Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

18. 09. 2018.

Izvor: Večernje Novosti

Ocenjivanje drugog jezika i brojčano i opisno

Obaveštenje Ministarstva prosvete koje je stiglo u škole izazvalo nedoumice. Nastavnici moraju decu da ocenjuju i brojčano i opisno, sve ide u dnevnik

Ocenjivanje drugog stranog jezika u petom razredu i dalje je "pod lupom". Iako je izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja u oktobru prošle godine on svrstan u izborne predmete (zajedno sa građanskim vaspitanjem i verskom nastavom), koji se ocenjuju opisno, nadležni su najavili izmenu tog člana do kraja godine. U međuvremenu, dok Skupština Srbije ne da "zeleno svetlo", školama je stiglo obaveštenje iz Ministarstva prosvete koje je unelo dodatne nedoumice.

Naime, kako stoji u dopisu, nastavnicima se sugeriše da vode dvostruku evidenciju i decu ocenjuju dvojako - i brojčano i opisno.

- Na taj način biće spremni za očekivanu promenu načina ocenjivanja, jer jedinstvo opisne i brojčane ocene obezbeđuje razvoj formativnog ocenjivanja u punom smislu - navodi se u obaveštenju.

Nastavnici s kojima smo razgovarali nezadovoljni su što je drugi strani jezik postao izborni predmet i kažu da postoje mnogobrojna pitanja na koja nemaju odgovor - da li ocene treba da budu iste kao i za prvake, koje se ocene unose u dnevnik, opisne ili brojčane, kako razgraničiti skalu u opisnim ocenama koje su "dobar" i "zadovoljava". Za 20. septembar na Filološkom fakultetu zakazana je tribina o ovoj temi.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Nema komentara.

Ostavi komentar