Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

17. 05. 2019. Požarevac

Autor: N.Stojićević Izvor: Boom 93

Obeležen Dan predškolske ustanove „Ljubica Vrebalov“

Svečanom akademijom u Centru za kulturu, Predškolska ustanova „Ljubica Vrebalov“ obeležila je 108 godina svog postojanja.

Tanja Lonćar, v.d. direktorka PU Ljubica Vrebalov je rekla da je vizija ustanove da vrtić i predškolsko obrazovanje postane dostupno svakom detetu u Požarevcu, Kostolcu i okolnim naseljima i da zajedno stvaramo bolje uslove za srećno odrastanje i razvoj svakog deteta.

„Vrtić je centar i institucija od značaja ne samo za obrazovanje, već i za razvoj našeg okruženja. Zato je ulaganje u našu decu, ulaganje u budućnost“, navela je Lončar.

Predsednik Skupštine grada Požarevca, Bojan Ilić je istakao da je lokalna samouprava ove godine opredelila 54 miliona dinara koje će uložiti u ovu ustanovu.

„Popravljeni su krovovi, menjan nameštaj, rekonsruisane instalacije, uređena dvorišta i toaleti, jednom rečju napravljen je ambijent za male pametne glave dostojan najlepšeg doba u životu svakog čoveka“, rekao je Ilić.

U programu su učestvovali zaposleni i deca iz vrtića.

Ustanova je osnovana 1911. godine, kada je učiteljica u penziji Danica Radosavljević tražila odobrenje od tadašnjeg ministra prosvete da odobri otvaranje prvog dečijeg zabavišta. Zabavište počinje sa radom 15. maja iste godine. Najpre je bilo upisano 15 mališana, a već sa početkom ratova zabavište prestaje sa radom. U periodu između dva rata predškolsko vaspitanje se odvijalo u dečijem zabavištu koje je bilo pod upravom Narodne škole. Nakon Drugog svetskog rata dečiji vrtić pod nazivom Gradsko dečije obdanište radilo je u zgradi Sirotan, današnjem Bambiju.

Prvi namenski vrtić u Požarevcu otvoren je 1970. godine „Leptirić“, a već naredne godine ustanova dobija naziv „Ljubica Vrebalov“, koji nosi i danas.

Danas predškolska ustanova ima u svom sastavu 11 objekata sa preko 2100 upisanih mališana o kojima brigu vodi oko 300 zaposlenih.

Nema komentara.

Ostavi komentar