Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

22. 04. 2019.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Šta i kako sa suterenom ispod biblioteke?

Projekti Požarevca i još pet lokalnih samouprava Braničevskog okruga nisu podržani na nedavno okončanom konkursu programa „Gradovi u fokusu 2019“ koji je sprovelo Ministarstvo kulture. Kako saznaje Boom 93, grad je nameravao da kroz ovaj program obezbedi sredstva za adaptaciju suterena Narodne biblioteke u zgradi Načelstva.

Ovaj suteren javno je korišćen u samo jednom navratu poslednjih godina i to prilikom predstavljanja idejnih rešenja za urbanu rekonstrukciju centra Požarevca, u novembru 2016.godine.

Mnogi posetioci prezentacije koju je tada organizovao Grad Požarevac, prvi put su videli prostor od čitavih 500 kvadrata ispod gradske biblioteke, za koji je još tada postojala ideja da se u budućnosti uredi i iskoristi za izložbe, prezentacije i druge kulturne potrebe.

Projekat grada pod nazivom „Adaptacija prostora Narodne biblioteke Ilija M. Petrović u funkciji

unapređenja kulturne ponude i podrške razvoju kulturnih subjekata na teritoriji Grada Požarevca“ nije odobren iz razloga što nije dostavljen sveobuhvatni projekat i uz preporuku da komisije da se u narednom konkursnom ciklusu pripremna faza radi od početka partnerskim odnosnom, kako bi se definisale jasne smernice aktivnosti pri samoj realizaciji.

Na ovom konkursu nisu odobreni ni projekti lokalnih samouprava Kučeva, Golupca, Petrovca na Mlavi, Žagubice i Malog Crnića.

Predmet konkursa bilo je podsticanje lokalnog razvoja kroz podršku godišnjim programima

kulturnih aktivnosti, a u okviru ove aktivnosti podršku je dobilo 11 lokalnih samouprava kojima je pripalo ukupno 133 miliona dinara.

čet

09.05.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 15:49

Re: Android

Taj prostor od 534 kvadratna metra je gotovo u potpunosti priveden nameni. Od skladišta za otpatke, iz koga je 2002 godine izneto preko 2 prikolice otpada, sa zemljanim podom i bez struje, vode, kanalizacije, unutrašnjeg stepeništa koje se potpuno obrušilo, bez bilo koje vrste infrastrukture, sve je sređeno po arhitektonsko - građevinskom planu koji je odobrio republički Zavod za zaštitu spomenika kulture, jer bez njihovog odobrenja, u toj i na toj građevini, ne sme ništa da se radi. Dakle, sređena je struja, betonirani podovi, kanalizacija, prekontrolisan cevovod za grejanje, urađeni novi prozori sa mrežicama, nova ulazna vrata iz dvorišta...niti je "neistražen" prostor u pitanju, niti je tu potrebno nešto mnogo dalje da se radi. Ostalo je još da se stave sanitarije u 2 WC-a koji su uradjeni, sudopera, eventualno da se srede podovi i stavi osvetljenje. Radilo se u nekoliko faza, sredstva je obezbeđivao grad. Tako da ako je novi projekat odbijen, to je očigledno zato što neko nije umeo to malo što je ostalo da se uradi, da uradi kako treba. Što me ne čudi, jer su se te večeri, kada je rađena prezentacija uređenja grada, mnogima očice zasijale upravo zbog ideje, preda mnom izrečene: "Ala je ovo dobro za neki vinski podrum". Mišljenje očigledno, ne ide dalje od kafana i ispijanja pića. Nek im je sa srećom. Za nove programe koji se rade u nadležnoj ustanovi, odlično je i ovako.

Odgovori
sre

24.04.

2019.

Miodrag - Požarevac [neregistrovani] u 01:47

Može i za kulturu

Podzemni deo ovog istorijskog zdanja je jako veliki, i još nedovoljno istražen. Sama spoznaja da potiče još od Miloša Obrenovića traži od nas da se ovaj prostor i iskoristi u adekvatne svrhe. Svima je poznato da se mnoge kulturne aktivnosti u gradu održavaju u za to ne-dovoljno adekvatnim prostorijama - Gradska Galerija > na Starom korzou, razne izložbe slika i istorijskih dokumenata u Centru za kulturu, i sl. Zato, smatram da bi pre došli i do sredstava iz Republičke kase kada bi ovaj prostor stvarno sveobuhvatno osmislili, i priveli svojoj > pravoj nameni. Jer, nije dovoljno uložiti silan novac u fasadu, a ostaviti toliki prostor bez ikakve - adekvatne funkcije > eventualno kao ,, farma za ugoj domaćih životinja, glodara i slično" !

Odgovori
uto

23.04.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 17:57

Diskoteka

Ako se pitaju mladi ovo je za diskoteku jer je nemaju. Za sve ostalo je rizicno jer kad u Pozarevcu padne jedna dobra kisa celu godinu svi podrumi u centru su pod vodom. Glasam za diskoteku!

Odgovori
uto

23.04.

2019.

Mitar menadžer [neregistrovani] u 11:06

Idealno za kazino

Iznajmiti za neki novi rijaliti !

Odgovori
pon

22.04.

2019.

Brala [neregistrovani] u 23:50

Vinski podrum

Pozovite one koji su radili plan rekonstrukcije Milenine zaduzbine.
Ovo se ubilo za neki vinski podrum ili diskoteku.

Odgovori
pon

22.04.

2019.

ljuba [neregistrovani] u 17:55

android

Bebo, dobro si otisla! #nerazumevlast

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije