Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Ko sprema, a ko kontroliše hranu u požarevačkim vrtićima?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

18. 09. 2018. Požarevac

Autor: N. Stojićević Izvor: Boom 93

Ko sprema, a ko kontroliše hranu u požarevačkim vrtićima?

U vrtićima Predškolske ustanove Ljubica Vrebalov hrana se sprema u šest kuhinja prema unapred definisanom jelovniku koji sastavlja tim na preventivnoj zdravstvenoj zaštiti u saradnji sa nutricionistom, a prema potrebama dece u kalorijskom i energetskom smislu. Kontrolu ispravnosti vrši Zavoda za javno zdravlje Požarevac sa svojim nutricionistom dijetetičarem.

Nakon potvrde Zavoda i njihovog nutricioniste da je jelovnik ispravan kako u kalorijskom tako i u energetskom smislu, direktor vrtića potpisuje jelovnik i tek tada se on verifikuje za period od mesec dana.

“Jelovnik se pravi za svaki mesec, prema preporukama nutricioniste koji zajedno sa kuhinjskim timom sastavlja sam jelovnik i to prema pravilniku šta sve treba deca da unesu u toku dana, zatim to odlazi u Zavod za javno zdravlje gde ga pregleda profesor Saša Dražilović, koriguje ako smatra da treba i nakon njegove potvrde dolazi kod mene na potpis i verifikaciju za taj mesec”, ističe Marija Bajić, direktorka PU Ljubica Vrebalov.

Ona dodaje da se svaki obrok koji se u vrtiću sprema uzorkuje i čuva u specijalnim sterilnim posudama 72 sata. Kompletnu kontrolu vrši Zavod za javno zdravlje Požarevac sa kojim se svake godine potpisuje ugovor i koji prema unapred definisanim pravilima radi interne preglede, gde se  za svo osoblje dva putagodišnje radi kompletan sanitarni pregled, a što se tiče internih pregleda oni se rade jednom mesečno u jednom vrtiću, kada iz Zavoda uzimaju deset briseva, što iz kuhinje (sa pločica, radnih površina, uniforma kuvara) i kupatila, što sa igračaka.

U vrtićima se hrana svakodnevno trebuje i donosi, a obroci se svakog dana spremaju sveži. Postoji sektor preventivne zdravstvene zaštite u svakom vrtiću u kom se obroci za decu spremaju. Preventivna sestra nadgleda dostavu hrane, proverava deklaracije,da li su namirnice u roku, ali takođe kontroliše i da li se priprema obroka obavlja po utvrđenim pravilima.

“Za sada sve funkcioniše u najboljem redu kako u radu vrtića, tako i u pripremi i kontroli hrane za mališane, naravno uvek može doći do nekih odstupanja, ali se trudimo da ih svedemo na minimum”, navodi Bajić.

Pored ovih javlja se pitanje, kako se hrane deca koja su na posebnom režimu ishrane zbog zdravlja ili verskih uverenja.

“Svako dete ima svoje individualne potrebe kada je zdravlje u pitanju i kada nam roditelji donesu zvanično od lekara preporuku onda se pravi tim u tom vrtiću, sestra koja radi na preventivnoj zaštiti, kuvar, servirke i roditelji i pravi se individualni jelovnik za to dete. Javljaju se različiti slučajevi alergija na razne namirnice i uvek ima takve dece, a dešavalo se ne tako često da imamo decu koja iz verskih razloga ne jedu svinjsko meso, mada se u vrtićima svinjsko meso i ne koristi, ali onda roditelji naglase da dete nešto ne jede i uglavnom se to ispoštuje. Saglasni smo sa tim ukoliko se ne ugrožava zdravlje deteta”, zaključuje Bajić.

Nema komentara.

Ostavi komentar