Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

11. 09. 2018. Požarevac

Autor: A.S. Izvor: Boom93

Zbog štrajka prosvetara danas skraćeni časovi

U školama u Požarevcu, u kojima Sindikat obrazovanja Požarevac ima svoje članove, danas su skraćeni časovi na 30 minuta zbog štrajka prosvetara. Oni su nezadovoljni predloženim zakonom o platnim razredima, a zahtev je da svi prosvetni radnici sa sedmim stepenom obrazovanja budu prebačeni u devetu platnu grupu, umesto da budu, kako je to sada planirano, u osmoj.

Naime, trenutna pozicija u osmoj platnoj grupi prosvetnim radnicima ne ostavlja mnogo prostora za napredovanje, jer kretanje kroz platne razrede u okviru ove grupe dolazi kao rezultat vremena provedenog na radu. Dragan Kostić, predsednik Sindikata obrazovanja Požarevac, kaže da to najviše pogađa mlade ljude koji će u obrazovanju raditi narednih 20 i 30 godina.

„Ukoliko se ništa ne promeni, mladi ljudi ne mogu da očekuju nikakvo napredovanje, kao prvo u službi, a samim tim i u okviru primanja. Ako se ostane u osmoj grupi, plata je takva kakva jeste. Šta god čovek radio i kakve god rezultate postizao, pomeranja kao i nagrade u smislu povećanja ličnih primanja nema. Ukoliko bi se ušlo u devetu grupu, što inače sindikati zahtevaju, to napredovanje bi se omogućilo“, kaže Kostić, koji je inače i nastavnik tehičkog u Osnovnoj školi „Desanka Maksimović“.

Kako kažu članovi sindikata, ovaj štrajk nema za cilj povećanje plata, već da se oni koji rade sa sedmim stepenom obrazovanja u prosveti izjednače, ili barem približe, drugim nosiocima delatnosti koji se finansiraju iz budžeta, kao što je zdravstvo, kultura i socijalna delatnost.

Sa ulaskom u devetu grupu i sa povećanjem plata koje je Vlada Srbije obećala, trebali bi da početna plata jednog prosvetnog radnika iznosi negde oko 60 hiljada dinara.

Iako je ovako nešto obaćeno od strane Ministarsva prosvete, nauke i tehnološog razvoja, Kostić navodi da sve dok se to ne stavi na papir niko ne može biti siguran da će se to obećanje ispuniti. Iz tog razloga, ovi jednodnevni štrajkovi su štrajkovi upozorenja. „Ako se desi da se obećanje ne ispuni, ići će se u radikalizaciju štrajka“, zaključuje Kostić.

Prosvetni radnici skraćene časove držali su prvog dana škole 3. septembra, a ukoliko se njihov  zahtev ne ispuni, skraćena nastava biće održana i 19. i 27. seprembra. 

uto

11.09.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 15:55

ako

neka se Vlada Srbije odluci treba li ovoj zemlji skolovan narod ili ne.Ugasite skole ne mucite vise nastavnike i djake

Odgovori

Ostavi komentar