Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

28. 12. 2018.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Grad se žalio

Grad Požarevac uložio je žalbu Apelacionom sudu na presudu Višeg suda u Požarevcu kojim je po tužbi građanina Ljubomira Jacića poništeno rešenje Skupštine Požarevca o obrazovanju Komisije za praćenje primene Lokalnog akcionog plana za borbu protiv korupcije (LAF).

Grad se žalio jer smatra da su razlozi zbog kojih je doneta ovakva presuda nejasni i protivrečni.

U žalbi se tvrdi da su sva dokumenta o radu komisije koja je birala članove LAF-a transparentno objavljivana na sajtu Grada Požarevca i bila vidljiva sve vreme trajanja procedure do imenovanja radnog tela kojim se naziva LAF.

Takođe se navodi da je bilo diskreciono pravo članova komisije da izabru 3-5 članova LAF-a , ali i da je Radno telo u potpunosti dosledno imenovano u skladu sa Lokalnim akcionim planom za borbu protiv korupcije i pratećim aktima.

U žabi se osporava nadležnost Višeg suda da odlučuje o ovoj stvari  jer je LAF, između ostalog nezavisno telo.

Gradsko pravobranilaštvo predlaže da Apelacioni sud preinači odluku Višeg suda i odbije Jacićev tužbeni zahtev po svim stavkama ili da presudu ukine i vrati na ponovno odlučivanje.

 

Podsećamo, Jacić je Grad Požarevac tužio u aprilu ove godine, nakon što u decembru 2017. nije izabran u članstvo LAF-a. On je bio u užem krugu od 5 kandidata za izbor članova sa najvišom ocenom, ali nije bio u predlogu koji je upućen skupštini na verifikaciju.

Kako se, između ostalog, navodi u obrazloženju presude, Viši sud je ustanovio da nisu u potpunosti poštovani kriterijumi za izbor kandidata za izbor članova LAF-a jer su u ovo telo izabrana dva kandidata koja su imala lošije ocene od Jacića (na osnovu iskaza članova komisije: Ankice Hinić, Andrijane Maksimović, Ivane Perišić i Marka Dmitrovića).

Utvrđeno je da do sednice Skupštine Požarevca na kojoj se glasalo o članovima LAF-a, zapisnici sa sednica komisije koja je vršila izbor članova nisu bili javno objavljeni, osim zapisnika sa prve sednice. Postupak je bio netransparentan jer u materijalu koji su dobili odbornici nisu bili navedeni kriterijumi i merila prema kojima su predloženi kandidati za LAF (na osnovu iskaza odbornika Zvonimira Blagojevića).

Takođe, izbor tri, umesto pet članova LAF-a u datim okolnostima nesumnjivo upućuje na logičan zaključak da je komisija za izbor članova LAF-a odustala od svojih kriterijuma prilikom sačinjavanja rang liste koja je upućena skupštini (iskaz Zorana Gavrilovića iz BIRODIJA).  

Sud je poklonio veru i iskazu Jacića u kome je naveo da se odluka komisije zasnivala na diskrecionom odlučivanju, a ne na objektivnim rezultatima kandidata.

Iz ovih razloga Viši sud u Požarevcu je u svojstvu prvostepenog parničnog po sudiji Mirjani Savić presudom poništio rešenje o obrazovanju LAF-a  za Grad Požarevac koji je trebalo da ima mandat do 2020.godine.

Prva reakcija na žalbu došla je od Zorana Gavrilovića iz BIRODIJA koji je na Tviteru žalbu ocenio kao otužnu.

sub

29.12.

2018.

Caver Azop [neregistrovani] u 17:33

Partijska podobnost

Jasno je da karijera i egzistencija g.Jacića ne zavise od partijske pripadnosti i zato nije podoban, po oceni Komisije.

Odgovori

Ostavi komentar