Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

16. 10. 2018. Smederevo

Izvor: Tanjug

Prihod kompanija iz slobodnih zona blizu 5 milijardi evra

Кompanije u Srbiji koje posluju u okviru slobodnih zona danas ostvaruju prihod od 4,9 milijardi vera, dok su 2012. godine zaradile 2,5 milijardi evra, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

On je to izjavio prilikom obilaska “Slobodne zone” u Smederevu u kojoj danas posluje osam proizvodnih kompanija i jedna kompanija za skladištenje robe, a koje zapošljavaju 2.300 ljudi.

Mali je podsetio da 2012.godine na mestu gde se danas nalazi “Slobodna zona” u Smederevu nije bilo ničeg, te da je 2013. godine država pokloniila Gradu zemljište za dolazak investitora i da je tada finska kompanija PКC bila prva koja je tu otvorila svoje postrojenje.

Ministar je istakao da se na tom prostoru grade dve nove kompanije koje će uposliti još 500 ljudi.

Slobodna zona u Smederevu, kao i sam grad, ogledalo su privrede Srbije 2018. godine u odnosu na 2012, naglasio je Mali.

Dok je, kako kaže, 2012. nezaposlenost bila rekordna, zemlja imala deficit u budžetu, kao i rekordni javni dug, situacija je danas, naveo je Mali, drugačija, jer javni dug pada i nezaposlenost je više nego prepolovljena, a Srbija treću godinu zaredom ima suficit u budžetu.

Govoreći o poslovanju kompanija u “Slobodnoj zoni” u Smederevu, Mali je istakao da je u poslednje četiri godine obim proizvodnje tih kompanija porastao 30 puta, ukupan izvoz 39 puta, a broj zaposlenih 20 puta.

To su ogromne cifre, to nisu pomaci od par procenata ili 10 odsto, to je ozbiljan napredak i zato ćemo se boriti za svaku slobodnu zonu, rekao je ministar.

Dodao je da je 2012. godine u slobodnim zonama u Srbiji, kojih je tada bilo 11, poslovalo 25 kompanija, a da ih danas ima 80.

Nema komentara.

Ostavi komentar