Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

11. 09. 2018. Požarevac

Autor: N. Stojićević Izvor: Boom 93

Da se deca bezbedno igraju

Novi Pravilnik o bezbednosti dece na igralištima, čiji je cilj obezbeđivanje većeg stepena bezbednosti prilikom igre na otvorenom prostoru, stupio je na snagu 25. avgusta 2018. godine.

Oprema na dečijim igralištima do sada je bila regulisana odredbama Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda, ali je Ministarstvo privrede nakon niza događaja u kojima se pokazalo da bezbednost dece na igralištima nije bila na najvišem nivou donelo novi Pavilnik.

“Nakon donošenja pravilnika dečija igrališta se više neće praviti kako kome odgovara i na bilo kom mestu, kao što je često bio slučaj. To će morati da se radi planski”, rekao je Aleksandar Starčević, pomoćnik ministra privrede.

On je istakao da je pravilnikom definisano i da je vlasnik odgovoran za sve što se dogodi na igralištu.

Novim odredbama su propisani najsavremeniji standardi, o tome kakve bi trebalo da budu sprave kako bi se mogućnost povrede dece svela na minimum.

Prema rečima Starčevića, definisano je kako treba da izgleda oprema, od kog materijala i na koji način su delovi izrađeni, kako se postavljaju, kao i sama podloga, odnosno deo koji ublažava pad deteta sa određene visine. Podloga će biti od mekanog materijala, trave, peska ili gume, dok sprave moraju biti drvene.

Kako je definisano pravilnikom biće potrebne tri godine da se sva igrališta dovedu u ispravno stanje, dok će se nova graditi po standardima koji su pravilnikom postavljeni. Nakon isteka perioda od tri godine, igrališta koja ne budu uređena prema standardima biće zabranjena za upotrebu.

Načelnik Gradske Uprave Grada Požarevca, Aleksandar Simonović je za Boom 93 rekao da će se pravilnik o bezbednosti dečijih igrališta primenjivati i u Požarevcu i da je trenutno u toku javna nabavka za popravku i zamenu oštećenih mobilijara na igralištima kako bi se ona dovela u ispravno stanje i kako bi bila što bezbednija za igru. Nabavku sprovodi Služba za investicije gradske uprave.

sre

12.09.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 01:58

NEBRIGA

A STA CE MO SA OMLADINOM KOJA UNISTAVA TE DECIJE SPRAVE ZA IGRU I RAZONODU NAJEKLANTANTNIJI PRIMER IGRALISTE IZMEDJU POSTE I DOMA OMLADINE I PORED SAME ZGRADE MUPA I SUDA KOJE SE SVAKO VECE U KASNIM VECERNJIM CASOVIMA A POGOTOVO VIKENDOM UNISTAVA???

Odgovori
uto

11.09.

2018.

Roditelj [neregistrovani] u 20:13

Kada planirate?

Za 4 godine, za 4 godine, niste uspeli da napravite/nabavite novo igralište u uzem centru grada.

Odgovori
uto

11.09.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 18:00

Dzabe sve

Vodili smo malu decu kod poste i svuda gde ima sprava prilagodjeno njima. Ali ... sta i kako zaustaviti veliiikkuùu decu da koriste ljuljaske , i dr. Kad im se kulturno zatrazi za malo dete , ne daju . Skacu po njima , penju se po troje , cetvoro...a maleni tuzni jer bi se i oni ljuljali ...

Odgovori
uto

11.09.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 16:06

no problem

mi i nemamo igralista za decu,nema sekiracije

Odgovori

Ostavi komentar