Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

15. 03. 2019.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Šta se namerava sa galerijom Milene Pavlović Barili?

Do 19.marta traje javna prezentacija urbanističkog projekta za adaptaciju, rekonstrukciju i dogradnju objekta Galerije Miline Pavlović Barilli. Projekat je izradio Centar za planiranje urbanog razvoja. Predloženo rešenjem predviđeno je rušenje objekta koji se nalazi uz ulicu Voje Dulića, a nov galerijski prostor bi trebalo da omogući izlaganje od 350 do 400 dela proslavljene umetnice iz Požarevca.

 

Ugovorena vrednost izrade ovog projekta je nešto niža od 4 miliona dinara.

Prema dokumentu koji bi trebalo da dobije sve saglasnosti pre nego što se uđe u proceduru izbora izvođača radova, predviđene su tri faze rekonstrukcije čitavog prostora.

U prvoj fazi izgradio bi se nov objekat galerije na slobodnoj površini parcele prema ulici Davorjanke Paunović.  Ovaj objekat bi predstavljao galerijski prostor u dva nivoa koji je dovoljno veliki da se u njemu predstave sva raspoloživa dela koja se nalaze u legatu.

Na krovu objekta predviđeno je da se izgradi krovna bašta sa leti otvorenom a zimi zatvorenom terasom – poslastičarnicom. U sklopu ovog objekta predviđeno je da se izgradi lift i stepenište od podruma do krovne bašte.

U drugoj fazi srušio bi se objekat sadašnje galerije do ulice Voje Dulića i izgradio novi. Novi objekat bi imao podrum, prizemlje i potkrovlje. U podrumu bi se nalazili kuhinja sa ostavom, vinski podrum, garderoba za zaposlene, prostorije obezbeđenja i radionice.  U prizemlju bi se nalazila galerija za tematske izložbe. U potkrovlju bi bile smeštene kancelarije. U ovoj fazi bi bio izgrašen i ankes uz objekat muzeja sa prostorom za promenadnu muziku, administraciju i ateljeom škole crtanja i slikanja.

U trećoj fazi bi se pristupilo rekonstrukciji legata (Milenine kuće). Podrum ovog objekta bi bio pretvoren u vinski podrum u kome bi se konzumirala kvalitetna vina iz regiona i odgovarajuća jela. U prizemlju je predviđeno da se uredi  memorijalna soba Milene Pavlović Barili sa ostacima autentičnog nameštaja. Neposredno uz nju bi se nalazila prostorija sa fotografijama porodice i ambijenata Požarevca koje je između dva rata napravio Milenin ujak. U prizemlju je predviđeno da bude i suvenirnica, dok bi tavanski prostor bio uređen za čuvanje arhive legata.

 

Dvorište bi se prema ovom projektu podelilo u tri funkcionalne celine.

Centralni deo dvorišta pjaceta bilo bi okruženo starom kućom , kalkanom škole crtanja i objektom galerije Milene Pavlović Barili. Iz pjacete bi se ulazilo u galeriju Milene Pavlović Barili i u komercijalno ugostiteljske sadržaje. Jedna strana bila bi otvorena prema parku narodnog muzeja u kome će biti postavljen spomenik Mileni Pavlović Barili.

U centralnom delu dvorišta bila bi uređena česma okružena sa sedam ukrasnih stabala od kojih je jedno stablo breza kao reminiscencija na brezu u Mileninom dvorištu ispod koje je ona volela da sedi i da mašta.

U drugom delu dvorišta koji je okružen starom kućom, galerijom tematskih izložbi i prostorom za promenadnu muziku postavila bi se rampa dužine 9 metara čime se nadomeštava visinska razlika između ulica Voje Dulića i ulice Davorjanke Paunović. Pored toga, u ovom delu dvorišta bi se nalazila  i dva stuba ogledala u kome su smešteni pokretni paravani koji se zatvaraju kada se izvodi muzika u amfiteatru koji bi postao sastavni deo dvorišta.

 

Kompletna dokumentacija i poziv za javnu raspravu

sre

30.10.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 12:02

Скрнављење заоставштине

Прекините да рушите град и идентитет Пожаревца!
Прелепе историјске зграде од историјског и културног значаја су срушене ради мењања урбанистичког плана! Сви градови се шире и зграде се граде ван града, а не руше се историјске! На шта би личили сви градови овог света онда?
Не дирајте својеврсни идентитет Милениног доба зарада помодарства!

Odgovori
pon

18.03.

2019.

Laki [neregistrovani] u 17:48

Autentičnost, pre svega

Ne ružite više ovaj grad. Ovaj objekat treba da dobije originalan i autentičan izgled, onakav kakav je imala Milenina rodna kuća!

Odgovori
ned

17.03.

2019.

Stršljen [neregistrovani] u 19:37

Re: Legat se ne može oskrnavljati !

Umesto,da raspišu medjunarodni konkurs i legat prilagode novim sadržajima.
Umesto,da obrazuju novu Akademiju umetnosti "Milena Pavlović-Barilli",da nam deca iz regiona ne idu iz zemlje.
Morate biti svesni da su to ljudi sa "Daning-Krugerovim" efektom,sa iluzijom superiornosti ili manjkom znanja-viškom samopouzdanja,uvereni da su kompentniza sve,ali su potpune neznalice.
Ako želite da uradite legat,morate imati znanje,jer moć je za vreme.

Odgovori
sub

16.03.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 21:35

"Strucnjaci" ce kulturi doci glave!

Ovo je sramotni prikaz neprimerenog arhitektonskog resenja. Svaka osoba i bez obrazovanja u domenu arhitekture i slikarstva bi odmah primetila ovaj apsurd da se slikarska dela postave u "akvarijum" i budu izlozene suncevoj svetlosti i time unistavaju. Umesto da se vrati prvobitni izgled kuce, napravicemo od nje ruglo sa sa vinskim podrumom, kaficem, savremenim ekoloskim resenjima poput zelenih krovova.. A gde je tu Milena? Da li je ovo ozbiljan projekat ili samo brzinski nepromisljen projekat koji sluzi samo da bi se oprao novac, a narodu zamazale oci, mogu reci, amaterskim renderom? Ovo je dokaz da osoba ili osobe koje su odgovorne za sudbinu Galeriju Milene Pavlovic Barili su strucna lica, veoma dobro upoznate sa svojim poslom i odgovorno pristupaju svakoj odluci.. te ce uskoro ce i to malo kulture u Pozarevcu biti unisteno jer pravi strucnjaci sede bez posla ili su napustili nasu zemlju, a osobe koje nisu ni upoznate sa Mileninim zivotom i radom odlucuju sudbini radova umetnice svetskog ranga.

Odgovori
sub

16.03.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 15:59

Finansiranje

Finansijer izrade projekta je Grad Požarevac, a izgradnju bi trebalo da finansira Ministarstvo trgovine i turizma.

Odgovori
sub

16.03.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 15:57

zadužbina,fondacija,ustanova ili legat

Najpre odgovor na prvo pitanje: Fondacija Milenin dom-Galerija Milene Pavlović Barilli, registrovana je u Ministarstvu kulture RS 11.jula 1997,godine kao zadužbina Milene i Danice Pavlović Barilli, kako stoji i u Odluci o osnivanju (Sl.glasnik opštine požarevac od 28.febr.1997)i Statutu.Zadužbina ima imovinu,pokretnu - koju čine umetnički fond i porodični predmeti i nepokretnosti koje čine zemljište na kat.parc.993/1 sa objektom Galerije i 1241 KO Požarevac sa 9 lokala u ulici dr Voje Duliča od 1 - 13,uvedene u katastar kao vlasništvo Fondacije Milenin dom.No,2018.godine, lokali preko puta Kluba Vojske su oduzeti zadužbini, tako da je ona ostala bez prihoda od svoje imovine i postala ustanova,iako nije preregistrovana.Fondacijom /zadužbinom upravljaju Upravni odbor i upravnik koji donose sve odluke u vezi pravnog statusa ostalih, zakonom propisanih akata. Tako je na osnovu odluke U.O. 2004.godine urađen i javno promovisan Idejni projekat za izgradnju aneksa i rekonstrukciju starog objekta koji je trebalo da dobije izgled kakav je imala Milenina rodna kuća.Projekat autora dipl.ing.arh.D.Drndarevića je dobio sve saglasnosti i javno promovisan 18.novembra 2004.godine. Dolaskom novog upravnika, svi poslovi na izradi glavnog projekta i početka izgradnje su obustavljeni,a projekat arhiviran u podrumu Galerije.Pronađen je pre dve godine, ali se uprava ponovo promenila, tako da je doneta odluka o raspisivanju javne nabavke o izradi novog Idejnog projekta.Jedini ponuđač je bio CEP D.D. iz Beograda koji je bez ikakvog prethodnog upoznavanja sa istorijatom podizanja i osnivanja Galerije, pripremio projekat koji ni muzeološki ni arhitektonski ni ambijetalno ne zadovoljava kriterijume koje je postavio Upr.odbor, na osnovu testamentarnog zaveštanja Milenine majke. Staklena ulična fasada koja treba da asocira na "kristalnu kutiju u kojoj se čuvaju dragocenosti", nije dobila čak ni autentičnu kapiju od kovanog gvožđa iz XIX veka, još manje podseća na izgled fasade "Stojančetove kuće" - čiju fotografiju Galerija poseduje. Eto, tako se u Mileninom rodnom gradu čuva i poštuje uspomena na Milenu i njene pretke, dobročinitelje i obrazovane ljude koji su samo želeli da Mileni i njenom "talentu,vrednoći i mladosti" ostave kutak u kome je rođena i gde bi se izlagala njena jedinstvena umetnička dela. A šta Požarevac radi? Otima nepokretnu imovinu koja treba da zadužbini obezbedi prihode za rad,a objekat Stojančetove kuće uništava i uobličava u skladu sa modernim zastakljenim objektima koji su vek i po udaljeni od izgleda zgrade, rodonačelnika građanske arhitekture u Požarevcu

Odgovori
sub

16.03.

2019.

хроничар [neregistrovani] u 15:53

Лакше је рушити, него градити...

Намена легата и зграда за извесну употребу никада није поштована. Легат "Мирковић и Павловић" (Павловић је деда Милене Павловић,) намењен за Пожаревачку трговачку омладину, сада је Политехничка школа, а претходно је било у њој све и свашта. Епархијски дом из 1940, користи Војска, најпре као гарнизон, а сада за разне намене. Хотел "Гранд" сада стоји празан, а био је некада Дом ЈНА и Војске Југославије. Нажалост ова идеја за уништавање галерије "Милене Павловић Барили" је толико лудачка, јер је та зграда већ претрпела адаптацију и са њом изгубила аутентичност, родне куће. Сада се намерава рушење, па зидање, са излогом као да је посластичарница, или свит хаус. Нисам конзервативан, али данас мало ко поштује традицију, понајмање објекте које штити Завод за заштиту споменика културе. На крају то је маркетинг ове власти, која се понаша по усвојеном правилу. "Пре њих није било ништа, а онда су они са доласком на власт, разорили и срушили све. " Да, то су урадили и са зградом Начелства које у скелама стоји већ трећу годину. неизвесна је судбина и парка, Еколошког дома на Чачалици, а најтужније је погледати тениско игралиште, Бамби парк и многе друге зграде и објекте, које су биле украс старог Пожаревца.

Odgovori
sub

16.03.

2019.

Menadžerski orijentisana direktorka [neregistrovani] u 12:20

Zemljo otvori se

Previše lepo za galeriju.Trebalo bi ipak razmisliti i ovde otvoriti kladionicu ili eventualno samouslugu a galeriju izmestiti u industrijsku zonu !

Odgovori
sub

16.03.

2019.

Љубо Питљиви [neregistrovani] u 06:19

Зар то није легат?

Живо ме занима ко је финансијер ове идеје?
Каква јавна расправа и какви планови, ако то нису одобрили управљачи легата Милене Павловић Барили?

Odgovori
pet

15.03.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 17:16

kakve neznalice

Galerija sa velikim prozorima, kao poslasticarnica, zemljo otvori se.

Odgovori

Ostavi komentar