Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

01. 08. 2018.

Izvor: Novosti

"Veto" na organe od 2. avgusta

Primena propisa kojim se uvodi pretpostavljena saglasnost od četvrtka

Od četvrtka, 2. avgusta, kada i počinje primena Zakona o presađivanju organa - kojim je u Srbiji, umesto informativne, uvedena pretpostavljena saglasnost za doniranje organa u slučaju moždane smrti - svi koji ne žele da budu donori moći će da se izjasne protiv toga. Protivljenje se izražava u pismenoj formi, popunjavanjem obrasca koji će protivnici donorstva moći da dobiju od svojih izabranih lekara ili u Upravi za biomedicinu u Beogradu.

V. d. direktora Uprave za biomedicinu Vesna Rakonjac rekla je juče, za "Novosti", da će do tada svim direktorima domova zdravlja biti prosleđena uputstva o tome kako da se ponašaju u slučaju kad neko hoće da se izjasni protiv doniranja organa, kao i gde mogu da preuzmu IOZ obrazac, odnosno izjavu o zabrani uzimanja organa ili tkiva.

- Procedura prijavljivanja je vrlo jednostavna - kaže dr Vesna Rakonjac. - Prijavljivanje se obavlja lično u Upravi za biomedicinu ili kod svog izabranog lekara, uz popunjavanje već postojećeg obrasca. Pomenuti obrazac će se koristiti do izrade novog, koji će biti sastavni deo podzakonskog akta koji će imati pravni osnov iz Zakona o presađivanju ljudskih organa.

Više informacija možete pročitati OVDE.

sre

01.08.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 22:42

sotonizam

Umesto da saglasnost daje onaj ko zeli da donira organe obrce se logika i elementarno ljudsko pravo pa obrazac popunjava onaj ko ne zeli da da organe. Kao da su ljudski organi vlasnistvo drzave. Ali u Srbistanu svi cute zavladala opsta depresija.

Odgovori
sre

01.08.

2018.

Požarevljanin iz Timbuktua [neregistrovani] u 12:13

Neće moju kožu na bubanj

No Comment !

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije