Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Prvi medicinski seminar u okviru strateškog projekta prekogranične saradnje Rumunije i Srbije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

16. 10. 2018. Požarevac

Autor: N. Stojićević Izvor: Boom 93

Prvi medicinski seminar u okviru strateškog projekta prekogranične saradnje Rumunije i Srbije

Prvi medicinski seminar u okviru strateškog projekta prekogranične saradnje Rumunije i Srbije, Zajednička inicijativa Srbije i Rumunije u borbi protiv raka u pograničnom području: bolje dijagnostikovanje i lečenje zloćudnih tumora, održan je danas u Opštoj bolnici uz prisustvo Menadžmenta 12 bolnica regiona.

Projekat se zasniva na konceptu personalizovane medicine, a primarni cilj je da umreži medicinske ustanove regiona.

Projekat se finansira od strane Evropske unije kroz INTERREG IPA Program prekogranične saradnje između Rumunije i Srbije, a pored Opšte bolnice u Požarevcu i Ministarstva zdravlja, partneri na projektu su i Urgentni klinički centar “PiusBranzeu” iz Temišvara – Centar za genetske i celularne terapije u lečenju karcinoma “ONCOGEN” i Županijska bolnica u Rešici iz Rumunije.

“Poznato je da postojeće anti-tumorske terapije zasnovane na lekovima srtukturiraju u jasno definisanim protokolima, uz male varijacije u dozama i asocijaciji između različitih hemoterapeutskihcitotoksičnih lekova. Svi ovi protokoli pokušavaju da primene standarde u anti-tumorskoj terapiji, zasnovanoj na kliničkoj dijagnozi. Ova ograničenja sadašnje terapije dovode do neuspeha početnih tretmana, metastaza, ponovljenih slučajeva i čak smrti, iako se prate terapeutski protokoli. Zato je posebno važno što će ovim projektom bolnice dobiti hardversku i softversku opremu koja će im omogućiti pristup projektnoj mreži, a time će biti dostupni i resursi, znanje i ekspertiza”, rekao je Danko Nikolić, v. d. direktora Opšte bolnice Požarevac.

Konkretne aktivnosti, pored uspostavljanja mreže između bolnica, biće usmerene i na nadogradnju postojeće IT opreme i izradu softverskog alata koji će pomoći onkolozima da izaberu bolju terapijsku strategiju za čvrste tumore (dojke, kolena, pluća), jer da bi se postigao željeni rezultat neophodno je poboljšati medicinsku i tehničku ekspertizu medicinskog osoblja svih bolnica koji su obuhvaćeni projektom.

Na seminaru učestvuju direktori 12 bolnica koje uzimaju učešća u projektu: Bolnice Smederevo, Bor, Pančevo, Petrovac na Mlavi, Negotin, Smederevska Palanka, Kikinda, Senta, Vršac, Opšta bolnica Dr Đorđe Jovanović iz Zrenjanina, Specijalna bolnica za plućne bolesti iz Zrenjanina i Bolnica Dr “Budislav Babić” iz  Bele Crkve.

sre

17.10.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 19:45

koje godine?

a kad počinjete da uredjujete novu bolnicu,tj.spratove iznad UC?

Odgovori

Ostavi komentar