Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Ostrovački bećarac nastavlja sa očuvanjem banatskih običaja i tradicije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

01. 08. 2018. Kostolac

Izvor: Gradska Opština Kostolac

Ostrovački bećarac nastavlja sa očuvanjem banatskih običaja i tradicije

Autentično banatsko selo Ostrovo bilo je domaćin manifestacije "Ostrovački bećarac" koja je trajala od 11.do 14. jula.

Centralni dan bio je u subotu 14.jula, kada je održano takmičenje u kuvanju riblje čorbe, izložba slika ULSK “Spektar”, prodaja kolača i specijaliteta domaće kuhinje, fijakerijada, takmičenje u košaranju, utakmica u malom fudbalu, takmičenje u pevanju bećarca i izbor za mis najlepše Sose.

Na takmičenju u kuvanju riblje čorbe prvo mesto, po oceni žirija, osvojio je Milan Vujović iz Kostolca, drugo mesto GordanaLazićizDubravice, a treće mesto pripalo je Janković Gorici iz Petke. Na takmičenju u " Košaranju "- hvatanju ribe pletenim korpama, pobedu je kao i prošle godine odneo Sava Erdeljan.

Predsednik Organizacionog odbora 11."Ostrovačkog bećarca" Aleksandar Jovanov pozdravivši sve prisutne naglasio je da je manifestacija uvrštena u turističku mapu Srbije, s obirom da doprinosi da se napravi način afirmiše turizam našeg kraja.

Đura Radić predsednik Saveta MZ Ostrovo zahvalio se svima koji su došli na završno veče kulturne manifestacije, koja iz godine u godinu privlači sve više pažnje i okuplja sve veći broj posetilaca.

Centralno veče manifestacije otvorio je predsednik Gradske opštine Kostolac, Serdžo Krstanoski, podsetivši na istorijat sela, koje je sve 1941.godine bilo ada. Nemački okupatori su tokom drugog Svetskog rata pregradili dotadašnji Dunav i 1943.godine povezali selo sa Kostolcem napravivši od Ostrova poluostrovo. Ostrovo jedino selo koje je ostalo sa ove strane Dunava i zato se danas održava i neguje manifestaci ja koja je tipična za banatsko područje.

„Danas je Ostrovo Banat u Braničevskom okrugu i ovde se uče banatski običaji i banatske igre još od ranog detinjstva. Gradska opština Kostolac će nastaviti da podržava manifestaciju koja je tipična za banatsko područje, jer ćemo na taj način nastaviti da negujemo duh Banata u našem kraju“ –rekao je predsednik Gradskeo pštine Kostolac, Serdžo Krstanoski istakavši zadovoljstvo s obzirom na činjenicu da „Ostrovački bećarac“ iz godine u godinu nudi sve sadržajniji i bogatiji program i okuplja sve veći broj posetilaca i sasvim zasluženo postaje brend kostolačke opštine.

Odličnim nastupom kao i svake godine tamburaški orkestar“ Bećari “ iz Kovina oduševio je sve prisutne napravši sjajnu atmosferu. Veče je bilo upotpunjeno nastupima kulturno umetničkih društava, koja su razgalila prisutne pesmom i igrom. Pored KUD-a “Ostrovo” nastupio je i KUD “Srpska kruna” iz Rumunije, pa je ove godine manifestacija poprimila međunarodni karakter.Zatim je usledio centralni događaj večeri, takmičenje u pevanju bećarca i izbor za mis najlepše Sose. Na takmičenju u pevanju bećarca prvo mesto osvojio je MiodragŽivotić – Lija iz Bradarca, drugo mesto pripalo je damama izRumunije članicama KUD "Srpska kruna", Kati Grubački i Milani Seji Vasić, dok je treće mesto pripalo Zoranu Ninkovu iz Ostrova.

Festival, jedanaesti po redu, organizovali su Mesna zajednica Ostrovo i Kulturno – sportski centar "Kostolac" ,pod pokroviteljstvom Grada Požarevca i Gradske opštine Kostolac .

Prema rečima organizatora kulturna manifestacija " Ostrovački bećarac" je proteklih dana okupila veliki broj ljubitelja banatskih običaja, tradicije i specijaliteta, pa će sigurno i u narednim godinama pa i decenijama zahvaljujući dobroj atmosferi i zadovoljnim učesnicima nastaviti sa promovisanjem svega što potiče iz banatskih sredina.

Nema komentara.

Ostavi komentar