Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Ko je odgovoran ako se ne ispunjavaju mere iz Lokalnih planova za borbu protiv korupcije?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

05. 06. 2018.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Ko je odgovoran ako se ne ispunjavaju mere iz Lokalnih planova za borbu protiv korupcije?

Pred Višim sudom u Požarevcu nastavljen je parnični postupak po tužbi građanina Ljubomira Jacića protiv Grada Požarevca, kojom traži da se poništi rešenje o obrazovanju komisije za praćenje Lokalnog akcionog plana za borbu protiv korupcije (LAP).

 

Jacić nije izabran u komisiju za praćenje LAP-a, a sebe smatra oštećenim jer se iz zapisnika tela koje je biralo članove komisije ne vide se kriterijumi prema kojima je prednost data drugim kandidatima.

Gradsko pravobranilaštvo uložilo je prigovor apsolutne nadležnosti suda u ovom postupku i zatražilo da se zbog toga tužba odbaci.  

U podnesnku se pozvalo na Poglavlje 23 pregovora o pristupanju EU koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava.

Naime, pravobranilaštvo smatra da je sud apsolutno nenadležan jer Komisija za praćenje LAP-a nije organ Grada Požarevca već telo u okviru LAP-a, kao i da sud nije nadležan da vrši kontrolu i nadzor nad sprovođenjem mera iz LAP-a.

Takođe, navodi se i da za neispunjenje mera iz planova nije posebno predviđena odgovornost vlasti.

Ovo je Jacić posebno naglasio izjavljujući da je prigovor nejasan i da stvarna nadležnost Višeg suda postoji prema Zakonu o uređenju sudova.

Postupajući sudija, Mirjana Savić rekla je da o stvarnoj i apsolutnoj nadležnosti sud vodi računa.

Na narednom ročištu u svojstvu svedoka biće saslušani članovi tela koje je ocenjivalo i biralo kandidate za komisiju. To su Ankica Hinić, Andrijana Maksimović, Ivana Perišić i Marko Dmitrović. Biće saslušavan i Ljubomir Jacić u svojstvu parnične stranke.

 

Podsećamo, Ljubomir Jacić je tužio Grad Požarevac jer se iz zapisnika komisije ne vide kriterijumi po kojima nije izabran u telo za praćenje LAP-a, odnosno kriterijumi po kojima je data prednost drugim kandidatima.

Jacić je kao kandidat dobio jednu od najviših ocena po osnovu upitnika, a po svim drugim kriterijumima je ocenjen da „u potpunosti zadovoljava“ za članstvo u komisiji.

Iako su pet kandidata stekla uslov za članstvo u LAF-u, komisija za izbor je bez jasnih kriterijuma izvršila eliminaciju dva kandidata i objavila konačnu rang listu sa samo tri kandidata, bez bodova ili jasnog obrazloženja na osnovu čega je njima data prednost u izboru u odnosu na ostale kandidate.  

Takođe, on je u tužbi ukazao da izabrani član LAF-a, Marija Jovanović Bogdanović koja je predstavljena kao voditelj u medijima, sa završenom Poljoprivrednom školom, nije predložena od strane strukovnih udruženja ili izabrana kao kandidat na sastanku novinara koji rade u Požarevcu.

Pored Jovanović Bogdanović u LAF su tada izabrani i Sanja Stanković, medicinski tehničar sa obrazloženjem da bi njenim izborom bila „omogućena veća participacija građana“, ali i Dalibor Lončar koji je predstavljen kao diplomirani pravnik.  

Jacić ukazuje da je u izboru Lončara došlo do povrede Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije u smislu sprečavanja sukoba interesa. Naime, on je naveo da je Lončar kao član Radne grupe učestvovao u izradi Lokalnog akcionog plana za borbu protiv korupcije čiju primenu bi trebalo da kontroliše kao predsednik LAF-a.

Lončar je kao sudijski pomoćnik Osnovnog suda u Požarevcu, kako kaže  Jacić, izabran od komisije na čijem čelu je takođe sudijski pomoćnik Osnovnog suda u Požarevcu, Ankica Hinić.

Jacić se pita da li su članovi komisije koji su birali kandidate za telo za praćenje primene LAP-a potpisali izjave o odsustvu sukoba interesa i zašto u javno dostupnim dokumentima ne postoji zapisnik o glasanju o kandidatima koji su na kraju predloženi kao članovi komisije za praćenje LAP-a.

On je zatražio da se pribavi izjašnjenje Viskog saveta sudstva o tome da li osobe koje obavljaju ove poslove mogu da budu u članstvu antikorupcijskih foruma.

Podsećamo, Grad Požarevac je telo za praćenje primene lokalnog akcionog plana za borbu protiv korupcije formirao krajem decembra prošle godine. Dok vlast tvrdi da je čitav postupak formiranja tela protekao transparentno, usprotivila se opozicija koja se pozvala na propuste u procesu na koje je tada ukazao Biro za društvena istraživanja (BIRODI). Ova organizacija je tada javno pozvala odbornike da ne glasaju za predlog koji je ipak usvojen većinom glasova.

Postupak po Jacićevoj tužbi biće okončan 4.septembra. Naredno ročište zakazano je za 10.jul.

sre

06.06.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 09:51

razgradnja srbistana

Klasicno sirenje kolektivnog ludila. LAP nema mogucnosti da se bori protiv korupcije, umesto da to rade drzavni organi.neko uporno radi na razgradjivanju drzave.

Odgovori
uto

05.06.

2018.

Vlada [neregistrovani] u 20:32

Profesore

Profesore nisu ti ni do kolena!Malo je onih koji ce stati na crtu ovima,KAPA DOLE.

Odgovori
uto

05.06.

2018.

brankojov [neregistrovani] u 15:24

Da li aboliramo korupciju?

Posle svega što je objavljeno postavlja se pitanje da li neko želi da relativizuje korupciju i abolira učesnike.Odgovor je više nego jasan i predstavljen je u svim međunarodnim studijama gde zauzimamo visoku poziciju(po korumpiranosti)-nažalost ne želimo da se suočimo sa činjenicama i biramo komisije bez kriterijuma i kapaciteta da tako nešto istraže.

Odgovori

Ostavi komentar