Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

25. 06. 2018. Beograd, Požarevac

Izvor: Politika

Uz tekući račun obavezna i „dina”

Banke koju posluju na tržištu Srbije biće u obavezi da od avgusta građanima koji kod njih imaju tekuće račune izdaju domaću „dina” karticu.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić izjavio je za TV Prva da će ovu karticu klijenti ubuduće dobijati besplatno, prilikom otvaranja računa, a da će poseban zahtev podnositi ukoliko žele neku drugu karticu poput „vize” ili „mastera”. Ova kartica će, po najavama, moći da se koristi u Srbiji ali i u inostranstvu, ukoliko banke izdaju „dinu” koja je za to predviđena. Kada je reč o kupovini preko interneta, sa njom će biti moguća kupovina samo od domaćih „onlajn” trgovaca, što je jedna od zamerki građana na novine koja je najavila Narodna banka Srbije.

Budući da je reč o debitnoj kartici njeno održavanje je besplatno.

NBS ističe da ove promene proističu  iz nedavno usvojenog Zakona o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica.

Kažu da „dina” na tržištu postoji već 15 godina i izdaju je skoro sve banke koje posluju u Srbiji, u manjoj ili većoj meri.

Oko dva miliona korisnika tekućih računa već ima ovu debitnu karticu u svom novčaniku.

– Ako se zna da se trenutno oko 57 odsto svih bezgotovinskih plaćanja obavi platnim karticama i da se 87 odsto tih transakcija obrađuje u inostranim platnim sistemima, nad kojima nemamo nadzor, jasno je da postoji sistemski rizik na koji je Centralna banka morala da reaguje– kažu u NBS za „Politiku”.

Ističu da su inostrani kartični sistemi pod nadzorom u svim savremenim zemljama sveta. Uprkos tome što je još 2014. godine uspostavljen pravni okvir kojim se uređuje poslovanje platnih sistema – inostrani kartični sistemi nisu pokazali interesovanje da se usklade sa njime. Zato se, navode, novim rešenjem građanima Srbije garantuje raspolaganje sredstvima sa njihovog tekućeg računa i to na način koji ne može biti narušen jednostranim odlukama bilo kog sistema koji posluje van Srbije.

– Banke mogu da nastave da izdaju kartice drugih kartičnih brendova, u broju za koji se dogovore, ali je potrebno da korisniku izdaju makar jednu karticu nad kojom domaće institucije  imaju nadzor a to je jedino „dina”. U svakodnevnim transakcijama građani su slobodni da koriste koju god karticu žele – ističu u NBS.

Zakonom je propisano da ukoliko banka izdaje korisniku tekućeg računa platnu karticu, osnovna platna kartica mora biti besplatna i obrada transakcija osnovnom platnom karticom se mora obavljati u zemlji.

Više informacija možete pročitati OVDE.

uto

26.06.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 08:04

pljacka

2,1 posto ili vise od svake transakcije ide banci.Pljacka.

Odgovori

Ostavi komentar