Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

17. 08. 2018.

Autor: N. Stojićević Izvor: Boom 93

Prva žrtva virusa Zapadnog Nila u Braničevskom okrugu

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Požarevac od posledica virusa Zapadnog Nila u Braničevskom okrugu preminula je jedna osoba mlađa od 60 godina, a sedam osoba je obolelo. U podunavskom okrugu četiri osobe su obolele od ovog virusa.

Kako je za Boom 93 rekla Vera Joković Kostić, epidemiolog u ZZJZ Požarevac, na teritoriji Braničevskog okruga komarci zaraženi virusom su pronađeni na tri lokacije, Nabrđe, Čačalica i Ljubičevo.

“Kod 80% osoba koje ubode zaraženi komarac ne pokazuje nikakve simptome bolesti. Mali broj osetljivih osoba, oko 10% koje ubode komarac zaražen virusom ima simptome nalik gripu (iznenadna temperature, glavobolja, bolovi u mišićima) ili dolazi do osipa na koži. Kod malog broja ljudi, 0,2 % dolazi do težeg oboljenja, neuroinvazivnog oblika ( najčešće je to meningitis ili encefalitisa) koji zahteva hospitalizaciju i ozbiljnije lečenje”, ističe Joković Kostić.

Sklonost ka razvijanju težeg oblika ovog oboljenja imaju ljudi stariji od 65 godina.

Međutim, ona dodaje da u Braničevskom okrugu postoje tri slučaja oboljevanja osoba mlađih od 60 godina.

Smrtnost je najčešća kod osoba starijih od 75 godina i postoji mogućnost da ostanu određene posledice nakon preležanog težeg oblika bolesti (gubitak pamćenja, umor, depresija) koje se nakon određenog vremena gube.

Sezonski nadzor nad goznicom Zapadnog Nila vrši se od 1. juna do polovine novembra.

Groznica Zapadnog Nila je virusno oboljenje koje se prenosi ubodom komaraca. Rezervoar za virus su brojne vrste divljih ptica, konji i druge životinje, dok je čovek slučajni i slepi domaćin jer se sa čoveka dalje ovo oboljenje ne prenosi.

U cilju smanjenja broja obolelih treba preduzeti opšte i lične mere sprečavanja obolevanja. Opšte mere su pre svega, sprovođenje sistematskog zaprašivanja komaraca od strane ovlašćenih stručnih službi. Zatim, lične mere, izbegavanje izlaganja komarcima u vreme kad su najaktivniji, u sumrak i zoru. Izbegavanje područja sa velikim brojem insekata(šume, močvare). Nositi odeću koja pokriva ruke i noge. U zatvorenim prostorima koristiti zaštitne mreže na prozorima i vratima.

U Srbiji je do sada od posledica virusa Zapadnog Nila umrlo 11 osoba. Ovim virusom je zaraženo 126 osoba, a potvrđeni slučajevi oboljevanja registrovani su i u Beogradu, Južnobanatskom, Južnobačkom, Srednjobanatskom, Podunavskom, Braničevskom i Sremskom okrugu.

pon

20.08.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 10:40

Prskanje

Ispade ljudski zivot jeftiniji od prskanja

Odgovori

Ostavi komentar