Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

18. 07. 2018.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Društveni centar potpuno uništen

Društveni centar i igralište za decu u Uzun Mirkovoj ulici u Požarevcu, čiju je izgradnju finansirao Stejt dipartment Sjedinjenih Američkih Država u okviru Julia Taft fonda za izbeglice više ne postoje. Zgrada koja je otvorena pre manje od pet godina doslovno je razvaljena, a igralište teško oštećeno.

U prostorijama društvenog centra trebalo je da se aktivno radi sa najmlađim stanovnicima naselja u kojima su stanove na korišćenje dobili pretežno Romi raseljeni sa Kosova.

U tom trenutku u naselju je bilo 53 dece do 14 godina, kojima se kroz radionice pružala pomoć u savladavanju školskog gradiva sa cilj da se stvore uslovi za jednake šanse i mogućnosti u daljem pristupu obrazovanju.

Osim  dece, u dodatne edukacije je trebalo da budu uključeni i odrasli stanovnici naselja.

Projekat je 2013.godine realizovala nemačka organizacija ASB u saradnji sa Gradom. Ukupna vrednost projekta bila je 39.900 evra. Pored Julia taft fonda koji je izdvojio 20.800 evra i grada Požarevca sa 12.000 evra, novac za izgradnju i uređenje obezbedili su i Fondacija Ane i Vlade Divac putem donacije  Eurobanke – EFG, kao i preduzeće RIO Kostolac.

Danas smo svedoci da je ovaj objekat potpuno ruiniran do neprepoznatljivosti i bez minimalnih uslova da se koristi za bilo koju svrhu.

To, nažalost dovoljno govori o tome koliko lokalna zajednica ceni pomoć koja joj se pruža sa strane, ali i koliko institucije brinu o objektima koji su im poklonjeni.

Podsetimo i da je samo raseljeničko naselje izgrađeno 2010.godine uz pomoć donacije Evropske unije od 260.000 evra. Krov nad glavom tada je dobilo 20 porodica Roma sa Kosova kojima su na korišćenje predate nove montažne kuće.

Iako su još uvek funkcionalni, objekti koji su pre osam godina predstavljani kao jedinstveni u Srbiji izgledaju kao da je pored njih prošlo jako nevreme. 

Kada su kuće predate na korišćenje, tadašnji šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer je rekao kako samo rešavanje problema stanovanja nije dovoljno za uspešnu inkluziju romske populacije i da jedno od najvažnijih pitanja jeste obrazovanje dece.

S obzirom da su stambene jedinice teško oštećene, a objekat namenjen za edukaciju potpuno uništen, pitanje je šta smo radili svih ovih godina.

čet

19.07.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 13:41

Da verujes

I ti bi bio takav kad ne bi imao posao nego cepaš, preprodaješ, radiš sa otpadom, samo da bi prehranio porodicu.
Ne bih ja tako olako da sudim, šta je dovelo do ovoga, kao neki, ljudi

Odgovori
čet

19.07.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 12:50

Ciganska posla

Dobro da je i ovo ostalo.Bolje da su useljeni ljudi kojima je stvarno ovo potrebno i koji bi znali da cene krov nad glavom.

Odgovori
čet

19.07.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 09:08

Hop

Dobrodosli u romski svet.

Odgovori
sre

18.07.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 23:10

svasta

Bolje da im date stanove u centru, baš fini ljudi.

Odgovori
sre

18.07.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 17:26

da neverujes

Kakvo je to pitanje, sta smo radili svih ovih godina, valjda sta su ovi unistili za kratko vreme.Ove slike govore o karakteru ovih ljudi.U svakom slucaju bacen novac.

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije