Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

17. 01. 2019.

Izvor: Večernje novosti

Otvorena SOS linija za sprečavanje samoubistava

Otvoren kol-centar za pomoć suicidnim osobama i njihovim porodicama. Godišnje 1.500 ljudi izvrši samoubistvo, a broj pokušaja neuporedivo veći.

U klinici za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" otvorena je u sreduNacionalna SOS linija za prevenciju suicida. To je jedan od načina da se pruži pomoć suicidnim osobama, od kojih svake godine oko 1.500 izvrši samoubistvo. Po toj crnoj statistici Srbija je na 13. mestu u Evropi.

Sa onima koji razmišljaju o samoubistvu, članovima njihovih porodica i prijateljima putem broja 011/7777-000 razgovaraće psihijatri, psiholozi i socijalni radnici.

Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar kaže da je broj onih koji pokušaju samoubistvo mnogo veći od 1.500 onih kojima to i uspe.

Bili smo primorani da se odlučimo na ovakav korak. Iskustva u Evropi su pokazala da ovakav vid pomoći može da smanji broj samoubistava za 30 odsto - rekao je Lončar. - U sličnim kol-centrima u svetu rade volonteri, a ovde će biti angažovani stručnjaci koji su prošli posebnu obuku. Ovo je samo početak i spremni smo da ovakve centre otvorimo po celoj Srbiji.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Nema komentara.

Ostavi komentar