Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

23. 09. 2018. Kostolac

Autor: 2 Izvor: Danas

Veliko priznanje Viminacijumu

Arheološki park „Viminacijum” je dobio nagradu "Živa" od strane Foruma slovenskih kultura koji okuplja sve slovenske zemlje.

Od 11. do 15. septembra u Pragu je održana peta ceremonija dodele nagrada „Živa” za najbolji slovenski muzej. Nagrada koja je dobila ime po slovenskoj boginji života i plodnosti ustanovljena je 2012. godine.

Cilj dodeljivanja nagrada je „prepoznavanje, ohrabrivanje, nagrađivanje i promovisanje eksperimenata, projekata i praksi u muzejskom sektoru, unutar specifične kulturne i geografske mreže evropskih zemalja slovenske kulture”, kako je i istaknuto na zvaničnom sajtu Foruma slovenskih kultura koji nagradu dodeljuje.

O dobitnicima nagrade odlučio je stručni žiri, čiji su članovi pripadnici organizacije Evropske muzejske akademije i predstavnici muzejskih institucija iz slovenskih zemalja.

U takmičenju za nagrade učestvovalo je 25 kandidata, koji potiču iz 12 zemalja – Belorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rusija, Srbija, Slovačka i Slovenija.

Arheološki muzej na otvorenom, Arheološki park „Viminacijum” dobio je specijalno priznanje za liderstvo u rukovođenju muzejom, piše dnevni list Politika.

U obrazloženju priznanja za Viminacijum je, između ostalog, zapisano da ovaj muzej „poseduje jaku viziju, uz inovativne aktivnosti, prezentaciju blaga i prostore osnovane prema savremenom organizacionom sistemu, a u okviru dugoročne strategije”.

Nema komentara.

Ostavi komentar