Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Isti naručilac, ista vrsta radova, 3 javne nabavke, a u svakoj različiti uslovi…
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

12. 07. 2019.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Isti naručilac, ista vrsta radova, 3 javne nabavke, a u svakoj različiti uslovi…

Vodovod i kanalizacija u Požarevcu je za rekonstrukciju i dogradnju vodovodne mreže od početka godine do danas raspisala tri javne nabavke. Predviđene radove na vodovodnoj mreži u ovom preduzeću su podelili na deset partija. Međutim, iako se radi o istoj vrsti radova, uslovi koji su zahtevani od ponuđača bili su drugačiji od jednog do drugog tendera. Podsećamo i da je jedna od ovih javnih nabavki povezana sa hapšenjima pojedinih funkcionera u Požarevcu pre dva meseca.

Vodovod i kanalizacija je u ovoj godini planirala rekonstrukciju i dogradnju vodovodne mreže na 10 lokacija u Požarevcu. Reč je o ulicama Sinđelićevoj, Ratarskoj, Dalmatinskoj, Kolubarskoj, Knićaninovoj, Porečkoj, Radovana Dragovića, Đure Jakšića, Stiškoj i Dinarskoj.

Karakteristično za ove ulice je to što se u njima nalazi stari azbestno-cementni cevovod ili poput Sinđelićeve nemaju izgrađenu vodovodnu mrežu.

Svaka ulica dobila je jednu partiju, a u Vodovodu su odlučili da poslove ne dodele odjednom, već u odvojenim konkursima.

Do sada su pokretana tri tendera i u svakom su uslovi koji su zahtevani od ponuđača bili drugačiji.   

U prvoj sprovedenoj javnoj nabavci koja je raspisana krajem januara za rekonstrukciju (i dogradnju) u ulicama Sinđelićevoj, Ratarskoj, Stiškoj i Radovana Dragovića, Vodovod je zahtevao da ponuđači ispunjavaju određene uslove u pogledu finansijskog, tehničkog i kadrovskog kapaciteta. Karakteristično za ovu javnu nabavku bilo je to što se u jednoj stavci od ponuđača zahtevao minimum 30, odnosno 60 zaposlenih po bilo kom osnovu u mesecu koji je prethodio objavi tendera.

U toku postupka, kroz pitanja potencijalnih ponuđača, Vodovodu je sugerisano da je naručilac dužan da omogući što veću konkurenciju i da ne favorizuje nijednog ponuđača postavljanjem uslova koji su neopravdani ili nisu u logičkoj vezi sa predmetom javne nabavke. Međutim, ova sugestija nije uvažena i taj uslov nije naknadno izmenjen.

Za sve četiri partije pristigla je samo po jedna ponuda, a poslove su dobili Mašinokop iz Šapca i Telekomunikacija iz Blaca. 

Druga javna nabavka raspisana je sredinom aprila ove godine. Odnosila se na rekonstrukciju i dogradnju vodovodne mreže u ulicama Knićaninovoj i Dinarskoj. Neobično, u ovoj javnoj nabavci od ponuđača je zahtevano samo da dokažu da poseduju odgovarajuće sertifikate za standarde kvaliteta. U uslovima nije bilo ni pomena mehanizacije i ljudstva, niti se tražio dokaz za ostvarene poslovne prihode u poslednje tri godine. Rok za dostavljanje ponuda bio je 21.maj (4 dana posle hapšenja funkcionera u gradskoj upravi i Vodovodu, 17.5.). Na ovu javnu nabavku se niko nije javio, a pre nešto više od nedelju dana objavljena je odluka o obustavi postupka.  

Radovi u Knićaninovoj i Dinarskoj ulici, zajedno sa radovima u Dalmatinskoj, Kolubarskoj, Porečkoj i Đure Đakovića, sada su predmet treće javne nabavke za rekonstrukciju i dogradnju vodovodne mreže. U ovoj javnoj nabavci od ponuđača se zahtevaju odgovarajući uslovi u pogledu finansijskog, tehničkog i kadrovskog kapaciteta. U tenderu nema već osporavanog uslova u pogledu minimalnog broja zaposlenih, ali ni zahteva da ponuđač dostavi dokaze da poseduje odgovarajuće sertifikate za standarde kvaliteta.

sub

13.07.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 19:26

Standardi kvaliteta

Masinokop iz Sapca od aprila pa dalje obavlja radove u ul.Stiska. Dodjite da vidite sta je uradjeno i kakav im je standard kvaliteta. Bruka, lomili trotoare rupe i kanale nisu zatrpavali sve do pred vasar. Na kraju su kanale zatpali, a trotoare zakrpili nekim malterom uzas, kamenje strci iz njega. Kamenje po celoj ulici razasuto, gore neko da gazis po ledu zimi. Da li neko i ko vrsi nadzor nad radom ovih nabedjenih firmi?

Odgovori
sub

13.07.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 10:24

lako proveriti

Dovoljno je uporediti cene istih pozicija koje se ugovaraju u Pozarevcu sa cenama u drugim gradovima i sve ce biti jasno, pitanje je samo kako se deli razlika.

Odgovori
pet

12.07.

2019.

Šaoić [neregistrovani] u 22:17

vodovod

Od ovog stabla(Vodovod)ne vidi se šuma(Parking servis i Toplifikacija). Grad izgleda kao Bejrut. Kada će nadležni istražni organi da pročešljaju i poslovanja ovih preduzeća ili se završava samo sa hapšenjima sitne ribe pljuckavice.Tamo gde su velike investicije ima i velike korupcije, ili se tamo krade u skladu sa propisi?

Odgovori
pet

12.07.

2019.

rem [neregistrovani] u 17:37

android

Dajte proverenima da obrade nabavku.

Odgovori
pet

12.07.

2019.

arh. mica [neregistrovani] u 16:28

kratki opis lopovine

Lopovi koriste jednu te istu semu, lokalni uvek isti projektant kroz predracun daje enormno visoke cene, one se koriste u planiranju budzeta, kroz uslove tendera posao dobija unapred izabrani izvodjac, a za uzvrat taj izvodjac daje ogromnu proviziju jednim te istim likovima, svima dobro osim glupom narodu sto ne zna da uzme go.....e motke i najuri bitange.

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije