Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Ovako bi na kraju trebalo da izgledaju Gradski park i Čikoš?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

15. 07. 2019.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Ovako bi na kraju trebalo da izgledaju Gradski park i Čikoš?

Odeljenje za urbanizam i građevinske poslove Grada Požarevca potvrdilo je urbanističke projekte za Gradski park i Čikoš, koje je izradila firma BMD Bau iz Beograda.

Urbanističkim projektom gradskog parka obuhvaćen je prostor između Drinske i ulice Moše Pijade, zgrade Načelstva i ulice 15. Oktobra, zajedno sa površinama pasaža “Parma” od Tabačke čaršije do 15.oktobra i prostora između Načelstva i pijace “Krug”.

Ukratko, u parku je planirano da se formira plato ispred Načelstva i da se kompletno uklone površine sa šimširima, ružama i preraslim tujama. Umesto njih biće formirane trake zelenih površina.

Što se samih stabala tiče, trebalo bi da se uklone 24 lišćara i 43 četinara, koji će se zameniti sa 31 komadom lišćarskih stabala i 3 četinara.

Ukloniće se i živa ograda na obodu parka koja će biti zamenjena niskom ogradom od betona i kovanog gvožđa.

Predviđeno je popločavanje staza koje će na ivicama biti blago nagnute ka zelenim površinama na koje će se odvoditi atmosferske vode.

Postojeće biste u parku biće zadržane. Planirani su novi kandelabri i klupe, ali nije precizno definisan njihov izgled.

Pored geometrijski uobličenijih staza, pravac od pasaža koji vodi do glavnog ulaza preko kružnog dela u kome se nalazi spomenik Milošu Obrenoviću biće dodatno naglašen. Centralni plato trebalo bi da dobije preciznu kružnu simetriju sa radijalno postavljenim kamenim popločavanjem u odnosu na spomenik i diskretnom podno rasvetom. Za popločavanje staza bi trebalo da se koristi svetlo sivi granit ili slični kamen sa ivičnjacima.

Javna česma bi trebalo da se nalazi između zgrade Načestva i pijace.

Prolaz Parma ne bi trebalo da pretrpi značajnije izmene. Zadržava se pešački pristup iz Tabačke čaršije i kolsko-pešački iz 15.oktobra. Biće rekonstruisan prostor oko komercijalnih objekata.

 

 

Urbanističkim projektom „Čikoša“ obuhvaćen je prostor između ulica Takovske i Veljka Dugoševića, oivičen objektima i privatnim parcelama.

Predviđeno je potpuno uklanjanje ugostiteljskog objekta koji izlazi na Takovsku ulicu, dok se projekat ne bavi drugim objektom izgrađenim uz staru kaldrmu. Umesto natkrivenih letnjih bašti, ovim projektom su planiraju letnje bašte na podestima. Lokacije letnjih bašti nisu fiksno definisane, a trebalo bi da se nalaze uz ugostiteljske objekte.

Na prostoru Čikoša je predviđeno uklanjanje 7 lišćarskih stabala i jednog četinara, svog žbunja i žive ograde, kao i sadnja 9 novih lišćara smeštenih u betonske okvire. Planirano je postavljanje saksija sa sezonskim cvećem duž severnog dela kaldrme koja bi trebalo da se redovno održava.

Prostor bi trebalo da bude popločan. Izbor materijala je štampani beton sa dezenom kamenih ploča i bordurom sa dezenom kamenih kocki. Vizuelno, ovo rešenje izgleda kao detalj sa šahovske table sa oivičenim poljima.  

Bista Pavla Savića bi trebalo da bude dislocirana i da se nalazi u južnom delu prostora.

Centralna platforma i ostali „urbani mobilijar“ bi trebalo da se nađu u severnom delu celine.

Platforma bi trebalo da bude površine 22 kvadrata i visoka oko 40 cm, izrađena od čelične konstrukcije i drvenih letvi.

Projekat predviđa postavljanje betonskih kugli u severnom delu prostora. Kugle su prečnika 30, 50 i 100 cm.

Prohodna fontana je predviđena za severozapadni deo prostora. Ona bi trebalo da bude u nivou popločavanja i da ima sedam mlaznica. Fontana će imati i RGB reflektore, pa će noću da svetli u različitim bojama.

„Urbana šuma“ je naziv za vertikalne čelične cevi visine 2,5 metra koje će biti postavljene na ovom prostoru. Biće prefarbane antikorozivnom bojom. Na jednom mestu biće do 10 komada, od čega 1 do 3 cevi imasju LED osvetljenje.

Kaldrma koja datira iz 1897.godine bi trebalo da bude rekonstruisana i imaće postavljenih 5 fenjera.

Tu su i „panjevi“ od lamelirane čamovine visine od 20 do 59 centimetara, kao i 5 šahovskih kompleta sa kamenim tablama i klupama.

Oko stabala planiraju se polukružne drvene klupe za odmor.

Za decu je predviđeno postavljanje cevi za govor i slušanje, kao i „bubnjevi“. Ove stvari će se nalaziti oko platforme.

 

Na oba projekta koji su pretrpeli izmene u odnosu na prvobitno rešenje ranije je izneto više zamerki u javnosti. Jedna od osnovnih je da projekte nije ni trebalo raditi jer su u suprotnosti sa važećim Detaljnim urbanističkim planom „Centar“.

Stav Društva arhitekata Braničevskog i Podunavskog okruga je da DUP Centar kao plan višeg reda nije moguće menjati urbanističkim projektima.  Važne delove najužeg centra bi trebalo posmatrati integralno sa celim obuhvatom detaljnog urbanističkog plana, zbog čega bi uređenje ovog prostora trebalo da bude tema konkursa, a ne urbanističkog projekta, smatraju u društvu.

 

Izrada urbo projekta „Čikoša“ ugovorena je pre dve godine sa beogradskom firmom  za 1.980.000 dinara, dok je za   „Gradski park sa pasažom Parma“ ugovorena cena iznosila 2.950.000 dinara.

 

Rešenje o potvrđivanju urbanističkog projekta za gradski park izdato je 17.maja, a za Čikoš 26.juna.

pon

22.07.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 13:27

Re: tri projekta

Uskoro ćeš to ubeđivati tužioca a ne mene.

Odgovori
pet

19.07.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 21:48

Re: Re:

Ovde se radi o tri projekta za Park i Cikos, cena je realna, jeftin projekat kao kineska roba...cenim struku...

Nemaš ti o struci pojma, projekti ničemu ne vrede a plaćeni su kao da smo Kuvajt! Da se struka pita grad bi pristojno izgledao i ne bi lokalni investitori mogli ovako da zidaju i stvaraju probleme koje će teško biti rešivi u budućnosti.

Odgovori
pet

19.07.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 13:23

Re:

Ovde se radi o tri projekta za Park i Cikos, cena je realna, jeftin projekat kao kineska roba...cenim struku...

Odgovori
pet

19.07.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 13:09

Re:

Nisam konfuzan nego tacan, radovi se izvode na osnovu Idejnog projekta...Ne mora da se radi ni jedan drugi projekat, pa ni Projekat za gradjevinsku dozvolu jer se Dozvola dobija na osnovu Idejnog projekta. A u cenovniku Inzenjerske komore pogledajte koliko kosta Idejno resenje + Urbanisticki projekat + Idejni projekat... Zakon je jasan, ko zna da ga cita i primenjuje...

Odgovori
pet

19.07.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 11:27

uredjenje cikosa

Ovim projektom ostvaruje se javni interes, ali kafedzija.

Odgovori
pet

19.07.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 11:23

obavezno

Oformiti strucnu nezavisnu komisiju da preispita sve sumnjive investicije za zadnjih nekoliko godina, isplivace ogromne malverzacije.

Odgovori
pet

19.07.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 11:18

neumerena pljacka

Prema cenovniku ing. komore Srbije koji se inace tesko moze ostvariti na trzistu ova dva urbo projekta su skuplja oko 12 puta.

Odgovori
pet

19.07.

2019.

kraljevčanin [neregistrovani] u 08:08

hleb, so i samica

dobro nam došli Požarevljani.
i Beograđani.

Odgovori
pet

19.07.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 00:00

nije sija nego vrat

Malo si konfuzan,ne trba da se radi idejni projekat, ali mora da se prilozi projekat za gradjevinsku dozvolu, koji pak nije ugovoren, ali zar iskreno smatras da ovo vredi 5.000.000 dinara, raspitaj se malo.

Odgovori
čet

18.07.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 20:07

Re: Javni konkurs

Javnim konkursom se ne dobija tehnicka dokumentacija po kojoj se radovi izvode...Javni konkurs su ideje za arhitektonski dizajn koji nikako nije tehnicka dokumantacija. U ovom slucaju nije bilo potrebe da se park salje na javni konkurs jer u parku nije planiran ni jedan novi sadrzaj, park ostaje park...A da je i radjen javno konkurs potom bi bilo neophodno uraditi svu ovu dokumentaciju...dakle jos bi bilo skuplje...

Odgovori
čet

18.07.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 14:40

racionalizacija

Ja bi sad trazio da bmd umanji cenu za menadzerov deo.

Odgovori
čet

18.07.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 14:06

Re: Bazen

Mišo ajd vrati se da napraviš bazen. Pleaseeeeeee!

Odgovori
čet

18.07.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 13:41

Re: Treba biti precizan i tacan

Ajde da budemo i precizni,
Idejno resenje jeste deo Urbanistickog projekta, ali je nezavisan projekat koji po Zakonu ima propisanu formu, a na osnovu kojeg se izdaju i Lokacijski uslovi. Najon Lokacijskih uslova sledi izrada Idejnog projekta,sto je slucaj u ova dva projekta, a na osnovu kojeg se izvode radovi. Na osnovu Idejnog Projekta se izdaje Odobrenje za gradnju koje zamenjue gradjevinsku dozvolu, takav je zakon za ovu vrstu radova i objekata. I jos da ti objasnim Zakon o planiranju i gradnji ne poznaje Glavni projekat nego Projekat za gradjevinsku dozvolu ( tako se sada zove), ali u ovom slucaju nije potrebno da se radi Projekat za gradjevinsku dozvolu, jer je doboljno Idejni sa tehnickom specifikacijom...A kod nas u Pozarevcu se svi razumeju u sve, zato nam je grad ovako urbanisticki sredjen....Projektnu dokumentaciju treba posteno platiti, jer to je ipak neciji intelektualni rad za koji je isao u skolu, ko god da je on a i odakle...U normalnom svetu cena tehnicke dokumantacije po kojoj se izvode radovi iznosi do 10% u odnosu na investicionu vrednost projekta.Ajde barem nesto da se uradi u ovom gradu, pogledajte samo kakve su fasade, gde sve nicu zgrade...

Odgovori
čet

18.07.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 11:47

Re: da se zna

Ocito ne poznajes materiju, idejno arhitektonsko resenje je obavezni sadrzaj urbo projekta, u tom slucaju nije potreban idejni projekat vec se odmah radi glavni projekat koji pak nije ugovoren. Inace pre tri godine JP Direkcija je raspisala konkurs za ideno resenje gradskog zatvorenog bazena sa nagradnim fondom od 1.000.000 dinra, pa je to tada istim ovim opstinarima bilo skupo.

Odgovori
čet

18.07.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 10:09

Re:

Stvarno neznam dal vi ne znate da citate seče se drveće jer je korenje napravilo haos na betonu ali zasadice se više nego sto bilo ne vidim u čemu je problem

Odgovori
sre

17.07.

2019.

volim istinu [neregistrovani] u 19:25

da se zna

Vest nije tacna do kraja. Za sumu koju pominjete ugovoreno je Idejno resenje, Urbanisticki projekat i Idejni projekat. Dae tri projekta za Cikos i tri projekta za Park...istina pre svega...

Odgovori
sre

17.07.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 13:42

gde ste tuzioci

lasuce komendia ko je namestio javnu nabavku da dmd bau bau bude jedini ponudjac umesto da je bio javni konkurs, sto Zakon predvidja i da se plati 10 puta veca cena od trzisne, lopine u mardelj.

Odgovori
sre

17.07.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 10:01

uzas

Ne znaju da naprave javni wc u gradu a oni izmisljaju neke projekte.

Odgovori
sre

17.07.

2019.

СТОП БЕТОНИРАЊУ! [neregistrovani] u 08:44

МОЈ ГРАДЕ ОД БЕТОНА

НЕЋЕ ПРОЋИ!
Нећемо дозволити овакво скрнављење паркова који треба да су плућа града!
Цеви и бетон у место дрвећа?! Ни један једини жбун?! Па се после питате зашто нема птица, или их има али на местима где им није природно станиште. Ово је јадније и од еко-масакра који се спроводи у Београду. Али не могу ови из управе града да се уграђују од садница, мало је то. Лова је у гвожђу и бетону - штампаном...

Odgovori
uto

16.07.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 17:42

Re. Užas

Tako je napreDNO napreDNA, nema više da se žalimo kod Miloša u park, već kod Baneta na poljanče.

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije