Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Zaboravite vrućine, ali prognoza za leto nije nimalo optimistična
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

22. 05. 2019.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom93, Dnevnik, AccuWeather

Zaboravite vrućine, ali prognoza za leto nije nimalo optimistična

Niske temperature krajem aprila u prvoj polovini maja, a zatim pljuskovi i grmljavina, obeležili su prethodni period. Meteorolozi nam za leto najavljuju pretežno nestabilno vreme, sa mogućom pojavom opasnih oluja, praćenih pljuskovima, grmljivinom, čak i orkanskim vetrovima.

Opasne oluje prete području od Grčke do Srbije, Rumunije i Bugarske, ali i delovima Jadrana.

"Ove oluje će doneti velik broj munja, bujične poplave, kao i orkanske vetrove i grad", upozoravaju meteorolozi i dodaju da bi najjače oluje mogle da dovedu i do stvaranja tornada.

Ovu nimalo optimističnu prognozu doneo je meteorološki servis AccuWeather u svojoj velikoj prognozi za nadolazeće leto u Evropi.

Prema prognozi ovog sajta, do kraja maja nas u Požarevcu očekuje barem još 6 dana sa kišom, pljuskovima i mogućom grmljavinom, dok će u prvih 20 dana juna uslova za kišu ili nepogode biti u čak 12. Ni prognoza za jul nije bolja jer se čak u 20 dana očekuje nestabilno vreme.

Ekstremne vrućine se ne najavljuju u ovom periodu, ali zato ćemo prema ovim prognozama morati da budemo spremni na moguće orkanske udare vetra, grad i bujične poplave, što je zaključak servisa u prognozi za Balkan.

Deo Srbije je najavu ovakve prognoze osetio tokom vikenda. Iako je oluja u Požarevcu mnogima izgledala zastrašujuće, ovo područje nije bilo pod direktnim udarom nevremena  koje je došlo sa jugozapada i pričinilo ogromnu štetu u nekoliko okruga. U nedelju je, inače, za samo dva sata ispaljeno čak 829 protivgradnih raketa, što je ekvivalent od 10 odsto ispaljenih raketa na godišnjem nivou.

Kako Boom 93 saznaje, u lokalnim poljoprivrednim službama u Požarevcu i okolini sa strepnjom se prate vremenske prognoze i hidrološka situacija jer je zemljište već zasićeno padavinama i neće moći da upije veće količine vode.

Nema komentara.

Ostavi komentar