Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Izložba „Mila moja-dečije igračke od praistorije do danas“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

22. 03. 2019. Požarevac

Izvor: Galerija savremene umetnosti Požarevac

Izložba „Mila moja-dečije igračke od praistorije do danas“

U četvrtak, 21. marta u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu svečano je otvorena izložba „Mila moja - dečije igračke od praistorije do danas", koja je nastala u saradnji šest srpskih muzeja pod koordinacijom Narodnog muzeja Zaječar i pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Odrastanje, lično i društveno sazrevanje kroz različite periode detinjstva, mladosti i starosti neminovan su proces u svakoj od pojedinačnih ljudskih zajednica, kultura ili civilizacija-od prapočetka do danas. Međutim, dosadašnja muzejska teorija i praksa nedovoljno su osvetlile  fenomen detinjstva i odrastanja u svojstvu funkcionisanja društvenog života, kao i novog tumačenja uloge deteta u porodici u njegovom svakodnevnom životu.

Priču o detinjstvu i dečjim igračkama realizovali su, prema  konceptu Suzane Antić, muzejski stručnjaci različitih profila (arheolozi,istoričari umetnosti i etnolozi), polazeći pritom od svog ugla posmatranja, a stigavši na kraju do zajedničke izložbe „Mila moja-dečije igračke od praistorije do danas".

Na početku večeri učenica OŠ “Desanka Maksimović” Marija Jankov je recitovala dečiju pesmu “Dete” Ljubivoja Ršumovića. U nastavku svečanog otvaranja izložbe posetiocima se najpre obratio direktor Narodnog muzeja u Požarevcu dr Gordan Bojković i direktor Narodnog muzeja u Zaječaru dr Maja Živić.

Izložba obuhvata dečije igračke od praistorije do danas s ciljem da se sagleda razvoj i promene na multidisciplinaran način, koji su dečije igračke trpele tokom civilizacija. Narodni muzej Požarevac zastupljen je igračkama iz antičkog perioda i tradicionalne kulture. Autori ovih segmenata su: Dragana Spasić-Đurić, arheolog i Danica Đokić, etnolog, muzejski savetnici.  Izložbu je otvorio dr Gordan Bojković, direktor Narodnog muzeja u Požarevcu.

Izložba će biti otvorena do 9. aprila. Ulaz je slobodan.

Nema komentara.

Ostavi komentar