Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

07. 09. 2018.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Koliko je Viminacijuma ostalo u Viminacijum festu?

U Požarevcu se održava prvi pozorišni Viminacijum fest – „Mitovi stari i novi“. Iako je publika u dosadašnjem toku festivala imala prilike da pogleda kvalitetne predstave, utisak je da nismo dobili ono što je prvobitno bilo zamišljeno.

Oko tri puta skuplji od prestižnih glumačkih svečanosti „Milivoje Živanović“ (blizu 9 miliona dinara), na brzinu spremljen i izreklamiran, Viminacijum fest je prema nekim mišljenjima obesmišljen u samom početku.

Sam festival koji u svoj tematici ima mitove i legende, trebalo je da se održava u atmosferi rimskog amfiteatra u Viminacijumu, sa publikom koja je spremna da izdvoji 1.000 dinara za jednu ulaznicu. Međutim, takav koncept se odmah pokazao neodrživim.  

Neporedno pred početak manifestacije sve predstave su zbog lošeg vremena preseljene u Centar za kulturu u Požarevcu, da bi danas bilo saopšteno i da čak ni završno veče i dodela nagrada neće biti priređeni u Viminacijumu.

Na ovaj način je izgubljen je poseban ugođaj koji bi publika dobila u ambijentu arehološkog parka, ali i atraktivnost festivala zbog popularnosti koju lokacija Viminacijuma ima u široj javnosti.

Takođe, ispostavilo se i da vrlo kratko vreme koje su organizatori imali za pripremu i promociju festivala (oko 2,5 meseca), nije bilo dovoljno da se animira publika koja bi u svoje slobodno vreme i kućni budžet mogla da uklopi ulaznice po ceni od 1.000 dinara sa posetom Viminacijumu (koji je samo od Požarevca udaljen 30-40 minuta vožnje automobilom).

Kako nezvanično saznajemo, u pretprodaji je kupljeno svega 13 ulaznica, od toga šest za poslednje veče festivala i rok operu. Ispostavilo se da je čak i najvećim poklonicima pozorišne umetnosti tako nešto bilo neizvodljivo.

Kada je postalo izvesno da će profesionalna pozorišta najvervatnije igrati za nekoliko ljudi u publici, javnosti je saopšteno da su ulaznice besplatne, ali i da je veliki broj njih podeljen sindikatima državnih preduzeća.

Nakon velikog broja intervencija i promena koje su se dogodile u vrlo kratkom periodu pred početak festivala, ostaje da se vidi kako će proteći ostatak ove manifestacije koja traje do 9.septembra.

Dosadašnji utisci iz Velike sale Centra za kulturu koja ipak nije bila popunjena do poslednjeg mesta su vrlo pozitvni kada je u pitanju kvalitet predstava, odnosno izbor tema, rediteljski i glumački pristup.

Biće zanimljivo i da se vidi da li će ovaj regionalni festival uspeti da preživi prvu godinu i kako će ubuduće biti  koncipiran i organizovan.

pon

10.09.

2018.

Paradox [neregistrovani] u 23:30

Ima se može se.

A gde su naši novci,jer je račun centra za kulturu prazan.

Odgovori
sub

08.09.

2018.

Goran P [neregistrovani] u 22:31

android

Nikad bolje predstave u nasem gradu. Bravo . Na kulturi ne treba stedeti.

Odgovori
sub

08.09.

2018.

popaj [neregistrovani] u 18:48

android

Bacanje drzavnih para zarad nicega.Ali bitno da su potrosene.

Odgovori
pet

07.09.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 20:33

hvala

kola da polomim preko Brda Starog Kostolca ili nedaj boze preko Bubusinca da bi dosao do predstaver,skupi su i majstori a i amortizeri

Odgovori
pet

07.09.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 16:13

bajke

vredi koliko i sam Viminacijum.Turisti su skapirali da je tamo jedno veliko gradiliste,tamo se pravi neko novo mesto.Naime vise je napravljeno nego sto je pronadjeno

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije