Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Skupština usvojila Plan generalne regulacije „Požarevac 2“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

08. 12. 2018.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Skupština usvojila Plan generalne regulacije „Požarevac 2“

Plan generalne regulacije „Požarevac 2“ obuhvata površinu od blizu 900 hektara. Oslanja se na Generalni plan Grada Požarevca, kao viši akt i njegovo usvajanje omogućava građanstvu i privredi na području koje dokument obuhvata, jednostavnije dobijanje lokacijskih dozvola i legalizaciju objekata. Plan „vidi“ buduću trafostanicu 35/10 „Požarevac 2“ koja je nužna za grad i postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda čija se revitalizacija očekuje.

Plan generalne regulacije "Požarevac 2" tretira zapadni deo grada, između dva državna puta (beogradski put i obilaznica kod Dragovca) i dve železničke pruge (industrijskog koloseka koji vodi ka Zabeli i pruge Požarevac-Mala-Krsna) i karakterišu ga veće površine i zone namenjene proizvodnim delatnostima (industrijska zona i objekti proizvodne i uslužne delatnosti uz državne puteve i Moravsku ulicu), ali i značajne sportsko-rekreativne površine (hipodrom).

Plansko područje karakteriše relativno malo učešće izgrađenih površina i to u industrijskoj zoni u južnom delu, zoni pored železničke pruge i duž glavne saobraćajnice (oko 100 ha), uz veliko učešće poljoprivrednih površina (oko 60% od ukupne površine) i sportsko-rekreativnog kompleksa Hipodrom (preko 40 ha). Proizvodne delatnosti (skladišta, magacini i servisi) razvijaju se u zoni pored saobraćajnice koja vodi prema obilaznici (ulica Moravska).

Porodično stanovanje niske spratnosti zastupljeno je samo u severoistočnom delu, pored pruge Požarevac-Zabela i saobraćajnice prema obilaznici (ulice Ratarska i Moravska) i zauzima manje od 5% površine planskog područja. Porodično stanovanje sa delatnostima nalazi se uglavnom duž saobraćajnica.

U okviru planskog područja postoje tri objekta javnih službi - dečja ustanova (vrtić) na obodu industrijske zone, ustanova socijalne zaštite (dom za stare, kod Hipodroma) i Uprava saobraćajne policije u neposrednoj blizini ulice Đure Đakovića.

Od komunalnih objekata u planskom području se nalaze postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda grada Požarevca, tri pijace (buvlja, stočna i auto pijaca), kao i dve neuređene (divlje) deponije.

Duž glavne saobraćajnice Đure Đakovića u industrijskoj zoni locirani su objekti velikih trgovinskih firmi. Manje proizvodne, uslužne delatnosti i skladištenje zastupljeni su u delovima duž putnih pravaca. Postojeće sportsko-rekreativne površine obuhvataju značajan sportski centar - Hipodrom i fudbalsko igralište. Zelene površine, uglavnom neuređene, nalaze se u industrijskoj zoni.

Preostali deo zemljišta koji je u obuhvatu Plana detaljne regulacije na terenu je zapušten i neobrađivan.

U obuhvatu planskog područja ne nalaze se zaštićena nepokretna kulturna dobra.

Osnovno ograničenje za dalji prostorni razvoj Planskog područja vezano je za neophodnost usklađivanja daljeg razvoja privredne zone, infrastrukturnih i komunalnih sistema sa zonom stanovanja, sporta i rekreacije.

 

Ovaj plan se radi sinhronizovano sa još pet planova generalne regulacije za teritoriju u obuhvatu GUP-a Požarevca (PGR „Požarevac 1“ – PGR „Požarevac 6“), te se cela teritorija GUP-a sagledava i planira integralno, a planska rešenja su međusobno usklađena.

Planom generalne reagulacije predviđeno je proširenje izgrađenih površina, naročito, pored koridora državnog puta Beograd-Veliko Gradište.

U odnosu na postojeće stanje, nove zone porodičnog stanovanja (oko 15 ha) formirane su u okviru proširenja postojećih zona u severozapadnom delu Planskog područja, odnosno delu u kome je već inicirano porodično stanovanje, prenamenom poljoprivrednog u građevinsko zemljište. Planira se proširenje ove zone i unapređenje postojeće stambene strukture kroz uspostavljanje relativno pravilne blokovske matrice i regulacije stambenih blokova, unapređenje infrastrukturne opremljenosti prostora, uličnih koridora, urbanog mobilijara, ozelenjavanja područja. Takođe, u okviru ovih zona primetan je nedostatak pratećih funkcija stanovanju, što u velikoj meri otežava svakodnevno funkcionisanje stanovnika ovog područja. U tom smislu, neophodna su, pre svega, funkcionalna unapređenja stambenih zona - upotpunjavanje komercijalnim, poslovnim i uslužnim funkicijama, kao i opremanje adekvatnom društvenom infrastrukturom (zdravstvena zaštita). Takođe, poželjno je u okviru ovih zona razvijati dopunske funkcije iz domena poslovno- proizvodnih delatnosti, zanatske proizvodnje, servisa, itd., koje ne ugrožavaju osnovnu funkciju stanovanja.

Proširenje privrednih aktivnosti realizovaće se u okviru postojeće industrijske zone uglavnom na neuređenim zelenim površinama, a razvoj proizvodnje sa uslugama duž saobraćajnice (ulice Moravske) prema obilaznici i zoni oko obilaznice (zapadna granica Plana generalne regulacije).

 Planirano je i uređenje postojećih pijaca (buvlje, stočne i auto), a na zapadnoj granici sportsko-rekreativnog kompleksa Hipodroma rezervisan je prostor za novi TC 110/35/10 kV "Požarevac 2". Uređenje zelene površine formiraće se u zoni Hipodroma (duž istočne granice), kao i rekultivacijom prostora postojećih divljih deponija. Takođe, umesto jedne od ovih deponija (unutar zone stanovanja) planirana je rekultivacija i formiranje reciklažnog dvorišta, dok se na okolnom prostoru planira parkovska površina sa sportsko rekreativnim sadržajima.

CELOKUPAN PLAN SE NALAZI NA OVOM LINKU

ned

09.12.

2018.

Caverazop [neregistrovani] u 12:58

Uzalud ti trud...

U priloženom linku Plan generalne regulacije "Požarevac 2" nalaze se skice u formatu koji se ne može otvoriti. Koliko ja znam prenosiv je samo .dxf format.

Odgovori
sub

08.12.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 16:45

Lopovi

Vi ste jaki na recima sto ne resite komasaciju i ljudima olaksate zivot kako mislite da ljudi legalizuju kuce na komasaciskom podrucju.?????

Odgovori
sub

08.12.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 14:18

Crna Rupa

regulacija toga vam treba

Odgovori

Ostavi komentar