Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Šta je kvalifikacija da neko bude u telu za praćenje primene LAP-a za borbu protiv korupcije?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

10. 07. 2018.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Šta je kvalifikacija da neko bude u telu za praćenje primene LAP-a za borbu protiv korupcije?

Upitno je koliko se prilikom izbora članova tela za praćenje Lokalnog akcionog plana za borbu protiv korupcije (LAF) u Požarevcu vodilo računa o kriterijumima, odnosno koliko je predlog koji je usvojila lokalna skupština bio posledica diskrecione ocene članova komisije koja je vršila izbor kandidata.

Pred Višim sudom u Požarevcu nastavljen je parnični postupak po tužbi građanina Ljubomira Jacića protiv Grada Požarevca, kojom traži da se poništi rešenje o obrazovanju LAF-a  Svedočili su članovi komisije, Ankica Hinić, Andrijana Maksimović, Ivana Perišić i Marko Dmitrović.

 

Predsednik komisije, Ankica Hinić izjavila je da je prilikom raspisivanja konkursa bili propisani kriterijumi koje bi prijavljeni kandidati trebalo da ispunjavaju.

Na osnovu motivacionog pisma, upitnika i razgovora izabrano je 6 kandidata koji su ocenjeni opisnom ocenom „u postpunosti zadovoljava“. Među kojima je bio i Ljubomir Jacić koji se nije našao u konačnom predlogu tročlanog tela u koje su kao članovi predloženi Dalibor Lončar, Marija Jovanović Bogdanović i Sanja Stanković.

Hinić je rekla da su se prilikom odlučivanja članovi komisije vodili načelima samoinicijativnosti, transparentnosti  i participacije građana.

Ona je rekla da je u komisiju imenovana nakon što je neko iz opštine ili suda pitao da li želi da bude član jer nije ni u jednoj stranci, ali da se ne seća ko je to bio.

Tužilac Jacić je izrazio prigovor na više tvrdnji koje je iznela Hinić u svedočenju. On je rekao da upitnik nije sadržao stručnost kandidata, da je probijen rok za objavljivanje rang liste kandidata za telo, kao i da nije proveravan integritet kandidata jer je izabrani član LAF-a Marija Jovanović Bogdanović uplatila 40.000 dinara SNS-u u izbornoj kampanji za predsednika republike, kao i da je to isto učinila i supruga Dalibora Lončara, Tanja Lončar.

 

Član komisije Andrijana Maksimović je rekla da je bila odsutna iz zemlje i da nije bila konsultovana kada je vršen izbor članova komisije. Kad je dobila rešenje o članstvu navela je da je pozvala nekog iz kabineta gradonačelnika (ne seća se koga) da se raspita zbog čega je u komisiji i da joj je rečeno kako smatraju da bi u komisiji trebalo da bude neko iz medija.

Maksimović nije bila prisutna kada su vođeni razgovori sa kandidatima za LAF. Prema njenim tvrdnjama, sadržaj tih razgovora je dobila u prepričanoj verziji od drugih članova komisije. Rekla je da je Dalibor Lončar u telo kandidovan zbog stručnosti, s obzirom da je pravnik i da poznaje materiju. Za Sanju Stanković je rekla da je komisija imala u vidu da je reč o samohranoj majci i kandidatu koji zna kakvi su problemi građana koji su nezaposleni. Neke od kvalifikacija Stankovićke koja je komisija vrednovala je prijavljivljivanje korupcije, ali i volonterski rad, a predložena je zbog svoje direktne veze sa građanima, odnosno razumevanja problema „običnih ljudi“.

Za Mariju Jovanović Bogdanović komisija je imala u vidu da je novinar i da je upoznata sa događajima koje javnost uglavnom ne vidi i ne čuje, rekla je Maksimović.

Ona je navela da nije znala da je Ivana Perišić član komisije, već je mislila da je prisutna zbog vođenja zapisnika.

 

Ivana Perišić je bila član komisije kao lice zaposleno u gradskoj upravi. Nije konsultovana prilikom izbora komisije, već je samo dobila rešenje. Prema njenom svedočenju diskreciona ocena je data na osnovu utiska svakog člana komisije o tome ko je od kandidata najviše doprineo borbi protiv korupcije.

Skupštini nije predloženo pet, već samo tri kandidata za LAF jer su članovi komisije smatrali da je apanaža koja se prima za rad u telu prilično velika (više od 20.000 RSD po pretpostavci), ali i zato što je reč o pilot projektu. 

Rekla je da je na nju najjači utisak ostavio Ljubomir Jacić kao kandidat koji je izneo da je radio proveru projekta vodosnabdevanja koji je u Požarevcu finansirala Evropska unija, gde je utvrdio da po osnovu javnih nabavki može da se uštedi 600.000 evra.

 

Međutim, ovaj detalj, ali i drugi primeri koje je Jacić izneo nisu se našli u zapisniku sa razgovora jer su, kako je Perišić rekla, bili u dilemi da li da to unose u zapisnik, kako Jacić lično ne bi imao probleme.

 

Član komisije Marko Dmitrović je takođe dobio rešenje o članstvu u komisiji, a da prethodno nije konsultovan. Kada je pitao zašto, rečeno mu je da je razlog to što je predsednik udruženja koje je imalo mnogo projekata koje je samo finansiralo.

Dmitrović je rekao da su intervju i motivaciono pismo članovi komisije diskreciono ocenjivali. On je lično smatrao da član komisije bi trebalo da bude neko ko nema zaposlenje i ko je loše materijalne situacije. Takođe, Dmitrović smatra da novčana naknada za rad u telu omogućava članovima LAF-a da samostalno odlučuju. Nakon toga je dodao da činjenica da li je neko zaposlen ili ne ne bi trebalo da se vrednuje u odluci o članstvu u LAF-u.

 

Podsećamo, Ljubomir Jacić je tužio Grad Požarevac jer se iz zapisnika komisije ne vide kriterijumi po kojima nije izabran u telo za praćenje LAP-a, odnosno kriterijumi po kojima je data prednost drugim kandidatima.

Jacić je kao kandidat dobio jednu od najviših ocena po osnovu upitnika, a po svim drugim kriterijumima je ocenjen da „u potpunosti zadovoljava“ za članstvo u komisiji.

Iako su pet kandidata stekla uslov za članstvo u LAF-u, komisija za izbor je bez jasnih kriterijuma izvršila eliminaciju dva kandidata i objavila konačnu rang listu sa samo tri kandidata, bez bodova ili jasnog obrazloženja na osnovu čega je njima data prednost u izboru u odnosu na ostale kandidate.

Na osnovu svedočenja utisak je da su članovi komisije više verovali ličnom osećaju i da je predlog kandidata za LAF koji je upućen skupštini na usvajanje bio posledica njihove diskrecione odluke, a ne jasnih kriterijuma i ličnog integriteta pojedinaca.

Podsećamo, Grad Požarevac je telo za praćenje primene lokalnog akcionog plana za borbu protiv korupcije formirao krajem decembra prošle godine. Dok vlast tvrdi da je čitav postupak formiranja tela protekao transparentno, usprotivila se opozicija koja se pozvala na propuste u procesu na koje je tada ukazao Biro za društvena istraživanja (BIRODI). Ova organizacija je tada javno pozvala odbornike da ne glasaju za predlog koji je ipak usvojen većinom glasova.

Upitno je da li LAF u Požarevcu danas funkcioniše jer se pojavila informacija o navodnoj ostavci predsednika ovog tela Dalibora Lončara, za koju nema zvaničnih potvrda.

Postupak po Jacićevoj tužbi trebalo bi  da bude okončan 4.septembra, kada će se u svojstvu svedoka pojaviti lično on, odbornik Zvonimir Blagojević i Zoran Gavrilović iz BIRODIJA.

sre

11.07.

2018.

Neka bude što biti ne može [neregistrovani] u 13:37

Korupcijom protiv korupcije

Samo ljudi čija je svakodnevnica korupcija mogu biti članovi LAF-a.

Odgovori
sre

11.07.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 09:33

Samo predlažem...

Ove "zaboravne" koji ne mogu da se opsete koih je iz SNS-a postavio, svakako treba precrtati, nisu oni doktoru Ljubi ni do kolena!

Odgovori

Ostavi komentar