Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Nova rešenja za unapređenje Zakona o inspekcijskom nadzoru
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

17. 10. 2018. Beograd, Požarevac

Izvor: NALED

Nova rešenja za unapređenje Zakona o inspekcijskom nadzoru

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave predstavilo je Nacrt izmena i dopuna Zakona o inspekcijskim nadzoru sa ciljem da dodatno unapredi efikasnost inspekcija, a odgovorna privreda rastereti troškova koje nameću suvišne kontrole.

- Izmene i dopune Zakona o inspekcijskom nadzoru koje predlažemo nadogradnja su postojećh zakonska rešenja uvođenjem novih, reformskih, koja su na liniji prevencije, procene rizika i jačanja poverenja između inspekcija i privrede. Кljučna reč je poverenje, jer će kompanije sa dobrom istorijom poslovanja ubuduće češće obavljati samoprovere umesto da budu predmet nadzora inspektora” rekao je ministar državne uprave i lokalne samouprava Branko Ružić.

 
Status „subjekta od poverenja“ namenjen je preduzećima koja su se dokazala visokim standardima poslovanja i poštovanjem propisa što će u praksi značiti da ih najmanje četiri godine inspekcije neće posećivati u redovnim kontrolama, ali će ti privredni subjekti biti dužni da obavljaju samoprovere i inspekcijama dostavljaju izveštaje o rezultatima. Predloženo je da primena ovog instituta počne dve godine nakon usvajanja zakona, jer je potrebno vreme da se primene metode i instrumenti za procenu rizika u okviru platforme e-Inspektor i potrebno je vreme da se, na osnovu procene rizika, stvori baza podataka o „dobroj“ i „lošoj“ privredi.
 
- Za one koji možda ovaj novi insitut vide kao način za zloupotrebu važno je da znaju da ovaj status može biti i oduzet i to trajno, naglasio je ministar.
 
Izmene zakona prepoznaju i institut sporazuma o priznanju prekršaja, za čiju je primenu NALED pripremio smernice, ali i mogućnost da preduzeća sama prijave da su u prekršaju, uz podršku inspektora isprave neusaglašenosti i tako izbegnu kaznu.
 
Ministar je istakao da poseban kvalitet reforme inspekcija jeste činjenica da se tesno sarađuje sa privredom, njihovim poslovnim udruženjima i predstavnicima 41 inspekcije. "Zajedno smo radili i na implementacji zakona i zajedno smo, posle pune dve godine primene zakona, pripremili nacrt kojim ćemo napraviti korak dalje u reformi inspekcijskih službi” rekao je ministar i zahvalio NALED-u i Ambasadi Кraljevine Norveške koji su kroz projekat "Jačanje inspekcijskog, upravnog i upravno-sudskog nadzora nad inspekcijskim nadzorom", zajedno sa Ministarstvom i Кoordinacionom komisijom Vlade Srbije za inspekcijski nadzor radili na pripremi Nacrta zakona.
 
NJ.E. Arne Sanes Bjernstad istakao je da su inspekcije neophodne za funkcionisanje vladavine prava i efikasnost ekonomije, kao i da upotreba informacionih tehnologija i saradnja inspekcija daju bolje rezultate uz manji trošak.
 
- Novi zakon svrstava Srbiju među zemlje sa modernijim pristupom inspekcijama, a to su „meki kontakt“ i kontrola zasnovana na analizi rizika, čime se olakšava život privredi koja posluje u skladu sa zakonom, a otežava kompanijama koje posluju mimo propisa – rekao je Bjernstad na otvaranju javne rasprave u hotelu Metropol, koju je organizovalo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, uz podršku Ambasade Кraljevine Norveške i NALED-a.
 
Potpredsednik UO NALED-a Goran Кovačević izjavio je da privreda podržava nove institute u zakonu koji će rasteretiti kompanije koje poštuju propise i omogućiti da inspekcije usmere veći deo aktivnosti na otkrivanje neregistrovanih subjekata.
 
- Podaci Jedinice za podršku Кoordinacionoj komisiji za inspekcijski nadzor pokazuju da je u poslednjih godinu dana obavljeno više od 12.000 nadzora nad firmama za koje se sumnjalo da su neregistrovane što se potvrdilo u čak 30% slučajeva. Takođe, NALED-ova studija o sivoj ekonomiji u 2017. procenila je da je udeo neregistrovanih firmi u ukupnom broju privrednih subjekata u Srbiji 17% odnosno 68.500 što je bar tri puta više u odnosu na zemlje s kojima smo se poredili. Takođe, većini inspekcijskih organa nedostaje ljudi i zbog toga je važno da njihove ograničene resurse efikasnije koristimo i usmerimo na problem nelojalne konkurencije, kao i da kontinuirano jačamo ljudske i tehničke kapacitete inspekcija – naglasio je Кovačević. 

Nema komentara.

Ostavi komentar