Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

20. 09. 2018.

Izvor: Večernje Novosti

Prvo potvrda iz škole, pa novac

Za redovnu isplatu porodičnih penzija PIO fond traži od korisnika na uvid dokaze o školovanju. Rok za dostavu za učenike kraj septembra, a za studente 31. oktobar

Đaci korisnici porodičnih penzija trebalo bi da dostave PIO fondu do kraja septembra, a studenti do kraja oktobra, potvrde o školovanju, pošto je to jedan od uslova za ostvarivanje ovog prava. Deca starija od 15 godina to već znaju, dok je onima koji tek pune 15 godina ovo nova obaveza na koju ne smeju da zaborave kako bi nesmetano koristili porodičnu penziju.

Korisnici od 20 do 26 godina starosti dostavljaju potvrde o studiranju na visokoškolskoj ustanovi i treba znati da postojeći zakon ne pravi razliku između redovnog i vanrednog školovanja, kao ni između različitih kategorija studenata - samofinansirajućih i sufinansirajućih.

- Osim podataka o identitetu deteta i ustanovi koja je izdaje, ona treba da sadrži i podatke o tome na koju školsku godinu se odnosi, kao i o statusu učenika ili studenta u toj školskoj godini - kažu u PIO. - Pošto se stalno povećava broj inostranih studenata koji nastavu pohađaju u Srbiji, ali i naših u inostranstvu, i to sve češće preko interneta, neophodno je utvrditi osnovanost korišćenja prava na porodičnu penziju. Ministarstvo prosvete redovno ažurira spisak školskih ustanova koje imaju dozvolu za rad, kako bi oni koji se obrazuju u njima bili sigurni da li ispunjavaju uslove za korišćenje penzije. Dokaze sa učenicima PIO fond tumači u saradnji sa Ministarstvom.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Nema komentara.

Ostavi komentar