpana zemljom i šutom, a obnovi su prethodila obimna priprema i arheološka istraživanja.

Hiljade kubnih metara zemlje je izneto iz tvrđave, obnovljeni su bedemi i kule, urađena spoljna rasveta.

Кoordinator turskih kompanija koje sprovode restauraciju, Ilija Jacanović, kaže da je urađena 21 analiza originalnog maltera kako bi se koristio identičan onom koji je korišćen prilikom zidanja.

Arheolog Dragan Jacanović je za Boom93 rekao da tokom istraživanja lokaliteta Ramske tvrđave vodio egionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo u saradnji sa Narodnim muzejom iz Požarevca.

Tokom istraživanja bila složena i da su prilikom iskopavanja pronađena arhiktetura iz raznih epoha.

„Turska tvrđava koja je izgrađena 1483 godine, podignuta je na ostacima moćne antičke arhikteture. Turci su taj prostor iznivelisali i porušili te ostatke antičkih objekata, upotrebili šut kao drenažni materijal i na takvoj osnovi su podigli utvrđenje. Reč je o tvrđavi koja je prvo artiljerisko utvrđenje na teritoriji Srbije. Kako govore podaci iz tog perioda tvrđava je imala dejstvo od 36 topova i 36 topovskih mesta se nalazi na kulama i bedemima, što je svrstava u red veoma moćnih utvrđenja iako nije velika.“  rekao je Jacanović.

On navodi da je u unutrašnjosti tvrđave registrovano nekoliko faza života. Posle osvajanja Banata, od strane Turaka i pomeranja granica daleko na sever, tvrđava je napuštena i skoro čitav vek bila je prazna. Za to vreme utvrđenje je zapušteno i dosta kula se urušilo. Kako kaže Dragan Jacanović po povratku Turaka, posle neuspele opsade Beča, i ponovnog aktiviranja tvrđave više nije bilo sredstava ni vremena da se kule obnove i Turci unutar utvrđenja grade nekoliko velikih objekata (kasarni) za smeštaj vojske. Ti objekti su bili uz bedeme i tim objektima su samo temelji bili od kamena i blata dok je gornja konstrukcija bila od drveta i zemlje.

„U Austrijsko – Turskim ratovima, pred Požarevački mir, ti objekti unutar tvrđave su uništeni i u tvrđavu dolaze Austrijanci. Oni 1718 godine za sedište distrikta koriste Ramsku tvrđavu. U samom utvrđenju grade novi objekat, dimenzija oko 300 kvadrata. Posle porpasti Požarevačkog mira u tvrđavu se vraćaju Turci, koji su sve Austrijske objekte porušili i unutar tvrđave grade nove objekte za smeštaj ljudstva. U vreme Prvog srpskog ustanka Ramska tvrđava gubi značaj i poslednje ljudstvo napušta utvrđenje.“  Jacanović još dodaje da arheološka istraživanja su dala veoma brojan arheološki materijal „Mi smo u unutrašnjosti tvrđave pronašli keramičke i metalne posude, kamenu đulad. Našli smo i 12 pušaka, veoma starog tipa koje su starije od kremenjača. Takođe pronašli smo mnoge luksuzne predmete, kineski porcelan iz 16 veka. Sve to govori o jednom burnom životu na ovom prostoru, od kasne antike pa sve do Prvog srpskog ustanka“  kaže Dragan Jacanović.

Takođe Dragan Jacanović ističe da a su u samoj tvrđavi pronašli dva velika komada mermera latinskih reči sa rimskih spomenika koji su Turci iskoristili za izgradnju tvrđave.

„ Značajan nalaz koji smo otkrili je natpis na steni koji je potpuno sačuvan i nalazi se ispod tvrđave na jednoj litici. To je jedini rimski natpis na steni koji je danas vidljiv na Dunavu. Ovaj natpis je posvećen bogu Jupiteru i podigao ga je barjaktar 7 Klaudijeve legije.“ naglasio je Jacanović.

Završnim radovima uredjen je prilaz tvrđavi i ispred tvrđave uređen je vidikovac sa koga posetioci mogu da posmatraju Dunav. Pored ulaza u tvrđavu pored crkve i karavansaraja urađeni su dva prilaza i tvrđavi se može prići i sa obale Dunava. Planirano je da se ulaz u tvrđavu naplaćuje, ali za sada nije poznata visine cena ulaznica. Kako Boom93 nezvanično saznaje svečano otvaranje rekontruisane Ramske tvrđave biće u avgustu.

uto

23.07.

2019.

any [neregistrovani] u 08:39

Ne zna se!

.. pre mesec dana sam bio u Ramu i hteo da posetim tvrđavu ali su mi radnici rekli da je svečano otvaranje zakazano za 7. juli. A sad vidim da spominjete avgust ali sa upitnikom, znači ne treba žuriti i biti nestrpljiv, kad bude, biće ...

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije