Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Koliko košta razvod i da li se isplati odlučiti se na ovaj korak?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

15. 07. 2019. Požarevac

Autor: N.Stojićević Izvor: Boom 93

Koliko košta razvod i da li se isplati odlučiti se na ovaj korak?

Prema podacima Zavoda za statistiku, u Srbiji se razvede svaki četvrti brak, a pored emocionalnih problema sa kojima se supružnici suočavaju, za usluge advokata i sudske troškove potrebno je izdvojiti oko 40.000 dinara, pa se dešava da sve više parova odustaje od zvaničnog razvoda.

U 2018. godini u Srbiji je sklopljeno oko 36.000 brakova, dok je oko 10.000 parova rešilo da se razvede. U Požarevcu prema podacima Matične službe grada od početka godine sklopljeno je oko 150 brakova, dok se za razvod odlučilo 30 parova.

Ukoliko odluče da se razvedu supružnici moraju biti spremni na duge sudske procese, brojne troškove koji ih očekuju, kao i na česte osude kako porodice tako i okoline, naročito u manjim sredinama. Takođe, dužina trajanja cele procedure vezane za razvod zavisi od toga da li se supružnici razvode sporazumno ili bez dogovora, kao i od toga da li imaju maloletnu decu, što takođe dodatno može da produži čitav proces.

Ukoliko se par sporazume oko svih pitanja, onda je razvog sporazumni, dok je drugi razvod po tužbi ukoliko se nisu usaglasili oko razvoda. Podnošenje tužbe za razvod braka, znači ujedno i plaćanje takse sudu u iznosu od 2.660 dinara, s tim da na kraju postupka nakon donošenja presude, treba na račun ustanove uplatiti istu sumu.

Zastupanje advokata na održanom ročištu je 18.000 dinara, a ukoliko se iz bilo kog razloga ročište ne održi, takođe se advokatu plaća i to 9.750 dinara. Sastavljanje tužbe od strane advokata, košta 16.500 dinara. Takođe, ako u toku procesa ima bilo koji podnesak, cena advokatskog rada na njegovom sastavljanju takođe iznosi 16.500 dinara. Ukoliko neko od supružnika u toku postupka podnese žalbu, plaća 33.000 dinara.

Mišljenje nadležnog Centra za socijalni rad je neophodno ukoliko par koji se razvodi ima maloletnu decu, a za dobijanje mišljenja nekada je potrebno da prođe i nekoliko meseci.

Usled brojnih troškova, kao i dužine procesa brojni parovi se nikada zvanično i ne razvedu, ali zato prestaju da žive zajedno.

Pored svih navedenih troškova, tu su i brojni emocionalni problemi sa kojima se supružnici suočavaju. Često se razvod pretvara u takmičenje, što se loše odražava na psihičko zdravlje samih supružnika, a najviše na decu.

U 2018. godini u Srbiji je  razvedeno 9.995 brakova, odnosno za 7,9% više nego 2017. godine. Prilikom razvoda prosečna starost muškarca je 44,1 godina, dok je za žene 40,5 godina. Prema podacima RZS parovi koji se razvedu u braku u proseku provedu 13,6 godina.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije