Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

20. 08. 2018.

Autor: N. Stojićević Izvor: Boom 93

Smanjen broj nezaposlenih u Braničevskom okrugu

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje u Požarevcu, broj nezaposlenih na njihovoj evidenciji smanjen je za 10 procenata u odnosu na isti period prošle godine.

“U julu 2017.  godine na evidenciji NSZ u Braničevskom okrugu  je bilo 8551 osoba, dok je u julu ove godine taj broj smanjen i iznosi 7725 osoba. I u Požarevcu je Taj broj smanjen, sa 3016 na 2632 osobe”, rekla je za Boom 93 Sonja Mirić, direktorka NSZ u Požarevcu.

Broj nezaposlenih na evidenciji u Braničevskom okrugu po opštinama: Požarevac 2632, Kostolac 875, Malo Crniće 346, Žagubica 269, Žabari 314, Veliko Gradište 1161, Kučevo 559, Petrovac na Mlavi 1181 iGolubac 389 osoba.

Nacionalna služba za zapošljanje svake godine sprovodi programe kojima pomaže svim licima koja se nalaze u  kategoriji teže zapošljivih lica prema nacionalnom akcionom planu. Nekvalifikovana lica su jedna od grupa koja spada u kategoriju teže zapošljivih lica. To su lica koja imaju završenu samo osnovnu školu ili lica koja nisu ni završila osnovnu školu.

“Već dugi niz godina mi sprovodimo različite vrste obuka.  U 2017-oj godini filijala je sprovela različite obuke kroz IPA projekat i to su obuke za otvoreno tržište rada, tako da sa tom vrstom obuke nezaposlene osobe mogu da pronađu posao kod određenog poslodavca ili da pokrenu sopstveni posao. Sprovedena je obuka za gerontodomaćice, pekare, osnovna informatička obuka, obuka za krojenje i šivenje, kao i obuka za osobe sa invaliditetom za 4 osobe”, ističe Mirić.

Ona dodaje da pored ovih postoje i programi za sticanje praktičnih znanja za nekvalifikovana lica i to su programi gde se lica osposobljavaju za konkretno radon mesto kod određenog poslodavca. Prošle godine ova vrsta obuke je sprovedena za šest lica, gde poslodavac za svoje konkretno radon mesto želi da osposobi određeni broj lica i nakon toga ih prima u radni odnos.

Nacionalna služba za zapošljavanje u Požarevcu sprovodi i funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih. Ovo je bila projektna aktivnost u saradnji sa školom Sveti Sava i školom Veljko Dugošević u Turiji, u okviru koje su Ministarstvo prosvete i NSZ sarađivali, da bi kasnije to postala redovna školska aktivnost.

Prema njenim rečima, NSZ pomaže licima sa evidencije da se lakše uključe u program funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih, kako bi kasnije mogli da udju na tržište rada. U okviru ove mere prošle godine je obuhvaćeno 50 osoba, a za predstojeću školsku godinu  plan je da još 50 lica završi određenu godinu koja im je potrebna u okviru funkcionalnog osnovnog obrazovanja.

Ove vrste obuka nezaposlenim osobama pre svega pomažu da postanu konkurentni na tržištu rada da bi lakše mogli da dodju do posla.

Od početka godine najtraženiji su bili diplomirani pravnici, diplomirani prehrambeni tehnolozi, defektolozi, a jedan deo njih je uključen u program stručne prakse.

Zanimanja koja su deficitarna, a za kojima postoji velika potražnja su šivači konfekcije, pomoćni građevinski radnici, zastupnici osiguranja, autoperači-podmazivači, tapetari i pakeri. Suficitarna zanimanja za kojima nema velike potražnje su maturanti gimnazije, diplomirani ekonomisti, medicinske sestre, mesari, prehrambeni tehničari…

Građani koji su zainteresovani za posao mogu da se informišu putem internet stranice Nacionalne službe za zapošljavanje, dolaskom u bilo koju filijalu, gde od savetnika mogu dobiti sve potrebne informacije, kao i putem medija. Takođe, na oglasnim tablama u svim filijalama NSZ mogu naći sve potrebne informacije.  

čet

23.08.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 11:03

otisli smo svi

najbolja drugarica otisla za Nemačku, ja otisao za Beograd dok ne mogu i ja za Nemačku da se spasim ove države i političara koji nam uzeše dušu. Drug ode za Belgiju, iz mog okružženja 70% otislo. Napisite kad je povećan broj zaposlenih vi licemeri (ne mislim na boom).

Pozdrav

Odgovori
pon

20.08.

2018.

JVS [neregistrovani] u 20:20

Čeloveka njet problema njet

No Comment !

Odgovori
pon

20.08.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 20:15

Projekat

Zuti zapoceli bezaniju preko a ovi gase svetlo.Lepa statistika.

Odgovori
pon

20.08.

2018.

vox [neregistrovani] u 19:26

lobotomija...

Ova informacija UBIJA,da li ima nekog da veruje u ovo u Po a nije clan...Uvredljivo i ponizavajuce...Zemlja staraca...

Odgovori
pon

20.08.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 17:29

Statistika

Istina ili laž? Ko još veruje u ove podatke? Sve je zasnovano na neistini.Mogli bi za promenu malo realnije podatke o stopi nezaposlenosti.

Odgovori
pon

20.08.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 17:11

Ajde?

Pogresan je pristup ovoj statistici. Dajte podatak koliko je ljudi naslo posao zahvaljujuci vama iz NSZ.
Naravno da ih ima manje na evidenciji nezaposlenih: nisu se javili na vreme - obrisali ste ih, otisli u inostranstvo - obrisali ste ih itd.
Bitno je da im drzite seminare za povecanje samopouzdanja! Sramota ste za radna mesta koja zauzimate.

Odgovori
pon

20.08.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 14:54

NZS

NZS pomaze nezaposlenim licima u Srbiji da lakse dodju do posla u inostranstvu!I tako mladi odlaze,stopa je sve manja,a mi smo ponosni!!!!!!!

Odgovori
pon

20.08.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 13:20

Odlazimo, ali ovaj put zauvek

Mislim da Aleksandar Vucic uživa u ovoj statistici...jedva čekam da čujem kada izjavi da imamo najmanju nezaposlenost na svetu...jedino što ćemo svi mi biti preko, a u Srbiji neće biti nikoga, do njega i njegovih nesposobnjakovica

Odgovori
pon

20.08.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 12:48

suficit

u Srbiji cim se rodis postanes suficitaran

Odgovori

Ostavi komentar