Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

23. 06. 2018.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Naplata odlična, a realizacija...

Skupština Požarevca zakazana je za petak, 29.juna. Na dnevnom redu je završni račun budžeta za prošlu godinu.

Mnogi gradovi u Srbiji mogu da zavide Požarevcu na ostvarenim prihodima u budžetu koji su značajno veći zahvaljujući dobroj naplati. S druge, strane, finansijska realizacija je loša i to je problem s kojim se grad suočava duži niz godina.

Završnom račun budžeta za prošlu godinu pokazuje da je od 5,2 milijarde dinara sa koliko je budžet raspolagao, do 31.decembra realizovano oko2,9 milijardi ili 56 odsto.

Ostalo je neutrošeno oko 2,3 milijarde dinara.

Investicije su realizovane sa 35,8 odsto u odnosu na plan, od toga kapitalne investicije sa manje od 30 odsto.

S druge strane, korišćenje roba i usluga je imalo znatnu bolju realizaciju od 75 odsto. U ovo spadaju usluge po ugovoru, specijalizovane usluge, stalni troškovi, troškovi putovanja i dr.

Ako se posmatra po programima, zarade izabranih lica, naknade za članove komisija i lica koje je angažovao gradonačelnik po ugovoru su realizovane sa 31 milion dinara ili 76 odsto u odnosu na plan. Po istom osnovu gradsko veće je ovu programsku aktivnost realizovalo sa 13,7 miliona dinara ili 84 odsto, skupština sa 46,6 miliona ili 80 odsto, a gradsko pravobranilaštvo sa 9,6 miliona ili 89 odsto.

Prostorno i urbanističko planiranje i upravljanje građevinskim zemljištem imaju skor od utrošenih samo 7,2 miliona dinara ili tek 15 odsto u odnosu na plan.

Kada je u pitanju komunalna delatnost utrošeno je zavidnih 204 miliona dinara ili 82 odsto u odnosu na plan, s tim što valja napomenuti da je upravljanje vodom za piće, koje je jedan od gorućih problema podbacilo sa svega 9,3 odsto finansijske realizacije.

Za unapređene privrednog i ekonomskog ambijenta koji se najčešće pominjao od čelnika Požarevca imamo realizaciju od 60 odsto i 24,8 miliona dinara realizacije.

Pod razvojem turizma navedena je stavka "Postavljanje zabanog mini avantura parka. Realizacija 2,3 miliona ili 38 odsto.

Podrška razvoju poljoprivrede je realizovana sa 56 odsto ili 28,3 miliona dinara.

Programi zaštite životne sredine su realizovani sa 67 odsto ili 26,6 miliona dinara.

Još jedan gorući problem Požarevca je sanacija komunalne deponije koja je realizovana sa svega 10 odsto ili 4,1 milion dinara.

Kad je upravljanje saobraćajem u pitanju realizacija je 365 miliona dinara ili 71 odsto.S druge strane, unapređenje bezbednosti saobraćaja ima podbačaj sa samo 22 odsto realizacije ili 10,5 miliona dinara.

Predškolsko obrazovanje beleži realizaciju od 725 hiljada dinara ili 36 odsto. Za osnovno obrazovanje je utrošeno oko 92 odsto ili 161 milion dinara, a za srednje 91,8 miliona ili 90 odsto.

Za socijalnu i dečju zaštitu utrošeno je 36,4 miliona od 47,1 miliona dinara.

Zdravstvena zaštita ima realizaciju od 97 odsto i utrošeno je 28,3 miliona dinara.

Razvoj kulture i informisanja je programski realizovan sa 78 odsto ili 44,7 miliona dinara.

Budžetski fond za zaštitu životne sredine ima uočljivo nisku finansijsku realizaciju od 28 odsto u komunalnoj delatnosti, odnosno 31 odsto u zaštiti životne sredine.

Kada su prihodi u pitanju, oni su značajno uvećani u odnosu na plan. To se pre svega odnosi na poreske prihode, pa je godina završena sa 13 odsto novca više nego što je bilo planirano.

Napominjemo da se u ovom tekstu nismo bavili, ukoliko se posmatraju investicije, fizičkom realizacijom projekta, već samo finansijskim pokazateljima do 31.decembra 2017.godine.

pon

25.06.

2018.

Požarevljanin iz Kobišnice [neregistrovani] u 16:10

Muka je to

Bilo bi idealno kada bi ceo budžet mogao odmah da se prelije čelnicima Gradske uprave i povezanim licima. Ovako moraju da se zamaraju izmišljanjem raznih projekata i njihovom realizacijom kako bi uradili to isto.

Odgovori
ned

24.06.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 17:11

uaaa

Potpuno nesposobni marginalci koje sto pre treba najuriti.

Odgovori

Ostavi komentar