Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Opština Veliko Gradište u Programu “Podrška Vlade Švajcarske"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

18. 10. 2018. Veliko Gradište

Izvor: SO Veliko Gradište

Opština Veliko Gradište u Programu “Podrška Vlade Švajcarske"

U opštini Veliko Gradište je održan sastanak sa predstavnicima Кancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge preko koje se sprovodi Program „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“.

Ovaj program finansira Vlada Švajcarske sa 5,8 miliona evra i sprovodi se u 99 gradova i opština u Srbiji, u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opština, a trajaće do kraja 2021. godine.

Pored predsednika opštine, Dragana Milića, i nacionalne menadžerke programa, Ane Nedeljković Belja, sastanku su prisustvovali i načelnica Opštinske uprave, Suzana Đorđević, rukovodioci Odeljenja za privredni i ekonomski razvoj i dijasporu, Odeljenja za društvene delatnosti i zajedničke poslove i Odeljenja za opštu upravu i javne službe Opštinske uprave te službenica Sektora za socijalnu politiku ove kancelarije.

Program  ima za cilj da doprinese  poboljšanju  kvaliteta  života  građana  Srbije,  naročito  pripadnicima  ranjivih društvenih  grupa,  kroz  unapređenje  vladavine  prava  na  lokalnom  nivou,  jačanje društvene  kohezije  i povećanje  odgovornosti,  transparentnosti,  efikasnosti  i  delotvornosti  lokalnih  samouprava,  kao  i  učešća stanovništva u procesima donošenja odluka.

Lokalne samouprave, učesnice programa, dobiće  tehničku podršku za realizaciju programskih aktivnosti i bespovratna sredstva u cilju unapređenja upravljanja.

Neke od aktivnosti koje su obuhvaćene ovim programom su podrška unapređenju lokalnih kapaciteta i tehničkih resursa relevantnih za e-Uprave i pružanje e-Usluga građanima i drugim korisnicima kroz davanje bespovratnih sredstava, stručne podrške u izradi ili prilagođavanju relevantnog regulatornog okvira, podrška u izradi i ažuriranju lokalnih politika socijalne zaštite i njihovo testiranje kroz finansiranje konkretnih projekata dodeljivanjem bespovratnih sredstava, organizovanja stručne podrške lokalnim samoupravama u unapređivanju pružanja javnih usluga građanima, ali i podrška u izgradnji trajnih kapaciteta za primenu principa dobrog upravljanja, podrška u standardizaciji i harmonizaciji lokalne regulative kao i podrška u pripremi lokalnih samouprava za uvođenje rodnog budžetiranja, borbi protive nejednakosti i diskriminacije, i naporima za unapređenje rodne ravnopravnosti kroz finansiranje konkretnih projekata.

Nema komentara.

Ostavi komentar