Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

11. 07. 2019.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Ljubičevo: Otvaranje Pandorine kutije?

Izmene programa subvencija koje Grad Požarevac prenosi Ljubičevu, otvorile su neke stare rane na sednici Skupštine Požarevca koja je održana pre tri dana, a ponovo je postavljeno pitanje odgovornosti za štetne ugovore koji su ranijih godina zaključivani sa privatnim licima.

Problem Ljubičeva i načina na koji se upravljalo u tom javnom preduzeću otvaran je u javnosti u više navrata. Poslednji put, pre sednice skupštine Požarevca koja je održana u ponedeljak, to je to učinjeno u emisiji Insajder na lokalu 2017.godine.

Tema skupštine održane pre tri dana bio je program subvencija, ali je dobar deo diskusije prošao u raspravi u tome čija politička stranka misli dobro ergeli, a čiji pojedinci su kumovali njenom uništenju.

Izmene programa subvencija koje grad na godišnjem nivou prenosi javnom preduzeću Ljubičevo, našle su se na skupštini nakon rebalansa budžeta. Rebalansom su subvencije uvećane na oko 35,8 miliona dinara, i to za dodatnih 2.839.931 dinara, a koje će se upotrebiti za izmirenje potraživanja po presudi Apelacionog suda u Kragujevcu.

Ovom presudom JP „Ljubičevo“ dužno je da tužiocu Republici Srbiji, Ministarstvu poljoprivrede na ime naknade za korišćenje poljoprivrednog zemljišta bez pravnog osnova u 2011. i 2012.godini isplati iznos od 21.828,76 evra u dinarskoj protivvrednosti, sa uračunatom kamatom počev od 14.1.2016.godine, pa sve do konačne isplate.

Naime, kako je objasnio gradonačelnik Bane Spasović, „Ljubičevo“ tada nije smelo da izdaje u zakup poljoprivredno zemljište, već je to po prenetim ovlašnjima mogao samo da radi Grad Požarevac.

„Drugim rečima, Grad Požarevac sada mora da plati Vladi Srbije zakup zemljišta za 2011. i 2012.godinu koji je Ljubičevo izdavalo bez zakonskih ovlašćenja“, rekao je on i za govornicom postavio pitanje ko je bio direktor u tom periodu i kome je zemljište izdato u zakup.

Podsetio je da je o dešavanjima u ovom preduzeću pričao i dok je bio predsednik skupštine, 2015. i 2016.godine.

„Još kao predsednik skupštine pričao sam o tome da je neko uneo legat Ljubičeva u komasacioni postupak, što je protivzakonito. To je urađeno devedesetih godina, pa su se izgubile parcele, površine, pa su dati novi brojevi, pa je zemljište ukrupljeno, a sada se postavlja pitanje šta Ljubičevo drži? To sam pričao za ovom govornicom i posle sam dobio razna upozorenja što sam o tome pričao. Onako, drugarski. Sve je zapisano. Sve stoji. Postoje podaci ko je bio direktor i čiji je bio direktor. Daj Bože da je to bila samo 2011. i 2012.godina, da to ne kači neki raniji period. Hajde da jednom da otvorimo i vidimo ko je potpisivao štetne ugovore o izdavanju tih lokala i zemljišta ? Ko je tu šta radio i na osnovu kakvog akta“, rekao je Spasović.

Gradonačelnik je podsetio i da su trofeji i umetničke slike u Ljubičevu u izvršnom postupku pre nekoliko godina prodate za mnogo manju vrednost od stvarne jer nije bilo procene i dokaza njihove vrednosti.

Pojedini odbornici, poput Davorke Mitrović pozvali su aktuelnog direktora Ljubičeva Mirka Stojanovića da izađe za govornicu i kaže ko je potpisivao protivzakonite i štetne ugovore, ali se to nije dogodilo.

Stojanović koji je u Ljubičevu od 2015.godine i za koga može da se kaže da je prvi direktor koji je stabilizovao funkcionisanje ovog javnog preduzeća od njegovog prelaska u tu formu 1998.godine, rekao je da su u ovom preduzeću nasleđeni dugovi, blokade, popisi imovine, konja. U svom izlaganju on je u jednom trenutku pomenuo sudske presude za koje je rekao da su bile gordijev čvor i prokomentarisao ugovor koji je predmet presude zbog koje su subvencije uvećane.

„I ovo je nešto čudno. Nema odluke Nadzornog odbora, nema nikakve odluke. Podeljen prihod 50-50 odsto sa privatnim licem. Ovo je stvarno čudno“, rekao je Stojanović i time završio svoje izlaganje.  

pet

12.07.

2019.

Burjanac [neregistrovani] u 11:48

Rijaliti za iq do 50

Sta je bre ovo? Farma? Ko koga proziva da kaze ko je potpisivao ugovore, pa jel to rijaliti, posalje se inspekcija pokupi sve ugovore, sve sporno se prosledi tuzilastvu pa polako jedna po jedan na sud! Isto tako kad ova nepismena bagra zavrsi karijeru ovde svi lepo jedan po jedan u Zabelu, jer sve se zna sta ste krali samo sto nekog pustaju niz vodu nekog cuvaju da radi za njihove interese (Secerana, buduća fabrika vode itd..)

Odgovori
pet

12.07.

2019.

Prle [neregistrovani] u 06:55

Steta neznatna ili nikakva

Mislim da prihod i od tih 50% sto prica direktor za te dve godine je veci nego sto iznosi naknada po presudi. Tako da je pitanje sta je tu stetno. Ne razumem oko cega se ovde vodi polemika. Na kraju ce da bude dziv dziv dziv niko nije kriv.

Odgovori
pet

12.07.

2019.

Vranac [neregistrovani] u 06:51

Zakon

Postavio bih pitanje kako je moguce da danas Ljubicevo radi republicku zemlju i ne mora grad da raspise konkurs za izdavanje tog zemljista u zakup kad znamo da se zakon nije promenio u tom delu. Sta se to dogodilo od tad do sad pa sad moze a tad nije moglo. Mislim da i ovo danas bas nije u skladu sa zakonom.

Odgovori
čet

11.07.

2019.

Sramota me je, jer njega nije [neregistrovani] u 21:21

Ko pita, ne skita

Prema svemu ovome izrečenom, da tu ima istine i 1%, to bi bio spektakl od privođenja narodnih neprijatelja. Ovako, u trenutku kada se ovi medjusobno hapse za lopovluk, pa gradonačelnik neće imati sa kim da pije kafu ujutru, ovo je samo vrhunac politike...laži, maži, lupaj, i tako redom. Pa, što ne kažete i objavite sva ta imena...iz ovoga se samo vidi, da vi uopšte i ne znate o čemu se radi, ali je važno raditi u stilu "drž te lopova"...gospodo ili drugovi, nemojte da ih tražite drugde, oni su tu, samo treba da odete do prvog ogledala

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije