Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Akademijom i koncertom Van Gogh-a obeležen Dan oslobođenja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

16. 10. 2018. Požarevac

Autor: M.Veljković Izvor: Boom93

Akademijom i koncertom Van Gogh-a obeležen Dan oslobođenja

Akademijom u svačenim salonima gradskom zdanja i koncertom Van Gogh-a na Trgu Oslobođenja završeno je obeležavanje 15. oktobra Dana oslobođenja Požarevca u Prvom i Drugom svetskom ratu.

Na akademiji gradonačelnik Požarevca Bane Spasović je istakao da je na istorijskom putu Srbije od mačeva i pušaka mnogo više doprinela naša mudrost i pamet da Srbija i dalje postoji.

„Tu našu mudrost i pamet poslušajmo i u sadašnjem vremenu kako bi za 100 godina i naši potomci slavili. Potomci koji će u svojoj zemlji ostati i zvati je ponosno Srbija.“ naglasio je Spasović.

Na akademiji uručene je oktobarska nagrada i priznanje za istaknute pojedince i preduzeća. Ovogodišnju oktobarsku nagradu dobio je Milja Radivojević Baja. U obrazloženju nagrade navodi se da je Milija Radivojević – Baja je priznati narodni umetnik poznat širom Srbije kao narodni pojac, pesnik i zdravičar i  čuvar tradicije svog naroda. Radivojević je idejni tvorac i pokretač manifestacije „Sestroljinski dani preobraženja“ koja oplemenjuje Grad Požarevac i Mesnu zajednicu Poljanu dugi niz godina i okuplja građane i КUD-ove iz čitave Srbije. Pokrenuo je širom Srbije i mnoge druge manifestacije, a može se reći da je učestvovao u skoro svim manifestacijama širom Srbije. Takođe, nastupa na mnogim radio i televizijskim stanicama, kao i na humanitarnim koncertima. Dugogodišnji je član Udruženja književnika   Srbije, koje mu 2015. godine uručilo posebno priznanje „Blagodarje“ navodi se u obrazloženju nagrade. On je uz priznanje dobio i novčanu nagradu.

Zlatnu plaketu grada Požarevca dodeljena je i Javnom preduzeću „EPS“. Kako se navodi u obrazloženju nagrade Javno preduzeće „Elekroprivreda Srbije“ pružajući energetski oslonac svim građanima Srbije, nastoji da na isti način doprinese razvoju i blagostanju zajednice u kojoj posluje. Podržava i pomaže rad državnih ustanova, institucija i udruženja, učestvuje u akcijama za pružanje pomoći školama u nastavnim i vannastavnim aktivnostima učenika, našeg  grada, asfaltiranju sportskih terena, osvetljavanju okruženja   škola a naročito u lečenju dece.  Javno preduzeće „Elekroprivreda Srbije“ pruža pomoć lokalnoj samoupravi Grada Požarevca. Ovo preduzeće je dalo veliki doprinos u oblasti obrazovanja i vaspitanja kao i učešće u izgradnji komunalne infrastrukture Grada Požarevca navodi se u obrazloženju.

Takođe zlatna plaketa grada Požarevca dodeljena je i Nikoli Selakoviću, generalnom sekretearu predsedništva Srbije. U obrazloženju nagrade se ističe da je Selaković  je  dao nemerljiv doprinos promovisanju  privrednih potencijala Grada Požarevca kao i afirmaciji njegovih kulturno –  istorijskih   potencijala.  Pružio je veliki doprinos uspostavljanja Ljubičevskih konjičkih igara kao manifestacije od nacionalnog značaja a pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije navedeno je u obrazloženju nagrade.

Dobitnik ovogodišnje oktobarske nagrade Milija Radivojević Baja rekao je da pored mnogobrojnih nagrada priznanja i pehara, koji je dobio u svojoj karijeri, oktobarska nagrada je za njega najvrednija do sada.

„Džaba mi saradnja sa državnom kancelarijom za dijasporu i dijasporom. Saradnja sa maticom iseljenika Srbije i sa RTS-om. Džaba prizanje udruženja književnika, saradnja sa fakultetom muzičke umetnosti i Srpskom akademijom nauke i umetnosti ako nisam prihvaćen i priznat u svome gradu, gde živim i stvaram.“ naglasio je Radivojević.

Dobitnik zlatne plakete grada Požarevca Nikola Selaković istakao je da je ova nagrada za njega velika čast.

„Moja čast i moja sreća su samo merljivi nivoom obaveze koji ste dodeljivanjem ovakvog priznanja meni stvorili prema vašem gradu i prema svima Vama.“ rekao je Nikola Selaković.

Obeležavanje Dana oslobođenja završeno je koncertom grupe Van Gogh koji se održao na Trgu Oslobođenja.

uto

16.10.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 18:42

sramota

sve se niste najeli,ljudi izginuli a vi krkajte.Jeste pozvali potomke da krkaju sa vama

Odgovori
uto

16.10.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 13:08

Kafana

Jedva ste cekali u INN da udjete

Odgovori
uto

16.10.

2018.

Pejzažista [neregistrovani] u 11:54

Mlađahna savetnica

Trebalo je ipak dodeliti jednu utešnu nagradu za uništene žardinjere u Tabačnici ,odličnu saradnju sa firmom Bau-Bau, rekordno brzoj rekonstrukciji fasade Načelstva !

Odgovori

Ostavi komentar