Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Opštu bolnicu u Požarevcu napustilo 24 medicinska radnika
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

15. 08. 2018.

Autor: N. Stojićević Izvor: Boom 93

Opštu bolnicu u Požarevcu napustilo 24 medicinska radnika

Broj medicinskih sestara i tehničara koji odlaze iz Opšte bolnice u Požarevcu kako bi radili u inostranstvu poslednjih godina je u porastu, saznaje Boom 93. Najčešći razlozi za napuštanje posla su pre svega mala primanja, bolja budućnost kako za njih tako i za porodicu, kao i nedovoljno priznat rad medicinskog osoblja.

Kako su za Boom 93 rekli u Opštoj bolnici, u poslednje dve godine iz ove ustanove otišlo je 24 radnika. Najviše je otišlo medicinskih tehničara sa internog odeljenja, njih sedam, zatim sa prijemnog i ginekologije po troje i po jedan sa ostalih odeljenja. Pored tehničara na rad u inostranstvo otišla su i tri lekara, dva sa anestezije i jedan sa patologije.

Kako bi nadomestili nedostatak osoblja, rukovodstvo Opšte bolnice raspisalo je konkurs za prijem u radni odnos dva doktora medicine, jednog višeg/strukovnog radiološkog tehničara, kao i dve medicinske sestre/tehničara.

Odlazak medicinskih sestara i tehničara otežaće posao lekarima koji bez tog osoblja praktično ne mogu da rade. Međutim, medicinske sestre se najviše žale na težinu i obim posla, ali i na visinu zarade koja nije srazmerna poslu koji obavljaju.

“Medicinske sestre rade veoma težak posao za koji su jako malo plaćene. Obim posla je veliki, a broj sestara mali. U inostransvu nije idealno, takođe se radi po trinaest sati, ali je prednost što se tamo tačno zna šta radi medicinska sestra. Ovde imate slučajeve da sa četrdeset pacijenata rade samo dve sestre, dok u inostranstvu dve sestre rade najviše sa pet pacijenata”, kaže Milica Marinković, jedna od medicinskih sestara u Opštoj bolnici.

Najčešća destinacija je Nemačka, jer je lakša procedura odlaska u odnosu na druge zemlje. Dovoljno je naučiti jezik i pronaći poslodavca kome treba radnik. Za druge zemlje poput Austrije potrebno je završiti i neku vrstu škole u trajanju od dve godine.

“Dovoljan je B1 nivo nemačkog jezika. U početku, nekih godinu dana radite kao pomoćnik medicinske sestre, a u međuvremenu završavate B2 nivo jezika, s tim što je jedna od olakšica to što vam klinika finansira dalje školovanje. Zatim se nostrifikuje diploma i to sve otprilike traje nekih šest meseci. Onda postajete diplomirana sestra, jer kod njih imate nekoliko nivoa medicinskih sestara”, ističe Marinković.

Ona dodaje da plata varira u zavisnosti od radnog mesta. Početna plata je oko 1.600 evra u klinikama, a u staračkim domovima oko 1.400, s tim da je to plata prvih šest meseci, a nakon toga raste. Kada prođe probni rad i kada se nostrifikuje diploma onda plata ide do 2.500 evra sa noćnim radom. 

Pored  preporuka zdravstvenih radnika koji već rade u inostranstvu, sada postoje oglasi za posao na internetu, ali u poslednje vreme ima mnogo agencija koje posreduju prilikom odlaska i sve više klinika radi preko njih. Procedura je takva da klinike raspišu konkurs preko agencija, a zatim one šalju biografije i ostale podatke klinikama tako da se omnogome skraćuje postupak aplikacije za posao.

Zanimljivo je da neke klinike nude čak i odlazak na 5-6 dana kako bi se osoblje upoznalo sa mestom budućeg rada. Kada konačno odete  imate probni rad nekih šest meseci, nakon čega ukoliko su nezadovoljni mogu da vam daju otkaz, ali se to do sad nije dešavalo, jer su njima potrebni zdravstveni radnici.

čet

23.08.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 23:01

sramota me koliko nam dobro ide

, a svi beze.

Odgovori
pet

17.08.

2018.

Misirac [neregistrovani] u 12:20

Uvoz stranih radnika

Sada nam je AV obecao uvoz radne snage ali sa visinom plata mozemo da uvezemo samo dva pavijana i jednog babuna.Bezite ljudi i ne okrecite se

Odgovori
čet

16.08.

2018.

Smoljinčanin iz Beča [neregistrovani] u 17:24

Pozdrav iz Srbije

Izgleda da su Opštoj bolnici potrebniji inženjeri niskogradnje nego medicinsko osoblje.

Odgovori
čet

16.08.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 17:01

Trziste

Dobrodosli na trziste rada

Odgovori
čet

16.08.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 12:59

Ne oseća se nedostatak osoblja!

Meni je isto kao i ranje! Od plate finansiram zdravstvo a moram privatno na preglede! Kada bih došao na red kod endokrinologa i kardiologa, pa analize, kontrole...
Još pre deset godina o bolesnicima nisu vodili računa, na pozive nemoćnih sestre nisu obraćale pažnju! Odgovor med. radnika na plate kojima nisu zadovoljni su neljubaznost, arogancija, duge liste čekanja, izlasci u radno vreme!
Naravno, ima i onih požrtvovanih i stručnih, ali ne postoji kodeks ponašanja, sve zavisi od vaspitanja i dobre volje. Ovo je samo dobar izgovor za anarhiju koja vlada, posebno u Domu zdravlja, bolnicaje za njih institucija, sa svim nedostaacima!
Naravno, kada platim privatno uvek ima termina za pregled i to i kod onih koji su zauzeti kada ih finansiram "samo" iz doprinosa za zdravstveno osiguranje. Ima li to veze sa odlaskom u inostranstvo?

Odgovori
čet

16.08.

2018.

Deda Panta [neregistrovani] u 08:26

žalosno

Naravno da odlaze, svako traži bolje,ali i ovi što su ostali konkurišu za bolnicu po više puta ,provereno (4-5 puta)i ništa, samo pitaju koj put konkurišeš za medicinsku sestru i tu je kraj.Neznam samo dali treba da si član neke vladajuće stranke ili da se konkretno obratiš nekome uz odgovarajuću nadoknadu.Primajte bre ovu omladinu da radi , a ne da kukate kako samo odlaze.Stvarno žalosno.

Odgovori
sre

15.08.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 15:58

pa sta

ima ko hoce da radi i kod nas nego primite malo vise sestara i resen problem

Odgovori
sre

15.08.

2018.

Head Hunter [neregistrovani] u 14:20

Bez brige, postoji rešenje za sve !

Nema veze , AV je obećao uvoz radne snage !

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije