Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Potrebna dodatna sredstva za restauraciju ikona iz Todićeve crkve u Starom Kostolcu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

12. 09. 2018.

Autor: A.S. Izvor: Boom93

Potrebna dodatna sredstva za restauraciju ikona iz Todićeve crkve u Starom Kostolcu

U toku je restauracija tri ikone iz Todićeve crkve u Starom Kostolcu, koje su delo poznatog srpskog slikara Uroša Predića. Za sada, deo sredstava omogućila je Elektriprivreda Srbije, ogranak TE-KO Kostolac kao i Sindikati Kopova i Termoelektrana iz Kostolca. Kako bi se projekat kompletirao potrebna su dodatna sredstva.

Radi se o restauraciji tri pokretne ikone, ikone Sv. Georgija, Sv. Prokopija i ikone Sv. Ignjatija. U planu je da se restauracija završi do kraja godine.

U pitanju su velika sredstva, a mi moramo u ovom trenutku barem parcijalno da to sređujemo. Ikone su stare oko sto godina i nikada nisu bile sređivanje. Zahvaljujući Urošu Prediću uspele su do sada da izdrže, jer su urađene dobro i kvalitetno“, kaže Snežana Milošević, koordinator ovog projekta, i dodaje da je krajnje vreme bilo da se počne sa sređivanjem kako ne bi propale još više. „Vrlo su oštećene, patina se uhvatila na svim mestima pa je to zahtevalo i dosta čišćenja što je dovelo do dodatnih oštećenja “.

Mesto prebivališta ovih ikona je u hramu Sv. Velikomučenika Georgija, inače narodu poznatijem kao Todićeva crkva, u Starom Kostolcu. Ovo velelepno izdanje predstavlja zadužbinu generala Dragutina V. Todića, brodskog kapetana i brodovlasnika iz Beograda, koji je ovu crkvu i ostatak svoje imovine ostavio Srbiji.

Mi osećamo veliko poštovanje, a time i potrebu da, pre svega, podsetimo narod i oživimo ovu lepotu koju smo nasledili time što ćemo je održati, očuvati, popraviti i vratiti joj sjaj“, naglašava Milošević i time objašnjava samu potrebu za pokretanjem projekta restauracije.

Ikone se trenutno nalaze u Matici Srpskoj pod čijim nadzorom se i radi obnavljanje ovih umetničkih dela.

Koordinatorka projekta takođe navodi kako se javila sama ideja o konzervaciji ikona. „Ideja se javila pre oko pet godina kada sam počela da primećujem u kolikoj meri su ikone propale. Obratila sam se Zavodu za zaštitu spomenika kulture, međutim oni nisu imali sredstva da konzervaciju sprovedu u delo. Posle raspitivanja i traženja raznih načina, došla sam do Sandre Jakovljević, restauratora, koja je prihvatila da učestvuje u ovom, sada već zajedničkom projektu. Ona je radila stručni deo, a ja tražila sredstva.  Napravile smo projekat, otišle u Maticu Srpsku koja je prihvatila da se tamo obavlja restauracija i tako je sve krenulo“.

Sredstava, neophodnih za ovo obnavljanje, još uvek nema dovoljno, i zbog toga su potrebne donacije kako bi se projekat kompletirao. Pristigla je samo jedna donacija do sada, koju je omogućila Elektriprivreda Srbije. Takođe, deo sredstava omogućio je ogranak TE-KO Kostolac, kao i Sindikati Kopova i Termoelektrana iz Kostolca.

Nema komentara.

Ostavi komentar