Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

18. 06. 2019. Kostolac

Autor: M. Veljković Izvor: Boom93

Sa montažnog placa ka kopu Drmno krenuo novi odlagač

Sa montažnog placa Površinskog kopa „Drmno“ ka samom kopu krenuo je novi odlagač PA 200/2000.

Posle bagera na montažnom placu Drmno sklopljen je i odlagač čiji je cilj da omogući povećanje kapaciteta kopa sa 9 na 12 miliona tona uglja godišnje. Polaskom odlagača na kop „Drmno“ završena je izgradnja šestog BTO sistema čija ukupna vrednost ugovora za izgradnju, iz kineskog aražmana, iznosi 97,6 miliona dolara.

Miodrag Grčić V.D. direktor EPS-a je rekao da je ovo veliki dan za sam EPS i naglasio da se u poslednjim godinama mnogo više ulaže u rudarstvo.

„Najvažnija tačka u proizvodnji električne eneregije u EPS-u je ugalj. Zato uglju dajemo prednost. Rudari kažu „Koliko uglja imaš otkrivenog, toliko si siguran i bogat“. Ovo je veoma moderan odlagač, uklapa se potpuno u filozofiju da se za EPS kupuje i nabavlja samo najmodernija oprema koja će ostati i generacijama iza nas“ naglasio je Grčić.

Ren Kailong, direktor ogranka CMEC-a u Srbiji rekao je da je polaskom odlagača ka kopu „Drmno“ kompletiran 6 BTO sistem što je veliki napredak u realizaciji projekta.

„Ne bi smo imali napredak i uspeh bez podrške EPS-a i ministarstva za rudarstvo i energetiku. Na ovom mestu želim svima da kažemo da ćemo mi sigurno završiti projekat na vreme kako bi obezbedili jedan kvalitetan sistem i kako bi dalje doprineli prijateljstvu između dve zemlje“ rekao je Kailong.

Ivica Karačić, predstavnik austrijske kompanije „FLSmidth“ istakao je da će ovaj odlagač sa bagerom i transportnim sistemima osigurati stabilnu i modernu proizvodnju uglja za potrebe termoeletrane.

„Realizacija ovog odlagača predtavlja izraz želje EPS-a  za optimalnom rudarskom opremom usklađen sa dugoročnim potrebama Srbije za energijom . kompanija je „FL Smit“  je na ovom odlagaču, kao i na dva predhodna, učinila niz koraka u uvođenju unifikacije i standardnih rešenja za opremu na površinskim  kopovima. Verujemo da će se ova uspešna saradnja  nastaviti i u budućnosti“ kazao je Ivica Karačić.

Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike napomenuo je da se uskoro privodu kraju prva faza kreditnog aranžmana sa Kinom kao i da se veoma ozbiljno radi i na drugoj fazi. Antić je istakao da da če srpska strana će učiniti maksimum da da podršku kineskim partnerima da kvalitetno relizuju projekt do kraja.

„Važno je da su u poslu učestvovale i srpske kompanije. Polazeći do činjenice da naše kompanije realizacijom ovakvih projakta stiču tehnološka znanja i reference da u budućnosti budu uključene u velike projekte, kojih će bez sumlje biti. Nastavićemo sa ozbiljnim investicijama u EPS – u, posebnu u rudarskom sektoru“ kazao je Antić.

Novi BTO sistem deo je druge faze modernizacije TE „Kostolac B“. Projekat u Kostolcu realizuje se na osnovi medjudržavnog sporazuma između Srbije i Kine, a ukomna vrendost projekta modernizacije iznosti 715,6 miliona dolara, od čega je kredit kineske Eksim banke 608 miliona dolara, a prestali novac EPS obezbeđuje iz svojih sredstava.

Odlagač je kapaciteta 8500 m3 /h i dizajniran je za rad u kombiniaciji sa rotorinim bagerom i transporterima širine 2000 mm. Odlagač se sastoji od osnovne sprave sa odložnom sterlom dužine 60 metara i medjutransportnom sa kliznim vozom. Ukupna dužina odlagaća iznosi 135 metara, dok je težina odlagača oko 1500 tona, a težina kliznog voza 150 tona. Do radne pozicije na kopu odlagač će preći put od oko 1500 metara, a prema planu nakon transporta sledi povezivanje u sistem i funkcionalne probe. Nakon kompletiranja 6 BTO sistema i izgradnje trafostanice „Rudnik 5“ sledi probni rad i dokaz kapaciteta.

Noslilac projekta izgradnje odlagače je CMEC dok je isporučlac opreme za odlagač je FLSmidzh, bivši Sandvik. Mašinsku montažu odlagača uradila je firma „Feromont inženjerng“ iz Beograda, a elektro montažu firma „Mikrokontrol“ takodje iz Beograda.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije