Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

23. 05. 2018. Požarevac

Autor: S. Lisac Izvor: Boom 93

Uginule ptice nisu zaražene

Uginule ptice iz gradskog parka koje je Zoohigijena odnela u Veterinarski specijalistički institut na ispitivanje nisu zaražene.

Kako nam je saopštila veterinarska inspektorka dr Nevenka Gajić na uginulim gačcima iz gradskog parka nema promena na organima, niti zaraze. Na institutu je na ispitivanju bilo 12 uginulih ptica, koji su kako pretpostavlja Gajić umrli prirodnom selekcijom i padom iz gnezda.

Kako su ranije rekli u službi za zaštitu životne sredine ptice su uginule prirodnom selekcijom  jer ih previše u parku.

Vrane već godinama okupiraju gotovo polovinu parkovskih površina ispred gradske uprave. Stanari koji žive kod parka godinama se žale na učestalo graktanje ovih ptica koje se gnezde na drveću ispred njihovih zgrada. Međutim, u pitanju je zaštićena vrsta vrana, to otežava problem i Grad Požarevac ne može da ih se reši. Najviše se o tome pričalo 2014.godine, ali ništa nije učinjeno. One se redovno vraćaju u vreme gnežđenja.

Vrane vole visoka stabla i nije retkost da se zatekne i više od 20 gnezda na jednom drvetu. Stara gnezda kojima se vrane vraćaju najbezbednije je ukloniti pre parenja ovih ptica. Međutim, u prolećnim mesecima vrane dobijaju mlade. Ptice su zaštitnički nastrojene prema svom potomstvu i nije retkost da napadnu osobu za koju procene da ih ugrožava. Pored toga, zakonom su propisane i stroge kazne za uništavanje životinjskih vrsta koje za jedinke ove porodice ptica dostižu i 50.000 dinara.

Nema komentara.

Ostavi komentar